Vinvest 2012 @ CRAFT, Timisoara

Vineri de dimineata, la ora la care de obicei apasam butonul de snooze al telefonului, m-am suit in masina si am luat drumul Timisoarei, cu scopul de a participa pentru doua zile la Salonul de vinuri VinVest 2012.

Doua ore jumate mai tarziu si 180 km in directia Sud-Sud-Vest, ajungeam la Centrul Regional de Afaceri Tmisoara. Eram in grafic, ajunsesem cu o ora inainte de deschiderea oficiala a evenimentului asa ca am avut timp sa fac un tur al salii pentru a ma familiariza cu aranjarea si amplasarea standurilor si pentru a-mi stabili prioritatile.

Am inceput la standul Cramei Oprisor, curios sa vad cum se prezinta proaspat lansatul Rhein Riesling Caloian 2011, pe care l-am si degustat in compania lui Liviu Grigorica. Primul nas tradeaza acea nota de hidrocarburi, dupa care vinul se desface eliberand arome fructuoase. Gustul mi se pare destul de cuminte pentru un Riesling de Rin, lipsindu-i aciditatea aceea indrazneata, crocanta, minerala. In schimb am descoperit un vin la locul lui, cu aciditate echilibrata, cu gust de fructe galbene dulci, destul de usor de baut. Dintre vinurile albe ale gamei Caloian recomandarea mea e noul Sauvingon Blanc 2011, un vin cu o foarte buna tipicitate de soi, cu arome ierbale si o aciditate ce iese in evidenta.

La standul magazinului de vinuri Bibliotheka din Timisoara am descoperit o selectie foarte interesanta de vinuri aduse din Sudul Frantei – regiunea Languedoc – Roussillon de cei de la Fravins. Mi-au placut foarte mult diferitele cupaje de Syrah, Mourvedre si Grenache regasite in diferite proportii in Arcadie 2009 sau Grand Reserve 2007 Domaine de Ravanes, dar si un interesant si nabadios vin obtinut 100% din Petit Verdot. Tot la standul Bibliotheka i-am intalnit si pe Mircea Niculescu si Ghenadie Bobeica cu ale lor Merlot Alira 2009 si Enira 2007 dar si pe Marian Olteanu si Laurentiu Ungurianu cu a lor Gramma.

Intrucat mi-am luat in serios rolul de “afiliat” al Revistei Millesime, am dat curs invitatiei de a vizita, alaturi de ceilalti jurnalisti acreditati la eveniment, podgoria Minis-Maderat, mai exact crama lui Balla Geza – Wine Princess. Un autocar avea sa ne duca si sa ne aduca de la Timisoara la Paulis. Iata ca la mai bine de un an si jumatate de la prima mea incercare de a practica enoturismul in Romania – am reusit in sfarsit sa trec pragul cramei Wine Princess, aflata in satul Paulis.

Dupa ce Balla Geza ne-a prezentat succint activitatea cramei, am facut un tur al salilor ce adapostesc principalele etape tehnologice in producerea vinurilor. Am remarcat ca se folosesc doua tipuri de tancuri de inox: tancurile de inox orizontale (pentru vinuri rosii) si verticale (pentru vinuri albe). Ceva mai interesanta mi s-a parut sala barrique-urilor in care se maturau vinurile rosii. Nu m-am rabdat sa nu dau la o parte cepul unui barrique cu Feteasca Neagra si sa miros vinul aflat inca la maturat.

Vizita la crama Wine Princess a fost completata si de o degustare a noii game de vinuri produse de Balla Geza, reunite sub brandul Stonewine. Etichete noi, vinuri noi! Avand in vedere stilul greu al vinurilor produse pana acum de Balla Geza, m-a suprins placut aceasta schimbare: o serie vinuri usoare, fine, placute. In pivnita din centrul comunei Paulis, am degustat pe rand Mustoasa de Maderat 2010, Pinot Gris 2010, Furmint 2010, Pinot Noir 2009, Cadarca Reserve 2009, Feteasca Neagra 2011, Cabernet Franc 2009, Cabernet Sauvignon 2009, Burgund Mare 2009, David Cuvee 2010.

A doua zi de VinVest – sambata – am inceput-o la standul cramei spaniole Vicente Gandia unde am facut cunostinta pe rand cu: Albarino Con un Par, Verdejo Moonday sau Trempanillo Dolmo. Vinuri proaspete, moderne, cu multa fructuozitate si cu un raport calitate-pret excelent.

