In vizita la Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Calatoria noastra din luna mai in care am traversat Ungaria, Austria, Slovacia Cehia, Germania si Polonia a avut ca prim loc de oprire o manastire din apropierea orasului Gyor, aflat in Vestul Ungariei. Asezarea, Pannonhalmi Apátság (cunoscuta si sub numele de Abatia Pannonhalma) dateaza din perioada pre-crestina a populatiei maghiare fiind atestata ca manastrire benedictina, incepand cu anul 996.  Nu o sa intru in detalii privind istoria locului, pe care o puteti rasfoi in engleza si maghiara pe site-ul oficial.

Factorul care ne-a determinant sa includem acest punct in traseul nostru a fost unul ce nu are neaparat legatura cu valoare istorica, ci mai degraba cu latura eno-gastronomica. Da, ati ghicit bine, la Pannonhalma se face vin! Inca de la inceputuri calugarii acesti abatii s-au indeletnicit cu cresterea vitei de vie si a producerii vinului, si au facut-o neintrerupt pana in 1945 cand o data cu colectivizarea au fost siliti sa renunte la acest obicei. Lucrurile au revenit la normal incepand cu anul 2000 cand abatia a inceput sa-si cumpere inapoi viile confiscate de comunisti si sa inceapa reconversia lor. Demararea unui parteneriat impreuna cu Banca Maghiara de Comert Exterior a facilitat construirea unei crame cu o arhitectura moderna bazata pe circulatia gravitationala a vinului, dotata cu echipamente de ultima generatie, intregul proces fiind supervizat de Tibor Gal, un enolog remarcabil din zona Eger, aflata in Nordul Ungariei. In prezent, vinificatorul cramei este Zsolt Liptai.

Am ajuns la Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pivnita Abatiei Pannonhalma) dupa-amiaza, fara a avea posibilitatea de a vizita crama intrucat erau in desfasurare pregatirile pentru vizita juriului concursului Pannon Bormustra 2011. Ni s-a propus totusi sa vizitam crama a doua zi. In treacat fie spus juriul acestui concurs de vinuri a avut in componenta anul acesta nu mai putin de 3 Masters Of Wine si 2 Masters Sommelier. Se aude, VinVest?

Privati de posibilitatea de a vizita crama, am urcat pe terasa unde un tanar nonsalant, preocupat cu rasfoirea unui roman voluminos, ne-a prezentat oferta de vinuri ce se pot degusta si evident, achizitiona. Am ales spre degustare cate un pahar din urmatoarele: Olaszrizling (Riesling Italian) 2009, Sauvignon Blanc 2010, Tramini (Traminer) 2010, Hemina 2009 (cupaj de Chardonnay, Pinot Blanc, Riesling Italian si Viognier), Rose 2010 (obtinut din Pinot Noir, Merlot si Cabernet Franc) si Pinot Noir 2009. Vinuri cu o foarte buna tipicitate de soi, care in ciuda faptului ca poarta titulatura de vinuri manastiresti nu au pic de zahar rezidual. Ne-au convins si am achizitionat cate o sticla din Tramini 2010, Hemina 2009 si Pinot Noir 2009. Am mai fi cumparat noi si altele dar ne-am gandit ca e prima zi a calatoriei si nu am vrea sa ne burdusim lada frigorifica cu vinuri care altminteri se gasesc si la magazinul Bortársaság din Debrecen, localitate aflata la 70 de km de Oradea. Terasa destinata degustarii vinurilor are o priveliste incantatoare spre plantatiile de lavanda, care in acea dupa-amiaza de mai erau scaldate in soare si mangaite de adierile vantului. Am fi putut ramane aici pret de cateva ore admirand privelistile si degustand vinurile insa se apropia seara si nu luasem inca cina.

La nici 5 minute de crama se afla modernul Restaurant Viator, aflat tot in proprietatea Abatiei Pannonhalma, pe terasa caruia am savurat cea mai delicioasa cina a intregii calatorii.

Pulpa de gainusa cu sparanghel si cartofi cu patrunjel; medalion de porc cu salvie, kaiser cu cartofi si zuchini cu sos dijon; crochete din picior de vita cu papricas de cartofi si salata de varza. 

Lista de vinuri a restaurantului cuprinde, dupa cum era de asteptat, toate vinurile produse de Pivnita Abatiei Pannonhalma la acelasi pret la care erau disponibile si la magazinul cramei! Daca la festinul culinar adaug privelistea ce cuprindea oraselul Pannonhalma si imprejurimile deluroase, cred ca e de prisos sa adaug ca Pivnita Abatiei Pannonhalma si Restaurantul Viator se vor afla pe traseul nostru si cu alte ocazii.

4 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Cina la Viator | Printre Vinuri

  2. Pingback: Haustus 2010 & Tramini 2010, Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Printre Vinuri

  3. Pingback: Pinot Noir 2009, Pannonhalmi Apátsági Pincészet | Printre Vinuri

  4. Pingback: Eurotrip 2015: Abația Pannonhalma, aproape ca în „Numele Trandafirului” | Bialog

Adaugă un comentariu

*

*