Barolo Badarina 1985, Bersano

Experienta mea in ceea ce priveste deschiderea, degustarea si aprecierea vinurilor vechi o consider a fi una destul de limitata. De-a lungul timpului m-am intalnit cu cateva vinuri ceva mai in varsta (unele inca pline de viata, altele apuse demult), am participat si la cateva degustari verticale, dar nu pot sa spun decat ca mi-am facut o idee despre culoarea, despre aromele si gustul vinurilor vechi. Adevarul e ca nu mai deschisesem pana acum o sticla de vin vechi, dar iata ca sosise si aceasta ocazie. Iar momentul nu putea fi decat cu ocazia unei sarbatori…

Santamaria Mare a fost sarbatorita si in acest an printr-un pranz in familie, inceput desigur cu traditionalele urari de sanatate si la multi ani adresate mamei, care isi serbeaza cu aceasta ocazie onomastica. Si cum o masa aniversara cere servirea unui vin dintre cele mai, am hotarat sa deschidem o sticla intrata recent in posesia familiei: un Barolo 1985 produs in podgoria Badarina (Conti della Cremosina) de familia Bersano.

Stiam despre Barolo ca fiind unul dintre cele mai mari vinuri ale Italiei, fiind produs din soiul de struguri Nebbiolo in regiunea Piedmont aflata in nordul Italiei. Nu avusesem ocazia sa gust unul pana acum, dar citisem ca sunt vinuri care sunt gata de baut de abia dupa o maturare la sticla de cel putin 10 ani.

Sticla pe care urma sa o deschid provine din colectia personala (a se citi pivnita) unui partener de afaceri italian, cu care tatal meu lucreaza. Asadar un vin cu pedigree, dintr-un 1985 excelent, care fusese pastrata in conditii excelente.

Emotii, o frunte transpirata, un dop subtire si lung in stare destul de precara si un tirbuson cu prea putina experienta. Dopul subred, imbibat pe jumatate de vin, s-a rupt inainte de a-l extrage complet. Am reusit intr-un final sa extrag si jumatatea deteriorata a dopului, fara sa reusesc sa evit in totalitate ca unele mici particule din dop sa ajunga in sticla. Sper sa am mai mult noroc data viitoare.

Am turnat numaidecat vinul in pahar pentru a-i verifica starea de sanatate. Nu doream sa-i pierd buchetul prin decantare. Culoare maronie-granat cu reflexii rosiatice de apus de soare. Buchetul imi aminteste de visinata, dupa care ii urmeaza adieri de distilate maturate in lemn: vinars sau cognac. Pe rand apar si note colaterale de miere zaharisita, polen si poate si ceva caramel. Exista totusi si niste note “negre”, de lemn vechi, de piele tabacita, de gudron, de cafea macinata… Gustul e fin, iar dupa ce toate papilele se intalnesc cu vinul, in gura ramane impresia unui Barolo care e inca in viata, cu aciditate si taninuri uscati, insa subtire, lipsit de corpolenta. Post-gustul e lung si lasa in urma o impresie uscata si usor dulce-acrisoara.

Barolo Badarina 1985 produs de Bersano e un vin aflat la finalul ciclului de viata, dar care inca pastreaza amintirea si urmele (aciditate si taninuri uscate) ce probabil l-au facut agreabil in urma cu cativa ani.

 

P.S. Remarcati sticla suflata manual si blazonul Conti della Cremosina in relief.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. man
    October 24, 2012 @ 13:30

    salut.daca mai vrei asemenea vinuri,anuntama,ca iti trimit din ITALIA la preturi bune.multam fain

Adaugă un comentariu la eu

*

*