Daca despre restaurantul Viator din Pannonhalma si despre bunatatile care se gatesc acolo am povestit deja de vreo doua ori, despre vinurile produse de produse de Pannonhalmi Apátsági Pincészet n-am apucat sa scriu foarte multe. In mai anul trecut, o data cu prima vizita la Pannonhalmi Apátsági Pincészet, am avut ocazia sa degust majoritatea vinurilor (exceptand doar cateva Pinot Noir-uri din gamele superioare) acestea lasandu-mi o impresie placuta, de vinuri cu tipicitate de soi, cu gust echilibrat si armonios. Despre doua dintre ele: Haustus 2010 si Tramini 2010, care au ajuns in desaga cu vinuri acum doua saptamani, voi povesti in cele ce urmeaza.
Haustus e numele vinului pe care in trecut calugarii benedictini ai Abatiei Pannonhalma obisnuiau sa-l bea dupa masa, in timp ce stateau la o sueta. Cel putin asa sta consemnat in documentele din arhivele abatiei. Nu stiu daca in prezent calugarii Abatiei Pannonhalma si-au pastrat obiceiul de a povesti dupa masa de pranz despre lume sau Dumnezeu in compania unui pahar de vin, asa cum au reusit sa pastreze obiceiul de a cultiva vita de vie timp de secole. Ca incepand cu 2011 au un vin care sa le aminteasca de aceasta relaxanta rutina zilnica e o certitudine. Haustus 2010 e un cupaj de Pinot Blanc, Viognier si Riesling de Rin (Rajnai Rizling). Are o culoare proaspata, galben-verzui, dupa cum ii sta bine unui vin alb tanar. Nasul e plin de arome florale, usor vegetale – in genul florilor de camp – dublate de note citrice si o tenta eleganta de piersica. Gustul e citric, foarte putin ierbal, cu aciditate placut conturata si cu un frumos echilibru intre aromele fructuoase date de cele trei soiuri de struguri din cupaj.
Dupa Haustus, care s-a dovedit a fi intr-adevar un vin armonios, ce poate anima placut o intalnire intre prieteni, a ajuns in pahare mult mai provocatorul Tramini 2010. Vinul e obtinut din Gewurztraminer (Tramini) – un soi de strugure cu o istorie incalcita, raspandit prin toate podgoriile lumii, datorita aromelor sale atragatoare. Tipica pentru Gewurztraminer e aroma fructului litchi (sau lychee), la care se adauga fructul pasiuni si trandafiri. Acest buchet provocator si aromatic iese in fata si in Tramini 2010, fiind dublat in gust de o aciditate placuta, citrica, usoara, cu un continut de zahar rezidual tinut sub 4 gr./l .