Merlot, Negru de Dragasani si Cabernet Sauvignon de la Vinarte

Un fotoliu comod + un episod din serialul vostru preferat + un pahar de vin dupa o zi de munca = o dupa amiaza relaxanta! Daca in privinta piesei de mobilier si a serialului nu mi-am propus sa fac recomandari, in ceea ce priveste vinurile am cel putin trei propuneri. Vinuri placute, lejere, fara complexitati aromatice ascunse. Easy to buy, easy to drink, easy to understand. Vinuri de toate zilele, pe care n-ar fi rau sa le aveti prin casa.

Intamplarea face ca toate cele trei vinuri sa fie rosii, sa fie produse in 2009 si sa provina de la acelasi producator: Vinarte. Nu stiu de ce nu am scris pana acum despre vinurile celor de la Vinarte – probabil pentru ca nici nu m-au atras in mod special. Greu m-au convins etichetele intunecate, centrate pe imaginea unor podoabe vechi (probabil din perioada dacica), cu denumiri fortate ce incercau sa faca apel atat la ideea de chateau frantuzesc devenit castel dar si la locurile de origine a vinurilor (Starmina si Bolovanu). Dar, o data ce faci pasul si deschizi prima sau primele sticle, vor urma cu siguranta si altele, in numar sensibil mai mare. Si pentru ca tot am adus vorba, un rebranding (logo, etichete, site, machete) al vinurilor Vinarte cred ca e absolut necesar!

merlot-negru-cabernet-vinarte-2009

Merlot Castel Starmina 2009 si Negru de Dragasani Castel Starmina 2009 provin ambele din plantatiile de vita de vie aflate pe dealul Starmina din satul Rogova, judetul Mehedinti, apartinand zonei viticole Vanju Mare.

Am deschis sticla de Merlot fara a o transvaza sau aerisi si am turnat-o direct in pahar. O scurta privire aruncata culorii – un rosu-rubiniu intens – dupa care am dus paharul la nas… Am avut impresia ca inspir dintr-un suc de visine, cirese sau coacaze rosii. Nu e chiar bomba de fructa, dar tot iti da capul pe spate, prin intensitatea aromelor. Mi-am dat seama cu ce aveam de-a face asa ca dupa inca o agitare a paharului, l-am gustat. Suculent, cu taninuri rotunjoare, prietenos cu palatul, cu corp mediu si un final dulce-amarui. La pretul pe care il are – 10 lei sticla – cred ca la urmatoarea vizita la supermarket am sa pun in cos ceva mai multe sticle.

Am deschis sticla de Negru de Dragasani cu o jumatate de ora inainte de a o servi, impulsionat mai mult de faptul ca pe contra-eticheta e mentionat faptul ca vinul a stat in barrique-uri de stejar timp de 6 luni. Si intr-adevar putin aer i-a priit, vinul deschizandu-se treptat, trecand de la arome usor vegetale, de mirodenii, la arome de fructe – afine, cirese amare si prune uscate. Gustul e fructuos, cu taninuri putin mai hotarate, cu un corp mediu, cu aciditate frumos integrata si un post-gust usor picant. L-am cumparat de nenumarate ori in ultimele luni – l-am si prins la oferta de cateva ori – si cred ca va merge foarte bine si cu friptura de miel de Pasti.

Cabernet Sauvignon-ul Castel Bolovanu provine din plantatia de vita de vie pe care Vinarte o are in zona viticola Samburesti – zona asumata de mai multi producatori ca fiind favorabila Cabernet Sauvignon-ului

Din cate imi amintesc sticla de Cabernet Sauvignon provenea din 2009, desi am cateva dubii cum c-ar fi fost totusi din 2008. Din pacate n-o mai am prin casa ca sa verific. A fost unul dintre cele mai placute si lejere Cabernet Sauvignon-uri pe care le-am baut in ultima vreme. Bogat in arome de fructe de padure – coacaze negre (o  aroma trademark a Cabernet Sauvignon-ului), afine dar si ceva cirese si visine bine coapte. Gustul mi s-a parut plin, cu alcoolul-ul de 14% bine integrat, cu taninuri marunte, rotunjite si un final usor astringent. In functie de hypermarket si promotii, pretul poate ajunge undeva intre 20 si 25 de lei.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Castel Starmina Merlot 2010, Vinarte | Printre Vinuri

  2. Pingback: Degustare comparativa de Negru de Dragasani | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*