Nu era pentru prima data cand auzeam de Crama Basilescu. Le vizitasem site-ul dupa ce citisem un articol scris de Cezar Ioan pe blogul lui Ioan T. Morar. Devenisem curios. Nu ii gasisem in hypermarketuri dar trageam nadejde sa-i intalnesc intr-un magazin specializat. Nu mica mi-a fost mirarea cand, inainte de Pasti, un prieten a scos o cutie cu 6 sticle din portabagajul masinii sale si mi-a arata ce vin se pregatea sa puna pe masa de sarbatori – Feteasca Alba de la Crama Basilescu. Nu era vorba de o filiera atat de secreta.
E de prisos sa adaug cat de mult m-a bucurat invitatia adresata de cei de la Enoteca Millesime, pentru seara de joi 24 iunie, cand era programata sa aiba loc degustarea noilor vinuri produse de Crama Basilescu. Gazdele, profesorul Dorin Popa si omul de afaceri Cristian Drimba i-au avut alaturi pe sommelierul Marian Timofti si pe Traian Oprea, director de marketing al Cramei Basilescu. Cel din urma a prezentat istoria Cramei Basilescu, arealul viticol, precum si tendinta de vinificare impusa de oenologul cramei.
Inainte de toate, sommelierul a tinut sa mentioneze care sunt pasii unei degustari de vin, cum trebuie manipulata sticla in timpul servirii si cum trebuie tinut paharul. Pentru a completa degustarea, pe masa oaspetilor au fost pregatite cateva gustari simple prin prezentare, dar bogate gustativ, menite sa insoteasca vinul.
Primul vin servit a fost un Sauvignon Blanc din 2008. Un vin proaspat, dominat de arome ierbale, de fan proaspat cosit, cu o aciditate placuta. Recomandarea gastronomica a lui Marian Timofti au fost fructele de mare, mai exact crevetii.
Au urmat prin comparatie Feteasca Alba 2009 Ancestral, vinificata sec si Feteasca Alba 2008 Ancestral, vinificata demisec. Diferentiate de restul de zahar, cele doua vinuri se identifica prin aromele fructate, de citrice.
Vedeta serii a fost fara indoiala Feteasca Neagra 2008 Eclipse Selection. Un vin corpolent, plin, cu o culoare intensa, vinificat in stilul Lumii Noi, cu nas puternic de prune si mure, cu tanini fermi si un post-gust mediu spre lung. Ca acompaniament a fost recomandat prosciutto-ul si cateva tartine cu pasta de trufe.
Cei curiosi de cum va arata Feteasca Neagra peste un anumit numar de ani, au putut testa efectul unui instrument foarte ingenios adus de sommelierul Marian Timofti. Tinut in pahar un anumit numar de secunde “Cheia vinului” invecheste vinul respectiv cu respectivul numar de ani. Instrumentul este folosit de sommelieri si enologi pentru a determina potentialul de invechire al vinului.
Desertul a fost punctat de Busuioaca de Bohotin 2008 Eclipse Edition, vinificata rose. Marturisesc ca am avut o oarecare reticenta inainte de a degusta acest vin, intrucat intalnirile mele cu vinul facut din respectivul soi de struguri mi-au ramas in memorie ca fiind dintre cele mai putin placute. De aceasta data pot sa afirm ca am gasit in sfarsit o Busuioaca de Bohotin pe placul meu: aroma de busuioc e dublata complementar de cea de trandafir, aciditatea e bine integrata, iar restul de zahar ce aduce aminte de miere si stafide e tinut in limitele bunului-gust.
Seara a fost incheiata de lansarea site-ului oficial al Centrului de Cultura si Civilizatie a Vinului, Enoteca Millesime – www.millesime.ro – unde vor fi publicate informatii legate de activitatea centrului, de evenimentele desfasurate, dar si detalii despre modalitatile de a deveni membru.