Grand Slam 2012 la final!

Au fost patru week-end-uri consecutive in care am luat parte pe rand la Provino Cluj-Napoca, VinCE (Budapesta), Goodwine (Bucuresti) si Vinvest (Timisoara). M-am intalnit cu vinuri excelente si oameni foarte interesanti, despre care am scris poate prea putin, insa nu cred ca voi putea vreodata comprima totalitatea informatiilor acumulate in ultima luna de zile.

Daca despre vinuri si oameni am scris deja in cadrul articolelor care au acoperit fiecare eveniment in parte, de data asta vreau sa ma opresc asupra plusurilor si minusurilor din organizarea acestor evenimente. Vreau sa lamuresc inca de la inceput, ca sunt constient de eforturile si munca pe care fiecare organizator le depune in realizarea acestor evenimente. In aceeasi masura imi place sa cred ca si ei sunt constienti ca evenimentele pe care le organizeaza se pot imbunatati.

Iata unde cred eu ca mai e de lucru:

Paharul de degustare:
Atat la Provino cat si la Vinvest, s-au folosit pahare de degustare mediocre, pe care eu am refuzat sa le folosesc. Si nu doar eu ci si multi producatori / expozanti care au venit la standuri cu paharele lor. Din respect pentru vinurile producatorilor, daca nu pentru publicul care participa la astfel de evenimente, ar trebui oferite (contra-cost, bineinteles) pahare elegante de degustare a vinului. In plus, s-ar putea amplasa un stand la care sa se poata schimba paharele folosite si patate de vin rosu cu altele curate.

Apa si gheata:
Sper ca la editiile de anul viitor sa nu mai fiu nevoit sa ies din zona expozitionala ca sa-mi cumpar apa de la primul magazin alimentar. Sau sa aud din partea expozantilor ca nu pot servi vinurile albe pentru ca nu sunt destul reci intrucat nu au primit inca gheata sau au primit-o la cateva ore dupa deschiderea expozitiei.

Spatiu expozitional:
Scopul principal al unui festival/targ/salon de vinuri ar trebui sa fie acela de a prezenta vizitatorilor o varietate cat mai mare de vinuri. Am apreciat si am gasit foarte interesant modelul abordat de Asociatia Prodocatorilor de Vin din Dragasani care au impartit acelasi stand la Goodwine sau standul de la Vinvest al magazinului de vinuri Bibliotheka, unde s-au adunat WineRo, Fravin, Gramma, Heinrig Distribution si Trufex! La polul opus mi se par odioase standurile mari ale unor mari producatori, pe care de abia daca le viziteaza cineva.
Spatiul unui festival/targ/salon ar trebui sa contina pe langa standuri mari sau mici si o zona dotata cu mese si scaune in care vizitatorii sa-si relaxeze genunchii, sa-si noteze vinurile pe care le-au degustat, sa bea o cafea sau un pahar cu apa. In plus in aceasta zona ar putea fi localizate si standurile negustorilor de branza / mezeluri fine / trufe care si-ar putea vinde produsele sub forma unor gustari.

Publicul:
Nu vreau sa comentez numarul de vizitatori anuntati de organizatori. Cine a fost prezent la aceste evenimente a putut vedea care a fost de fapt numarul real al vizitatorilor fiecarui eveniment. Insa dupa cum am invatat toti, nu cantitatea e importanta ci calitatea. Taxa de intrare de 10 lei (sau in unele cazuri accesul gratuit) a facilitat aparitia unui numar destul de mare de vizitatori a caror scop principal era sa bea cat mai mult dintr-un rosu demi-sec sau dintr-un alb dulce! Si daca tot au platit 10 lei atunci trebuia sa bea de cel putin 50 de lei! Un bilet de intrare de 30-40 de lei in care sa fie inclus un pahar de gustare elegant si doua sticle de apa plata de 0.5l cred ca ar mai tria multimea de gura-casca venita sa se imbete pe bani putini.

Evenimente conexe:
Apreciez faptul ca au inceput sa se organizeze evenimente publicului larg precum Scoala Vinului sau diverse degustari sustinute de sommelieri. Insa pe viitor ar trebui avuta in vedere organizarea unor cursuri / masterclass-uri / degustari verticale / prezentari de vinuri si pentru consumatorii avizati, presa de specialitate si profesionistii din lumea vinului. Iar in ceea ce priveste vizitele organizate la cramele din imprejurimi – o idee foarte buna de altfel – la acestea ar trebuie sa aiba acces (contra-cost suplimentar, bineinteles) toti vizitatorii, nu doar presa acreditata.

Sper ca evenimentele de vin din toamna acestui an sau din primavara anului viitor sa fie mai bine organizate si ca vor ajunge la un moment dat sa atraga public si din tarile vecine.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. April 16, 2012 @ 20:28

    Mie mi s-a parut ca partea cu betivanii de ocazie a fost mult redusa fata de anii trecuti, restul – total de acord.

  2. Bogdan Bocse
    April 17, 2012 @ 14:00

    Da, la Goodwine.

Adaugă un comentariu la berbecutio

*

*