Pinotage Barista 2010, Val de Vie
Articol publicat de Bogdan Bocşe in 13 September 2011 | Vinuri
M-am agatat de sticla de Pinotage Barista 2010 intr-un hypermarket Tesco din Ostrava, Cehia atras de eticheta simpla “de lume noua” si de numele vinului – Barista. Nu cred c-o sa-l gasiti prea curand in hypermarketurilor de la noi, insa daca va aflati in vreo escapada prin Europa, si dati peste acest vin pe rafturile din Tesco (foarte posibil sa se gaseasca si in alte lanturi comericale) va recomand sa-l puneti in cos.
Asa cum Malbec-ul e strugurele promotor al Argentinei, Carmenere-ul al Chile-ului, soiul de struguri Pinotage se identifica cu Afirca de Sud. Pinotage a fost creat in 1925 de Abraham Perold, profesor de viticultura la Universitatea Stellenbosch, prin incrucisarea a doua soiuri: Pinot Noir si Cinsault (cunoscut si sub numele de Hermitage in Africa de Sud) in incercarea de a obtine o vita de vie mai putin pretentioasa care sa produca vinuri cu un caracter fin ca acela al Pinot Noir-ului. Rezultatul experimentului lui Perold si-a castigat admiratia de abia 34 de ani mai tarziu cand un vin obtinut din Pinotage a obtinut distinctia maxima in cadrul unei expozitii din Cape Town. Vinurile obtinute din Pinotage au ca si caracteristica generala arome fructate de cirese, merisor mergand inspre senzatii pamantii, de fum, castigand prin invechire arome de ciocolata.
Pinotage Barista 2010 a fost creat de Bertus Fortie, enolog si managing director la Val de Vie – o crama boutique ce detine si un club de polo, pentru Vinimark – cel mai mare distribuitor de vinuri din Africa de Sud. Un vin facut din joaca baietilor mari, ce mai! Dat fiind ca e un vin de Lume Noua l-am turnat in pahar, fara alte pregatiri speciale. Culoare inchisa, densa. Nasul a inceput timid cu arome de fructe – cirese, visine, ceva prune urmand ca dupa cateva agitari ale paharului sa te trimita intr-o cafenea italiana, ce miroase a espresso, boabe de cafea proaspat macinate si ciocolata neagra – de aici cel mai probabil si numele Barista. Acest stil de a vinifica Pinotage-ul cunoscut si sub numele de Coffee Pinotage se datoreaza in mare masura unei “retete secrete” ce implica utilizarea unui anum tip de drojdii precum si a bariquerilor cu grade diferite de ardere. Reteta apartine enologului Bertus Fortie, poreclit de altfel “Starbucks”. In gura, vinul are o textura catifelata, taninurile sunt rotunjite, poate chiar un pic amarui pe final – nimic agresiv in orice caz. E un vin usor de baut si destul de usor de inteles, ca majoritatea vinurilor medium din Lumea Noua.
A costat undeva intre 8 si 10 euro.
