Vinul de duminica asta are o poveste aparte. E un “Premier Cru” venetic ce a ajuns in modesta mea colectie de vinuri dupa voiajul de nunta ce a avut loc in Sousse (Tunisia) in luna mai a anului trecut. Inainte de a trece la notele de degustare tin sa fac cateva precizari referitoare la vinurile din aceasta tara. Intai si intai, mare parte din locuitorii acestei tari nu consuma alcool, religia lor interzicandu-le acest lucru. Drept urmare e foarte greu sa gasesti un magazin (fie si alimentar) de unde sa cumperi un vin. In schimb papuci si hasis poti procura de la coltul strazii. In Sousse am reusit sa gasim locatia potrivita dupa ce am stat la taclale cu un taximetrist: “Le Magasin General Nejma”. La subol, dupa gratii, casa de marcat separata. Inauntru bere, vin si diverse tarii. Vodka Aboslut sta sub cheie. E 60 de euro sticla! In schimb, oferta nationala de vinuri e diversificata iar preturile sunt bune. Din cauza limitei de kilograme pentru bagajul de cala a trebuit sa ma multumesc doar cu doua sticle. Una dintre ele am destupat-o duminica seara.
Produs in 2002 de societatea elvetiano-tunisiana Ceptunes, acest cupaj de Syrah si Merlot, provenind din regiunea Sidi Salem, face parte din gama Jour et Nuit, fiind etichetat ca un Premier Cru. Nasul e dominat de arome de visine negre si fructe de padure, completat de condimente si pentru foarte putin timp de note de branzeturi cu mucegai albastru. Desi este un cupaj, visinele Merlot-ului pun in umbra fumul si pielea Syrah-ului. Cu toate ca a stat in barrique de stejar timp de 9 luni, nu am resimtit notele de vanilie caracteristice. Gustativ, acest “tuareg” are un atac puternic dominat de tanini agresivi, ceea ce-l face un bun partener al fripturilor din carne de porc, cu care probabil ca nu se intalneste in mod frecvent. Tot din motive religioase.
Per ansamblu un vin mediocru, din categoria “best-buy”, la care varsta a inceput sa-si spuna cuvantul.