Verdejo Nebla 2011, Vicente Gandia

Mijloc de august – avertizari de cod galben, temperaturi ridicate, termometre incinse. In frigider stau aliniate preventiv mai multe sticle de racoritoare – vinuri albe, proaspete, cu aciditate conturata… Intre ele si o sticla de Verdejo.

Verdejo e un soi de struguri mai putin cunoscut, plantat in zona de centru- nord a Spaniei, in special in regiunea Rueda. Din punct de vedere aromatic, tipicitatea soiului Verdejo se rezuma la arome ierbale iar in timp poate dezvolta o aroma de nuci.

Scos din frigider, vinul a ajuns direct in pahar. La cat de cald e afara, temperatura a urcat rapid cu cel putin 2 grade. Culoarea e galben-verzuie. Nasul se deschide cu arome vegetale, ierbale dupa care apare o aroma interesanta, lemnos-onctuoasa – cel mai probabil caracteristica soiului Verdejo intrucat vinul nu a avut vreun contact cu lemnul. Dupa 10-15 minute nasul a evoluat spre arome de fructe – pepene galben si pere. Gustul e proaspat, cu aciditate fructuoasa, frumos reliefata. Si-a indeplinit menirea, a fost proaspat, racoritor si mi-a facut pofta de inca un pahar.

Producatorul acestui Verdejo Nebla 2011 e Vicente Gandia, un mic gigant al industriei de vin din Spania, avand sediul general situat in regiunea Valencia. Le-am intalnit prima oara vinurile in cadrul salonului VinVest 2012 de la Timisoara, reprezentantii companiei spaniole aflandu-se la acel moment in cautarea unui distribuitor la nivel national. S-ar putea sa le gasiti vinurile in curand si in Romania.

Adaugă un comentariu

*

*