Clarus 2014 Brut, Balla Geza

E prima data cand ma intalnesc cu un vin spumant realizat dupa metoda traditionala din Mustoasa de Maderat si nu sunt foarte sigur daca ar trebui sa deschid o sampanie pentru a marca momentul sau e de ajuns sticla asta de Clarus 2014 Brut! Oh yeah, it’s that good!

Deja la a doua editie, prima a fost cea din 2013 si a purtat initial numele de Signum, Clarus e realizat intr-un joint-venture transfrontalier Ro-Hu, partial in Romania (prima fermetare are loc la Wine Princess aka Balla Geza), partial in Ungaria (a doua fermatare, in sticla, la Garamvári Szolobirtok). Si da, deocamdata e singurul vin spumant (produs prin metoda traditionala) din Mustoasa de Maderat. Si ar fi pacat sa nu mai apara cateva, chiar si mai proaspete dupa metoda Charmat nu neaparat produse prin metoda traditionala, pentru a promova soiul asta de struguri, de care lumea aproape uitase.

'Neața! În loc de espresso mai bine un brut, bine răcit din Mustoasa de Maderat! Methode traditionelle, bien sur!

A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

 

L-am racit bine, l-am turnat in flute si l-am lasat un pic sa perleze. Miroase a “sampanie” – adica a drojdie, a aluat de paine si a autoliza. Nu stiu exact cat a stat la maturat pe drojdii dar as paria pe o cota 1.25 ca au fost cel putin 12 luni. In gust are aciditate buna, efervescenta cat incape, corp rotunjor, simti ca iti lasa gura apa de parca tocmai ai muscat din marul ala verde din reclamele de la pasta de dinti.

Mi-a placut destul de mult. Nu stiu cate sticle s-au produs, dar ceva imi spune ca nu sunt foarte multe asa get ya’ own while thye’re still out there. Clarus 2014 Brut costa intre 40 si 45 de lei in magazinele on-line de vinuri de la noi.

Adaugă un comentariu

*

*