Haustus 2010 & Tramini 2010, Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Daca despre restaurantul Viator din Pannonhalma si despre bunatatile care se gatesc acolo am povestit deja de vreo doua ori, despre vinurile produse de produse de Pannonhalmi Apátsági Pincészet n-am apucat sa scriu foarte multe. In mai anul trecut, o data cu prima vizita la Pannonhalmi Apátsági Pincészet, am avut ocazia sa degust majoritatea vinurilor (exceptand doar cateva Pinot Noir-uri din gamele superioare) acestea lasandu-mi o impresie placuta, de vinuri cu tipicitate de soi, cu gust echilibrat si armonios. Despre doua dintre ele: Haustus 2010 si Tramini 2010, care au ajuns in desaga cu vinuri acum doua saptamani, voi povesti in cele ce urmeaza.

Haustus e numele vinului pe care in trecut calugarii benedictini ai Abatiei Pannonhalma obisnuiau sa-l bea dupa masa, in timp ce stateau la o sueta. Cel putin asa sta consemnat in documentele din arhivele abatiei. Nu stiu daca in prezent calugarii Abatiei Pannonhalma si-au pastrat obiceiul de a povesti dupa masa de pranz despre lume sau Dumnezeu in compania unui pahar de vin, asa cum au reusit sa pastreze obiceiul de a cultiva vita de vie timp de secole. Ca incepand cu 2011 au un vin care sa le aminteasca de aceasta relaxanta rutina zilnica e o certitudine. Haustus 2010 e un cupaj de Pinot Blanc, Viognier si Riesling de Rin (Rajnai Rizling). Are o culoare proaspata, galben-verzui, dupa cum ii sta bine unui vin alb tanar. Nasul e plin de arome florale, usor vegetale – in genul florilor de camp – dublate de note citrice si o tenta eleganta de piersica. Gustul e citric, foarte putin ierbal, cu aciditate placut conturata si cu un frumos echilibru intre aromele fructuoase date de cele trei soiuri de struguri din cupaj.

Dupa Haustus, care s-a dovedit a fi intr-adevar un vin armonios, ce poate anima placut o intalnire intre prieteni, a ajuns in pahare mult mai provocatorul Tramini 2010. Vinul e obtinut din Gewurztraminer (Tramini) – un soi de strugure cu o istorie incalcita, raspandit prin toate podgoriile lumii, datorita aromelor sale atragatoare. Tipica pentru Gewurztraminer e aroma fructului litchi (sau lychee), la care se adauga fructul pasiuni si trandafiri. Acest buchet provocator si aromatic iese in fata si in Tramini 2010, fiind dublat in gust de o aciditate placuta, citrica, usoara, cu un continut de zahar rezidual tinut sub 4 gr./l .

Adaugă un comentariu

*

*