Vinurile de exceptie de la SERVE la Enoteca Millesime

In urma accidentului pe care l-am suferit la sfarsitul lunii octombrie, am fost nevoit, din cauza conditiei medicale in care m-am aflat timp de 6 saptamani, sa ratez mai multe evenimente viti-vinicole desfasurate in aceasta perioada. Printre ele s-a numarat vizitarea cramelor S.E.R.V.E. alaturi de alti bloggeri precum si degustarea vinurilor (a se citi festinul) organizat de catre gazde cu aceasta ocazie. Insa nu am fost totalmente privat de placerea de a degusta noile vinuri lansate de crama patronata de contele Guy de Poix.

Joi, 9 decembrie, aveam sa fiu invitat de catre Enoteca Millesime la sediul din strada Roman Ciorogariu pentru a participa la degustarea vinurilor produse de S.E.R.V.E.. Alaturi de Dorin Popa si Cristian Drimba, gazdele Centrului de cultura si civilizatie a vinului s-a aflat si Dan Savulescu, director de vanzari al cramei din Ceptura. Inainte de a incepe degustarea, reprezentantul S.E.R.V.E. ne-a prezentat pe scurt povestea cramei. Ea incepe in martie 1993 cand aflat intr-o vizita in Romania, Guy de Poix se intalneste cu vinificatorul Aurel Rotarescu si impresionat de vinurile degustate se hotareste sa investeasca in domeniul viti-vinicol din Romania. Asa a luat nastere in 1994 Societatea Euro Romana a Vinurilor de Exceptie, sau pe scurt S.E.R.V.E..

Degustarea a inceput cu un vin proaspat, imbuteliat doar de cateva saptamani: Feteasca Alba 2010 din gama de retail Vinul Cavalerului. Nu stiu prin ce metoda as putea pastra intacte toate caracteristicile acestui vin pana prin iulie anul viitor, pentru ca aceasta Feteasca Alba e un excelent vin estival: cu o culoare prospata cu tente verzui, cu arome secundare prezente in forma lor maxima: mar verde, citrice si ananas la care se adauga o adiere de piersica, rezultata in urma batonajului. Unde mai pui ca are incoroporat si un rest de zahar de 3.2 g/l !.

Primul cupaj al serii, Cuvee Amaury 2009, poarta numele unuia dintre baietii lui Guy de Poix si reprezinta varful de lance al vinurilor albe produse de S.E.R.V.E.. Un vin cu adevarat interesant: asamblaj de doua vinuri albe cu caracter dominant ierbal, Sauvignon Blanc si Riesling Italian, fermentat in baric! Rezultatul? Un puzzle in care se imbina armonios aromele ierbale, citrice cu tenta lemnoasa, usor dulce pe care o imprimia baricul.

Dupa ce in vara acestui an a facut furori cu Terra Romana Rose 2009 – un roze ca la carte, numai bun de servit ca material didactic pentru cursurile despre vin – SERVE e pregatit sa ia titlul de cel mai bun roze si anul viitor cu Terra Romana Rose 2010! Obtinut din Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon Terra Romana Rose 2010 e cu cel putin o jumatate de treapta peste predecesorul sau: culoare superba de foaie de ceapa, arome de trandafir si piersica la care se adauga atingeri fine si elegante. 

A urmat Feteasca Neagra 2008 din aceeasi gama Terra Romana, un vin corect, cu arome bogate in fructe negre, cu tanini catifelati si calzi, cu corpolenta medie, dar care ar fi putut sa fie in acelasi timp si un Cabernet Sauvignon din Mehedinti. Din cate am inteles via care-a dat strugurii din care s-a produs acest vin e inca in faza adolescentina (al 5-lea an de rod), fapt ce ar putea explica o lipsa de personaliate al vinului.

Degustarea a fost incheiata de Cuvee Charlotte 2007, un cupaj exceptional obtinut din Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra. Ma mai intalnisem cu vinul ce poarta numele uneia dintre fiicele lui Guy de Poix in cadrul celei de-a patra sesiuni a cursului introductiv in cultura si civilizatia vinului organizat la Enoteca Millesime. La fel ca si atunci si de aceasta data am fost cuprins de o stare de liniste si calm. Nu poti sa te simti altfel cand ai in fata un vin care se deschide treptat, in care fiecare adulmecare e mai bogata decat cea anterioara. Primul val e unul  dominat de mure, coacaze, zmeura peste care se suprapune un complex de piele, tabac si cacao, la care se adauga insertii de lemn si vanilie. Si dupa ce crezi ca ti s-au revelat si cele mai ascunse arome pe care le poate oferi, il gusti, ca sa descoperi ca trebuie sa o iei minutios, din nou, de la capat. Taninuri robuste si catifelate, corpolenta, senzatii dulci, o usoara astringenta si un final intens si persistent care te trimite spre o mare de liniste si calm.

Fotografii realizate de Geta Bocse.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Vinuri de exceptie & haute cuisine oferite de SERVE si Restaurant Graf | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*