Joi, 10 martie, am fost invitat de catre sommelierul Dan Alexandru la Restaurant Graf din Oradea pentru a lua parte la prezentarea si degustarea vinurilor de la Cramele Recas. Auzisem de la mai multi prieteni si cunoscuti despre acest restaurant, deschis de curand in Oradea, insa nu avusesem ocazia pana acum sa-i trec pragul.
La nivelul la care se prezinta din punct de vedere al amenajarilor (design interior, calitatea finisajelor si mobilier) Restaurantul Graf din Oradea poate sa stea cu mandrie pe orice bulevard cu pretentii din capitalele Europei. Pentru cei care se indoiesc de acest lucru fotografiile de pe site-ul oficial al restaurantului sunt cat se poate de expresive. Da, arata la fel de bine si in realitate!
Degustarea s-a desfasurat in Salonul Alb, Dan Alexandru reprezentatul Cramelor Recas fiind asistat in prezentarea vinurilor de catre sommelierul gazda, Septimiu Crisan. Dupa prezentarea societatii producatoare si a pasilor ce trebuie parcursi in timpul unei degustari de vinuri a fost servit primul vin. S-a inceput cu un roze, servit din pahar flute: Sole Rose 2010 obtinut din Merlot, iar ca o particularitate strugurii folositi la realizarea acestui vin au fost culesi la innobilarea boabelor. Culoare stralucitoare de rose-somon, nas proaspat in care aproape ca se simte prospetimea din gust: cirese acrisoare, zmeura dar si ceva note vegetale de urzica strivita. Gustul are acea aciditate placuta pe care iti face placere sa o gasesti intr-un roze proaspat la care se adauga un final usor amarui. Preparatul culinar propus la “aperitiv” a fost compus din pepene galben invelit in sunca si stropit cu reductie de otet balsamic. Din pacate, un pic cam mult otet balsamic.
Desi s-a inceput cu un roze, in continuare s-a servit un vin alb. Abaterea de la regula alb-roze-rosu nu a fost deloc una nefericita daca e sa o judec din punct de vedere gustativ. De o culoare galbena cu tente verzui si cu un nas specific (ananas, pepene galben si un pic de banana + note vanilate) in care se recunoaste stilul Chardonnay-ului produs de societatea banateana (probabil si datorita unor drojdii de fermentatie) Chardonnay Sole 2009 are inca indeajuns de multa prospetime in gust incat sa acompanieze cu succes un somon cu sos de marar si rucola.
A urmat vedeta momentului, medaliata cu aur la Vinalies Internationales Paris 2011, ca fiind cel mai bun vin alb sec: Solo Quinta 2010. Un cupaj de cinci vinuri: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat, Feteasca Alba si Feteasca Neagra (vinificata in alb), in care enologul australian Hartley Smithers a reusit sa sa scoata in evidenta principalele caracteristici ale fiecarui tip de strugure. Frumusetea acestui cupaj e data de complexitatea sa aromatica si gustativa, care evolueaza treptat, pe masura ce vinul castiga in temperatura. Din punct de vedere olfactiv Solo Quinta 2010 e dominat de aromele tipice de Chardonnay si Muscat, in vreme ce gustativ vinul resimte influenta barique-ului in ceea ce priveste corpolenta, pastrandu-si totusi foarte bine prospetimea. Cred ca Solo Quinta 2010 e un vin ce merita savurat in tihna, fara a fi neaparat asociat cu vreun preparat culinar. Gazdele noastre au ales sa-l puna langa o portie de piept de curcan cu legume si sos de soia. Din pacate de aceasta data preparatul culinar nu s-a ridicat la pretentiile emise de vin.
Urmatorul pe lista, Cabernet Sauvignon La Putere 2008 a fost servit dupa o aerisire prealabila la sticla de cel putin 2 ore. Un Cabernet Sauvignon tipic si relativ dur in exprimare, in ciuda presupusei aerisiri care ar fi trebuit sa-l mai inmoaie. Nasul nu ofera un spectacol iesit din comun: obisnuitele coacaze negre la care se adauga cirese si visine amare. Gustul exprima aceasi directie agresiva: astringenta, taninuri barbatesti si un final de ciocolata amaruie. I-a servit drept companion o friptura de vita cu sos de vin rosu, ceapa si zuchini la gratar.
Degustarea s-a incheiat cu decantarea si mai apoi servirea unui pahar de Cuvee Uberland 2008. Varful de lance al Cramelor Recas e un cupaj de Merlot si Cabernet Sauvignon, baricat timp de 12 luni in stejar transilvanean si vinificat in stilul Amarone, utilzand metoda apasimento. Asemeni predecesorilor sai din anii precedenti, Cuvee Uberland 2008 si-a confirmat pozitia de vin de top, etaland o structura impozanta, cu taninuri rotunde, ce lasa in gura o senzatie catifelata.
Ca un rezumat al degustarii, pot spune ca in mare parte din cazuri, vinurile s-au prezentat peste preparatele culinare. Din cate am inteles, exista cateva carente in bucataria Restaurantului Graf, insa sper ca lucrurile sa ia o noua directie si sa se ridice la nivelul la care se prezinta aceasta locatie. Intr-un restaurant care emite pretentii prin felul in care arata e absolut necesar ca toate elementele care il definesc (bucatarie, personal, selectie de vinuri) sa se ridice la nivelul impus de imagine.
Fotografii realizate de Geta Bocse.
Pingback: Vinuri de exceptie & haute cuisine oferite de SERVE si Restaurant Graf | Printre Vinuri
Pingback: Recomandarile Vinul de Duminica in Vinul.Ro nr. 38 | Printre Vinuri