Planuiam de mult organizarea unei degustari de vinuri obtinute din Syrah / Shiraz, mai ales ca de cativa ani au inceput sa apara si in Romania cateva vinuri foarte interesante obinute din acest soi. Nu a fost o degustare cu orientare fixa: pe verticala sau pe orizontala, ci mai degraba o degustare care sa cuprinda vinuri cat mai variate ca stiluri de vinificare si provenienta.
În general Syrah este asociat cu Nordul Văii Rhône-ului având apelaţiunea localităţilor Hermitage şi Côte-Rôtie. Fiind un vin foarte flexibil, aroma sa poate fi caracterizata de la un vin modest pâna la o explozie de fructe şi flori în diferite locaţii pe glob, cum ar fi Africa de Sud, America sau Australia. Africa de Sud a fost de fapt prima ţară din “Lumea Nouă” care a cultivat Syrah / Shiraz începând cu anul 1650, însă din păcate această varietate nu a fost niciodată apreciată la adevarata sa valoare, rămânând în obscuritate. În Australia, însă când a ajuns, la sfârşitul secolului 18, a devenit rapid cea mai plantată varietate de vitis vinifera.
In Romania, cei care au plantat pentru intaia oara Syrah au fost cei de la Vinterra la inceputul anilor 2000 in podgoria Vanju Mare (jud. Mehedinti). Aproximativ in aceeasi perioada soiul e plantat si la Beltiug (jud. Satu-Mare) de catre Johann Brutler (Crama Nachbil), urmand ca in anii urmatori sa apara mai multe plantatii de Syrah in diferite podgorii ale tarii: Recas – Cramele Recas, Dealurile Olteniei – Crama Oprisor, Corcova – Corcova Roy & Damboviceanu, Dealu Mare – Cramele Halewood si LacertA, Murfatlar – Murfatlar.
Dintre Syrah-urile produse in Franta si Australia, disponibile la Enoteca Millesime au fost alese urmatoarele:
Syrah 2009, Gerard Bertrand – Franta
Shiraz Y 2009, Yalumba – Australia
Shiraz Platinum Label 2004, Wolf Blass – Australia
Dintre Syrah-urile produse in Romania disponibile la Enoteca Millesime au fost alese urmatoarele:
Syrah 2009, Nachbil
Syrah 2008, Nachbil
Shiraz Erotikon 2007, Crama Oprisor
Toate sticlele au fost deschise si transvazate in decantoare pentru a se aerisi, cu doua ore inainte de degustare, dupa care au fost pastrate la o temperatura constanta. Vinurile au fost degustate concomitent, pentru fiecare vin fiind pregatit un pahar separat.
Syrah 2009, Nachbil
Culoare rose cu margini violacee. Nasul se deschide cu arome floral-vegetale, dupa care in scena intra pielea si condimentul – piper rosu, iar mai apoi se instaleaza definitiv ciocolata neagra. Gustul e unidimensional, cu aciditate destul de ridicata si cu taninuri uscate pe final. Alcoolul destul de ridicat (peste 15%) nu este inca integrat perfect.
Syrah 2008, Nachbil
Culoare rosie cu reflexii deschise, rozalii. Nasul se deschide abia dupa cateva minute bune, lasand sa razbata inconfundabila nota de piper verde, completata de arome de fructe acrisoare rosii – cirese si rodii. Gustul poarta amprenta aciditatii care lasa impresia unui corp mediu, completat de taninuri mici si uscate. Foarte interesanta a fost evolutia olfactiva: de la condimente si fructe, aromele au evoluat spre ciocolata, cacao, pe parcurs simtindu-se divigatii spre miresme fine, florale.
Shiraz Erotikon 2007, Crama Oprisor
Culoare rosie intensa, nas ce incepe sa se deshida cu arome fructuoase, acoperite insa de notele afumate si vanilate provenit din barrique. Gustul e echilibrat, cu aciditate moderata si taninuri cuminti. In comparatie cu celelalte vinuri acesta a parut un vin mai mult decat corect, insa lipsit de personaliate.
Syrah 2009, Gerard Bertrand – Franta
Culoare rosie-rubinie slab intensa. Nasul inchis se deschide greu, lasand sa iasa la iveala niste note intunecate – pipa arsa, tabac si piele tabacita. Gustul e mult mai agreabil, deschizandu-se cu un atac fructuos, suprapus pe o aciditate usoara ce e dublata de taninuri temperate. Un vin intrigant, sofisticat, cu un nas intunecat si tenebros dar cu un gust agreabil.
Syrah Y, Yalumba – Australia
Nasul dezvaluie o serie de arome “tipice”, din care fac parte fructele negre si piperul verde – in plan apropiat, tabacul, gudronul sau smoala – intr-un plan ceva mai indepartat. Gustul e si de aceasta data unul fructuos, cu o aciditate usoara si taninuri dulcege, ce-l fac un Syrah foarte usor de inteles. Per ansamblu un Syrah cu caracter, destul de usor de inteles si de placut.
Shiraz Platinum Label 2004, Wolf Blass – Australia
Culoare densa, inchisa, aproape neagra. O prima adulmecare si te scufunzi intr-o mare de arome dintre cele mai diverese care parca te invaluie din toate partile – gem de fructe negre, magiun de prune, piele, tabac, tutun de pipa si nu in cele din urma iod. Nasul e structurat parca pe mai multe straturi aromatice care se dezvaluie treptat, lasand loc unul altuia. Gustul e dens, ca un sirop de fructe, corpul e bine conturat peste taninurile dulcege care sfarsesc intr-un post gust aproape infinit.
Boemi mereu dar critici intotdeauna.Asa se naste progresul.Din critici si dorinta de mai bine. De-aceea imi sunteti dragi.
Va salutez si va doresc
Un week-end linistit !!!