Gruner Veltliner Weinviertel DAC Selection 2009, R&A Pfaffl

Nu puteam sa povestesc despre vacanta din Austria fara sa nu aduc vorba de un vin obtinut din cel mai plantat soi de struguri de sorginte austrica – Gruner Veltliner. Cu toate ca vinurile obtinute din Gruner Veltliner se gasesc pe toate rafturile hypermarketurilor din Austria, acestea nu au intrat decat foarte timid pe piata romaneasca, prin intermediul catorva importatori, asa ca soiul port-drapel al viticulturii austriece reprezinta o noutate pentru mine.

Povestea enologiei si viticulturii moderne austriece e cel putin interesanta si cred ca intr-o anumita masura se identifica cu modul in care vinurile produse din Gruner Veltliner au evoluat pe parcursul ultimilor ani. A fost marcata de un scandal de proportii ce i-a determinat pe toti cei implicati in industria vinului sa regandeasca atat modul in care isi vor produce vinul cat si modul in care si-l vor comunica consumatorilor. Cred ca din experienta lor ar putea invata si producatorii romani si in mod absolut obligatoriu si organismele preocupate cu promovarea vinului romanesc.

Gruner Veltliner-ul despre care scriu a fost cumparat dintr-un supermarket, undeva la 5-6 euro. Asadar, un vin din categoria de pret entry-level. E un Gruner Veltliner Weinviertel DAC Selection 2009, produs de R&A Pfaffl, o afacere de familie, ce detine 67 de ha in regiunea Weinviertel, crama aflandu-se in localitatea Stetten, la doar cativa kilometri nord de Viena. In pahar a etalat o culoare galben-verzui, asemanatoare cu cea a uleiului de masline. Nasul debordeaza de o prospetime ierbala, cu puternice infuzii citrice, usor condimentate. Pe parcurs a mai aparut si o nota interesanta de nuci sau arahide. Gura e dominata de o aciditatea verde – de unde si numele Gruner – care cere imperios ca in farfurie sa fie un peste gras s-o domoleasca. Postgustul intens, citric, de mar verde, nu e foarte lung dar e indeajuns de placut pentru a te face sa torni din nou vinul in pahar o data ce acesta s-a golit.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Saptamana filmului austriac @ CCMO, Oradea | Printre Vinuri

  2. sergiu
    January 21, 2016 @ 17:55

    Unde pot sa gasesc in Bucuresti Gruner Vetliner>

Adaugă un comentariu

*

*