Öküzgözü – Boğazkere Buzbağ Klasik 2008, Kayra

E ceva exotic care ma atrage la vinurile produse din soiurile indigene ale unor tari mai putin cunoscute pentru producerea vinurilor. E aroma unor struguri cu tipicitate necunoscuta. E gustul complementar preparatelor culinare traditionale. E denumirea aproape impronuntabila a unor localitati sau regiuni despre care aud/citesc pentru prima oara, fara sa am cea mai mica idee unde se afla.

Nu mi-am petrecut pana acum vacantele de vara in Turcia si nici nu ma atrage in mod deosebit ideea lor de turism: one-hotel all-inclusive. In consecinta, nu am avut ocazia de a experimenta cultura culinara turceasca autentica (exceptand omniprezenta oferta de tip fast-food: shawarma / kebap). Cat despre vinuri, aveam mari dubii ca turcii s-ar indeletnici cu producerea vinului, avand in vedere restrictiile impuse de Coran. Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat nu doar ca produc vin, dar mai ales ca se mandresc cu cateva varietati locale de struguri ce au potential de a produce vinuri remarcabile, pretabile la a fi invechite. Din cate am citit pana acum despre vinurile turcesti nu m-am lovit de mentionarea unui sistem de clasificare – dar asta nu inseamna neaparat ca nu el nu exista. Din pacate in Romania vinurile turcesi nu au patruns decat foarte timid, colegul de breasla George semnaland in urma cu un an existenta la raft a unei sticle “otomane”. Si din pacate preturile nu sunt cele mai accesibile, cel putin pentru gamele superioare.

Vinul despre care voi scrie azi a fost cumparat de pe rafturile unui supermatket din Istanbul, asadar un vin fara prea mari pretentii. Brandul Buzbağ a fost creat de Kayra, unul dintre cei 7 mari producatori de vinuri din Turcia, a carui vii si crama se afla in estul Anatoliei – in regiunile Elazig si Diyarbakır. Buzbağ Klasik a fost produs din Öküzgözü si Boğazkere – doua dintre cele mai cunoscute si cultivate soiuri locale turcesti, dar care nu provin din aceeasi regiune viticola. De aici si suspiciunea mea referitoare la existenta unui sistem de clasificare bazat pe denumirile de origne. Strugurii din soiul Öküzgözü au fost recoltati din regiunea Elazig, pe cand cei din soiul Boğazkere provin din Diyarbakır, doua regiuni relativ apropriate, din sud-estul Turciei.

Buzbağ are o culoare rosie-rubinie, eleganta, vioaie. A ajuns destul de rapid in pahar, fara sa mai beneficieze de aerisiri suplimentare in sticla sau in decanter si la drept vorbind nici nu avea nevoie. S-a deschis rapid cu arome de fructe de padure – mure, putine coacaze negre dar si cirese si visine amare, amintindu-mi destul de mult de un Carmenere chilian din gama entry-level. Gustul e placut, cu un strop de aciditate si taninuri cu zimti mici cat sa-ti deschida apetitul pentru o masa din care nu poate lipsi carnea de miel sau oaie.

A costat in jur de 5 euro sau 12 lire tucesti.

Adaugă un comentariu

*

*