Cococciola Unico 2011, Tenuta Ulisse

Unul din lucrurile care ma fascineaza la aceasta lume a vinului e cantitatea aproape infinita de informatie care creste parca exponential de la un an la altul: soiuri, regiuni, producatori, ani, stiluri… Fiecare cu istoria sa intortocheata sau cu o poveste interesanta. Eu unul nu pot ramane indiferent la aceste provocari care parca imi sunt adresate de fiecare data cand deschid o noua sticla de vin. Azi, vinul care a aruncat manusa e Cococciola Unico 2011 produs de Tenuta Ulisse in regiunea Abruzzo, Italia.

Ce e Cococciola? Nici eu nu stiam pana in urma cu o zi. E un soi de strugure alb, plantat in partea de sud a Italiei, pe coasta Marii Adriatice, in regiunea Abruzzo, aproape exclusiv in zona Chieti. Ciorchinii de Cococciola sunt mici, compacti si neregulati, ajungand la maturitate destul de tarziu, in prima parte a lunii octombrie. Vinurile obtinute din acest soi au o culoare galben-pai, cu o structura medie si o adiciditate ridicata.

Crama Tenuta Ulisse e o crama de familie, infiintata prin 2006, localizata in regiunea Abruzzo. Plantatiile lor contin atat soiuri locale: Montepulciano D’Abruzzo, Pecorino, Cococciola, Passerina cat si varietatile internationale precum Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Chardonnay. Alte informatii despre crama nu am gasit nici macar pe site-ul lor oficial, in schimb am gasit destul de multe informatii despre vinurile pe care le fac.

Cococciola Unico 2011 nu e doar primul vin obtinut din Cococciola pe care am avut ocazia sa-l gust, e si primul vin inchis cu dop de sticla vino-lok care mi-a trecut prin mana.

Racit la frigider vinul a ajuns in pahar de indata ce am trecut pragul casei dupa o zi de munca. Culoarea e galben pai, de intensitate medie. In nas se deschide destul de repede, la inceput cu arome florale, elegante si delicate, stranse laolalta de tonuri fructate de caisa si piersica. Gustul e animat de o aciditate vibranta, fructuoasa, usor minerala, savuroasa. Finalul e proaspat, usor gliceric cu note usor fructate. Cococciola mi-a adus aminte de expresia unui Riesling de Rin curat si cuminte, fructuos si mineral.

Costa 46 de lei si il puteti cumpara de pe vinescu.ro.

4 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. September 7, 2012 @ 17:02

    L-am incercat si eu acum cateva luni..are un corp mai pronuntat decat Pecorino sau Trebbiano de la ei si o aciditate taioasa, de Riesling. Apropo, incearca Trebbiano, un vin foarte reusit tinand cont de soiul utilizat.
    Iar pe Pecorino l-au intors pe toate fetele de la simplu la spumant si baricat.
    Au vinificator bun, investitii in tehnologie de ultima ora si le-au iesit niste vinuri surprinzator de bune pentru Italia, in stil fresh, new world, asa…

  2. Bogdan Bocşe
    September 10, 2012 @ 08:18

    Zona asta sudica a Italiei promite destul de multe pe viitor, chiar daca nu si-a creat o reputatie foarte buna in trecut fiind o zona mai saraca si cu investitii mai modeste. Eu sunt curios de Montepulciano D’Abruzzo 🙂

  3. September 13, 2012 @ 14:13

    Amaranta e foarte bun (dop de pluta + potential de evolutie cativa ani), Unico este bun (vinolok, e mai fresh&fruity decat sora mai mare)…
    Fata de ce suntem noi obisnuiti la acest soi, sunt peste.

  4. Pingback: Sogno di Ulisse Rosso 2011, Tenuta Ulisse | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu la Dan Micuda

*

*