Eram curios de noile vinuri si etichete ale Cramei Basilescu asa ca am poposit pe la standul lor unde alaturi de Florin Preda am despicat pe rand noua gama de vinuri Basilescu care va inlocui gamele existente Ancestral, Autentique, Unique si Edition. Noutatea vinurilor din gama Basilescu o reprezinta faptul ca toate vinurile simt intr-o mica masura influenta barrique-ului. Daca Fetestii Albe iar sade mai bine proaspata, amprenta barrique-ului sta bine pe corpul Sauvignon Blanc-ului. Rose-ul din Feteasca Neagra 100% e un vin ghicitoare, poate un pic prea alambicat pentru un rose, dar care o data dezlegat iti va lasa cu siguranta un zambet in coltul gurii. Pentru ca Feteasca Neagra Basilescu 2009 nu e inca gata am degustat Feteasca Neagra Eclipse 2010, un vin cu mai putina fructuozitate decat predecesorul sau din 2009, insa cu arome mult mai complexe si evoluate. Am incheiat degustarea cu o seducatoare Busuioaca de Bohotin 2011, imbuteliata in sticla de 0.5l, care mi-a invaluit palatul cu aromele sale de trandafiri si busuioc.

Pentru ca in urma cu o saptamana ratasem momentul in care s-au deschis si servit niste magnum-uri la standul Vinarte, de aceasta data am fost anuntat in prealabil de catre d-l Costel Cainamisir care va fi ora la care se vor servi comorile de la Vinarte. Asadar la 13.30 fix, la standul Vinarte, un grup restrans de iubitori ai vinului au gustat din sticlele magnum de Cabernet Sauvignon Soare 2001, Merlot Prince Mircea 2000 si Merlot Prince Matei 2000 deschise in prealabil cu trei ore. Intr-adevar astfel de momente sunt unice. Vinuri a caror varsta a trecut deja de 10 ani se tin bine in picioare, avand incorporate destule taninuri si aciditiate cat sa mai reziste cel putin inca atatia ani. Dintre cele trei, preferatul meu a fost Merlot Prince Mircea 2000, un vin pe cat se poate de actual – cu toate caracteristicile ce deriva de aici (arome, usoare condimente, taninuri, aciditate) dar care nu-si arata deloc varsta.

Am trecut sa-i salut si pe cei de la Petro Vaselo, care au scos dupa cum au si promis de altfel un Chardonnay single-vineyard premium cu denumirea de Maletine. Maturarea in barrique i-a potentat aromele untoase, vaniliate, asa ca astept sa-l vad dupa ce va petrece o perioada ceva mai lunga de rotunjire la sticla.

Nu pot sa nu mentionez intalnirea cu Radu Rizea, care dupa momentul de prezentare al Revistei Millesime mi-a luat un scurt interviu pentru emisiunea Pe Picior Mare. Exista toate premizele ca in viitorul apropiat sa ma vedeti la TVR2 vorbind despre Revista Millesime si despre cultura si civilizatia vinului.

Sambata dupa-amiaza am luat-o din nou printre dealuri, doar ca de data asta destinatia a fost mult mai apropiata: Cramele Recas. Aici lucrurile stau un pic diferit fata de ce vazusem la Wine Princess, in primul rand pentru ca suprafata gestionata de Cramele Recas e mult mai mare si in al doilea rand pentru spre deosebire de Balla Geza de la Wine Princess, cei de la Cramele Recas au o viziune mai moderna si mai pragmatica in ceea ce priveste producerea vinurilor.

Un scurt tur al fluxului tehnologic: incepand de la desciorchinator si sfarsind cu  sala de imbuteliere a vinului a fost urmat de degustarea mai multor vinuri produse de Cramele Recas. Din portofoliul generos al producatorului de vinuri banatean au fost alese in special vinurile medaliate la concursul de vinuri Vinvest 2012. Astfel, am degustat: Riesling Castel Huniade 2011, Sauvignon Blanc Castel Huniade 2011, Chardonnay Sole 2011, Solo Quinta 2011, Rose Sole 2011, Cabernet Sauvignon La Putere 2009. Cina servita ulterior a fost compusa din: somon tartar pe care l-am asociat cu Rose Sole 2011, piept de rata cu sos de migdale si care a mers foarte bine cu un pahar de Cuvee Uberland 2009 iar la desert a fost servit un tiramisu acompaniat de un espresso. Am incheiat vizita la Cramele Recas pe terasa amplasamentului frecand in pahar un Cuvee Uberland 2009 din care razbeau arome de ciocolata si cafea neagra.

Intamplarea a facut ca la editia din acest an a Vinvestului sa ma intalnesc si cu Darius Tulbure, un oradean care printre altele in timpul liber toceste tastele scriind despre vinuri. Si care spre bucuria mea a acceptat sa faca acelasi lucru si pe blog-ul Printre Vinuri, asa ca incepand cu aceasta saptamana si Darius o sa scrie Printre Vinuri.

7 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Cuvee Visan 2010, Gramma | Printre Vinuri

  2. Pingback: Grand Slam 2012 la final! | Printre Vinuri

  3. Pingback: Vinvest 2012 in notitele unui amator, de vinuri | Printre Vinuri

  4. Pingback: VINVEST in media: Printre vinuri | Vinvest

  5. Pingback: Verdejo Nebla 2011, Vicente Gandia | Printre Vinuri

  6. Pingback: Stonewines de la Balla Geza @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri

  7. Pingback: Sudul Frantei in 7 pahare @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*