Tamaioasa Romaneasca 2011, Budureasca

La unul dintre festivalurile de vinuri din primavara acestui an, dupa ce am degustat Tamaioasa Romaneasca 2011 vinificata sec, produsa de Crama Budureasca, am cumparat fara sa stau prea mult pe ganduri un carton de 6 sticle. Din mai multe motive…

In primul rand, vinul mi s-a parut un exemplu foarte bun si corect despre cum se poate vinfica in sec un soi aromat, cum e Tamaioasa Romaneasca, care pana nu deunazi se vinifica aproape exclusiv in varianta cu rest de zahar (demidulce sau dulce). Daca e sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, prima Tamaioasa Romaneasca vinificata sec, a fost realizata de Oliver Bauer de la Agricola Stirbey din recolta lui 2007, incercarea sa starnind atunci nemultumirea si criticile mai multor pasionati de vin din Romania. Ulterior ispravii lui Oliver, in ciuda comentatorilor care sustineau ca o Tamaioasa Romaneasca seaca e un vin impotriva naturii, mai multi vinificatori au inceput sa experimenteze si sa scoata pe piata variante seci ale acestui soi aromat. Stephen Donnelly, vinificator la Crama Budureasca e unul dintre ei.

In al doilea rand pentru ca stiam ca am s-o surprind placut pe Ioana (yeah, you know who you are) care a facut o pasiune pentru vinurile aromate vinificate sec.

In pahar, vinul are o culoare galben-verzuie, straluctitoare. Nasul te duce cu gandul la dulceata de trandafiri, flori de salcam, iasomie, miere, creand astfel senzatia ca vinul ar trebui sa fie dulce. Supriza apare insa o data ce papilele intalnesc aciditatea citrica, de lamaie si mar verde, frumos conturata, ce lasa in gura o impresie de vin curat, proaspat.

Va recomand sa-l serviti cu o portie de povesti amuzante, alaturi de prieteni, mai noi sau mai vechi, intr-o seara racoroasa de vara.

Tamaioasa Romaneasca 2011 de la Budureasca costa in jur de 35 de lei la magazinele de specialitate.

P.S. Nu stiu de ce nu am scris despre acest vin decat abia acum, cand s-a golit si ultima sticla din cele 6.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Origini: Shiraz 2011 si Cabernet Sauvignon 2011, Budureasca | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*