Vindependet Blogmeet Iasi 2011 si vizita la Casa Olteanu

Dupa cum anuntam cu ceva timp in urma, in week-end-ul 17-19 iunie o parte din bloggerii de vin din Romania s-au pus de acord sa sa intalneasca la Iasi cu scopul declarat de a discuta despre blogging, de a vizita o crama aflata pe dealurile din vecinatatea targului Iasilor – Casa Olteanu / Gramma si de a degusta impreuna vinurile aduse de fiecare.

Daca o parte dintre colegii de breasla ajunsesera deja in Iasi de vineri seara, luand cina la Restaurantul Ralet ca mai apoi sa lanseze baloane chinezesti, eu si Geta am ajuns in capitala Moldovei sambata dimineata, dupa o calatorie cu “trenul foamei” ce a durat mai bine de 12 ore. Fast forward: gara / cazare hotel / mic dejun. Dupa ce ne-am intalnit si cu restul colectivului Vindependent cazat la Ambiance City, am purces spre Institul de Medicina Legala, unde alaturi de studentii de la jurnalism aveam sa dezbatem subiecte precum jurnalsim clasic (aflat in moarte clinica dupa unii) si newmedia (in plina manifestare dupa altii). Workshop-ul a fost deschis de jurnalistul local Dan Dobos cu un discurs intitulat “Eu nu sunt blogger”, ce a avut rolul de a ne incinta la discutii pro si contra despre blogging, jurnalism si libera exprimare. Desigur am divagat si spre alte subiecte alunecoase cum ar fi marketingul din industria vinului romanesc precum si relatia dintre bloggerii Vindependenti si producatorii de vin autohtoni. Nu stiu cati dintre studentii prezenti, care dupa ce ne-au auzit povestind despre facebook si blogging, au pornit intr-o “aventura” blogareasca (nu neaparat despre vin sau gastronomie), insa cred ca noi le-am prezentat suficiente argumente pentru a o face.

Respectand programul intalnirii, in jurul amiezii, ne-am indreptat spre crama Casei Olteanu. Asemeni unei calatorii initiatice, drumul ce traverseaza o parte din dealurile Iasiului spre crama Gramma nu e cel mai comod, indiferent de mijlocul de transport ales, insa vinurile si oamenii pe care ii vei gasi merita acest mic sacrificiu.

Dealul Visan

Ajunsi pe dealul Visan am fost intampinati de d-na si d-nul Olteanu, proprietarii afacerii precum si de responsabilii directi ai vinurilor: enologul Catalin Zamfir si tehnologul Iulian Teliban, care ne-au prezentat linia tehnologica moderna cu care este dotata crama. Drumul de la boaba de strugure la sticla de vin, a trecut desigur si pe la tancurile de inox din care am avut prilejul sa degustam. Am avut pe rand in pahare Feteasca Regala 2009, Aligote 2009, Cuvee Visan 2010 si Feteasca Alba 2009 dar si alte doua vinuri disponibile doar la crama: o Feteasca Alba 2009 vinificata sec si un Muscat Ottonel 2009 vinificat dulce dar extrem de elegant si proaspat in ciuda celor 150 g/l de zahar rezidual. Dupa ce am demistificat vinurile (ajungand pana la a povesti despre ce amestecuri de drojdii selectionate si temperaturi de fermentare s-au folosit) am aflat si ambitiile tanarului enolog: un spumat din Feteasca Neagra si o Feteasca Neagra vinificata alb. Sa dea Domnu’ s-o traim si pe-asta!

In sala de protocol amenajata la etaj am fost intampinati de o masa imbelsugata, pe care tronau platouri cu branzeuri si drob de miel, carora li s-au alaturat in scurt timp o portie domneasca de coaste de miel umplut si gratare din carne de porc. Toate stropite cu vinurile casei dar si cu o Feteasca Neagra de la Domeniile Franco Romane adusa de Razvan Avram. Daca la acestea adaug digestivul ce ni s-a servit la final: un eau-de-vie obtinut din vinurile proprii, cred ca am trasat toate coordonatele ce definesc ospitalitatea caracteristic moldoveneasca.

Crama Casa Olteanu

Intorsi in oras, blogmeet-ul a continuat la magazinul Good Point, cu degustarea vinurilor, pe care fiecare blogger le-a adus pentru a le prezenta celorlati colegi de breasla. Ni s-au alaturat prof. Valeriu V. Cotea, Catalin Zamfir, Iulian Teliban si Dan Dobos precum si o parte din prietenii si apropiatii magazinului Good Point. Ne-am intalnit pe rand cu o Cramposie Selectionata Avincis 2010 (Nicusor Cazan), Viognier Domaine Coulon 2009 (George Mitea), Riesling Hain 2009 (Mona Arsulescu), Sauvignonul Blanc Cyclos 2010 Michel Torino (Razvan Avram), Syrah Nachbil 2008 (adus de mine), Pic Saint Loup Chateau l’Euziere 2000 (Ciprian Haret), Tamaioasa Romaneasca Chateau Pietro Domeniile Franco Romane 2000 (Nicusor Cazan), Brunello di Montalcino Altesino 1978 si Roso di Montalcino Ferro 1987 (Razvan Avram), Busuioaca de Bohotin Episcopia Husilor (Dan Dobos), Nectar Pedro Ximenez Gonzallo Byass (Razvan Jurca). Nu m-am obosit a-mi nota altceva decat numele vinurilor si cine le-a adus, impresiile de degustare fiind impartasite doar celor prezenti. Pentru ca in fond nu ne intalinseram sa descoasem vinuri ci sa ne bucuram de ele si sa ne cunoastem ca oameni si nu doar ca bloggeri.

Degustare Good Point Iasi

Fast forward: hotel / somn / mic dejun. A doua zi, duminica, am luat Iasiul la pas impreuna cu ceilalti bloggeri, povestind la o cafea si la o bere despre filme, carti, intamplari haioase din restaurante sau de la locurile de munca. Ca-ntre prieteni. Ne-am luat ramas bun in jurul amiezei luand-o care-ncotro si promitandu-ne sa ne mai intalnim, cel mai probabil la toamna, in Oradea.

P.S. Multumiri lui Razvan Avram si Ana-Mariei Nazarie pentru efortul de a organiza aceasta a doua intalnire a bloggerilor de vin si cramei Casa Olteanu pentru ospitalitatea cu care ne-au intampinat.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: E #Gramma cand #VinlaIasi! | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*