Degustare de barrique-uri?
Articol publicat de Bogdan Bocşe in 10 January 2012 | Ziceri
In iunie 2011, cand i-am vizitat pe cei de la Béres Pince cu ocazia degustarii organizate de Biroul de Tursim al satului Erdőbénye, aflat in regiunea viticola Tokaj-Hegyalja am facut o descoperire interesanta. Dupa prezentarea si degustarea vinurilor le-am cerut celor de la Béres Pince sa ne prezinte crama. Aici, dupa ce ni s-a prezentat fluxul tehnologic al strugurilor, am ajuns la un moment intr-o sala in care erau pastrate barrique-uri noi, nefolosite, din stejar unguresc. Toate avand acelasi volum – 225 litri, insa cu diferite grade de ardere sau prajire. Mi-am manifestat dorinta si curiozitatea de a mirosi interiorul mai multor butoaie pentru a intelege diferentele de aroma dintre cele trei grade de ardere – high, medium si low. Cele cu un grad de ardere scazut aveau un miros mai puternic de lemn si o nuanta mai subtila de vanilie, pe cand cele cu grad de ardere mai ridicat aveau o aroma intensa de caramel. Fara prea mare efort reusisem sa identific ce tip de barrique fusese folosit pentru fiecare din vinurile degustate anterior.
Experimentul mi s-a parut interesant si as fi curios sa-l repet intr-o eventuala “degustare de barrique-uri” nu doar cu diferite grade de ardere dar mai ales de diferite proveniente – Franta, SUA, Romania, Slovenia, Ungaria, Ucraina. Si de ce nu, in paralel, organizata o degustare de vinuri barrique-ate. In caz ca vreun producator de vin sau de butoaie e dispus sa organizeze un astfel de eveniment as fi interesant sa particip. Cel mai probabil producatorilor de vin sau celor de butoaie nu le-a trecut prin cap pana acum ca pot organiza astfel de evenimente la crama si ca cineva ar putea fi interesat. Si cel mai probabil nici organizatorilor de targuri si expozitii.
Da, tocmai v-am livrat o idee originala. O pune cineva in aplicare?

Cand ai ocazia sa vii in zona, da o fuga la LacertA – exista premizele pentru asa ceva.
Pingback: Furmint Lőcse 2008 & Furmint Omlás 2008, Béres Pince | Printre Vinuri