Plai, Unicom Production: Sauvignon Blanc 2014, Feteasca Alba 2014, Feteasca Neagra 2011

Anul 2015 a adus cateva schimbari importante pentru Unicom Production, unul dintre cei mai cunoscuti producatori de vinuri din satul Ceptura (podgoria Dealu Mare): o crama noua dedicata producerii vinurilor rosii din gama Davino, dar si cateva modificari ale portofoliului de vinuri: doua game noi ce cuprind doar vinuri monovarietale (adica dintr-un singur soi) – Plai (categoria de pret medium) si Monogram (categoria de pret premium), destinate segmentului HoReCa. Azi, despre vinurile din gama Plai.

plai-unicom-production-sauvignon-blanc-feteasca-alba-feteasca-neagra

Plai Sauvignon Blanc 2014

De departe cel mai reusit vin al acestei game. Un Sauvignon Blanc de Dealu Mare, cu arome intense de flori de tei si flori de soc, completate de tuse de fruct galben copt (nu vreau neaparat sa fac o salata de fructe dar ceva intre piersici, caise, physalis si fructul pasiuni… you name it!). Gustativ, exceleaza prin prospetime, aciditatea bine arcuita punand in valoare notele de fructe citrice. De cativa ani, Unicom a reusit sa ridice stacheta destul de sus in randul Sauvignonurilor Blanc (nu doar din Dealu Mare) cu Sauvignon Blanc Edition Limitee din gama Davino, dar iata ca reuseste acest lucru si pentru vinurile din categoria medium.

Plai Feteasca Alba 2014

Aparent nu e un vin complicat. N-are nebunia de arome intese de care debordeaza Sauvignonul Blanc de mai sus, registrul acestei Fetesti Albe rezumandu-se la mere verzi si niste flori ceva mai timide – ghiocei si lacrimioare. In schimb, gustativ e cat se poate de echilibrat, totul (de la aciditate pana la vol. alcool) fiind dramuit ca-ntr-o carte de bucate de pe vremea bunicii, rezultatul final fiind un ansamblu unitar, coeziv, bine inchegat. Ceea ce nu-i chiar un lucru simplu. In concluzie, un vin cat se poate de versatil: merge si cu mancare si cu discutii.

Plai Feteasca Neagra 2011

Desi sunt un fan al Fetestii Negre Purpura Valahica din gama Davino, ca sa n-o mai pun la socoteala pe cea din gama Iacob, aceasta Feteasca Neagra n-a fost chiar pe gustul meu. Mie nu mi s-a parut ca ar avea prea multe lucruri in comun cu Feteasca Neagra din Iacob, asa cum i s-a parut lui George, acest vin fiind din punct de vedere gustativ usor dezechilibrat – alcoolul se simte cam tare si arde papilele, fructul nu e nici el foarte bine integrat (supracopt si fara o sustinere din partea aciditatii), intr-un final vinul ajungand sa devina destul de obositor.

Toate vinurile din gama Plai costa in jur de 30 de lei. Cel mai bun pret l-am gasit pe vindor.ro – 27 de lei. Daca stiti unul mai ieftin, scrieti-mi in comentariu.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Monogram, Unicom Production: Feteasca Alba 2014 si Sauvignon Blanc 2014 | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*