Cine vine la Provino Cluj-Napoca 2012?

Vineri o sa iau drumul Clujului, pentru a participa la Festivalul de Vin Arta si Gastronomie – Provino Cluj-Napoca 2012, unde si-au anuntat participarea 14 producatori de vin, care vor expune spre degustare 300 de sortimente de vin. Nu am de gand sa le degust chiar pe toate, insa mi-am facut deja o lista cu vinuri pe care sunt curios sa le incerc.

Probabil ca primii la care voi opri vor fi cei de la Gramma / Casa Olteanu din Iasi, care au promis ca vin cu trei vinuri noi: Gramma Aligote 2011, Gramma Feteasca Regala si Gramma Cuvee Visan 2011. In plus au pregatit si trei cupaje, denumite Do, Mi, Sol – realizate pentru un om de afaceri clujean. Sa va dau un pont: dupa lansare, cautati vinurile Do, Mi, Sol in magazinele La Chambre din Cluj, Bucuresti si Oradea.

De la Gramma voi merge la cei de la Domeniilor Boieru din Ciumbrud, judetul Alba. Dupa impresia foarte buna pe care mi-au facut-o anul trecut, cand m-au surprins cu un Sauvignon Blanc sec dar si cu un Traminer foarte elegant si aromat sunt curios cu ce vinuri se vor prezenta in aceasta primavara.

Ramanand in aceeasi zona geografica, urmatorii vizati vor fi Crama Telna din satul cu acelasi nume din judetul Alba. Nu am gustat nimic de la ei pana acum dar ma bate gandul sa incerc o Feteasca Regala si un Sauvignon Blanc.

De la Telna la o aruncatura de bat ar trebui sa-i gasesc pe cei de la Jidvei. La standul celui mai mare producator de vinuri din Transilvania vreau sa incerc vinurile din gamele superioare Castel si Tezaur precum si aclamatul Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra. Cu ocazia asta poate reusesc sa programez o vizita la Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Balta.

Crama Budureasca si-au anuntat participarea cu trei vinuri noi: un Sauvignon Blanc 2011, un Chardonnay 2011 si o Tamaioasa Romaneasca 2011, toate trei vinuri seci. In plus in editie limitata (2000 de sticle) au anuntat si lansarea unui Pinot Noir din 2009.

La standul Vinarte de abia astept sa ma intalnesc cu vinurile mele de toatel zilele: Merlot si Negru de Dragasani Castel Starmina sau cu Cabernet Sauvignon Castel Bolovanu, dar mai ales cu vinurile lor rosii superioare – Prince Mircea si Prince Matei.

Crama Oprisor a anuntat printre altele lansarea cupajului Rusalca Alba 2011, a doua vinuri din gama Caloian: Rose 2011 si Sauvignon Blanc 2011 precum si a unei Tamaioase Romanesti din gama La Cetate. In plus, sunt curios de cum a evoluat Dragaica Rosie 2009 si cele 3 Erotikon-uri.

Domeniile Samburesti se lauda cu un Cabernet Sauvignon veritabil dar si cu o minune de Merlot, vinuri carora nu le-am acordat inca atentie, dar pe care le voi incerca.

La standul cel mai mare producator de vinuri din Romania – Murfatlar – sunt nerabdator sa incerc gama de vinuri Trei Hectare Sable Noble lansata anul trecut precum si Cabernet Sauvignon-ul Arezan. Nu stiu daca vor fi prezentate si vinurile create de Razvan Macici in premiera pentru Wine Soul, dar tare mi-as dori sa le incerc.

De la Senator Wine vreau sa revad intreaga gama Glia, in special Babeasca Neagra – care se pare ca este printre cele mai bune din Romania dar si gama Omnia – ce contine vinuri obtinute din struguri ecologici.

Ramanand in aceeazi zona – a vinurilor eco / bio / organice – ma voi intalni pentru prima oara cu un nou producator roman – Nomibo din Dealu Mare care va prezenta doua Tamaioase Romanesti (2010 si 2011), o Feteasca Alba, un Chardonnay precum si doua Fetesti Negre (2008 si 2009).

Nu in cele din urma, voi poposi si la standul Nachbil – unde sunt tare curios de vinurile din 2010, printre care vreo doua Chardonnay-uri, un Riesling de Rin si un cupaj de 5 vinuri numit Trio Alb. Un Syrah 2009 si un Pinot Noir 2008 vor completa cu siguranta degustarea de la standul Nachbil.

Acestia sunt producatorii si vinurile pe care doresc sa le intalnesc la Provino Cluj-Napoca la sfarsitul acestei saptamani. Voi incerca ca pe parcursul desfasurarii festivalului – in cele doua sau trei zile in care voi fi prezent – sa public pe pagina de facebook poze si comentarii despre ce vinuri am degustat, ce evenimente alternative se mai organizeaza si cu cine m-am intalnit.

Adaugă un comentariu

*

*