Cuvee Guy de Poix 2011, SERVE

Mi-ar placea sa cred ca stiti cu totii povestea infiintarii cramei SERVE. Pe scurt, ea suna cam asa: in urma cu mai bine de 20 de ani, in 1994, un francez pe numele sau Guy Tirel de Poix, de profesie medic stomatolog, venea in Romania alaturi de alti francezi cu intentia de a investi in diferite domenii de activitate. Il intalneste intr-un context de imprejurari pe enologul Aurel Rotarescu, care ii propune sa deguste o Feteasca Neagra din Dealu Mare, dintr-un an destul de dificil, de pe un lot cu o productie foarte mica. Impresionat de vin, Guy de Poix se hotaraste sa investeasca in domeniul viti-vinicol din Romania si infiinteaza in 1994, prima societate privata romaneasca din domeniul vinului – SERVE. Restul e istorie. Din pacate la finele lui ianuarie 2011, Guy Tirel de Poix se stinge din viata. In memoria sa, in 2014, la 20 de ani de la infiintarea SERVE, se lanseaza un vin ce-i poarta numele, realizat 100% din Feteasca Neagra a anului 2011 – Cuvee Guy de Poix.

feteasca-neagra-cuvee-guy-de-poix-2011-serve

Vin pe care l-am si deschis in primele zile ale acestui an. Dupa o perioada de aerisire destul de indelungata (il puteti uita in decantor de pe la pranz, daca doriti sa-l savurati seara, sau daca chiar nu va grabiti, il lasati de pe o zi pe alta sa respire in sticla) l-am turnat in pahar. E o Feteasca Neagra realizata in stil de scoala veche, chiar daca cei 15.5 % vol. alcool de pe contra-eticheta v-ar trimite cu gandul la un vin coplesitor, supra-dimensionat, cu arome de fruct supra-copt. Are nas de fructe negre (celebra pruna uscata afumata e prezenta, dar nu e vioara intai, fiind completata de coacaze negre si porumbele) dar si niste note “intunecate” de ciocolata neagra (dintr-aceea cu peste 80% cacao), cafea, lemn ars. Gustativ se remarca echilibrul intre aciditatea fructata, taninurile bine infipte, corpul mediu si alcoolul perfect integrat, post-gustul de fruct negru uscat ramanand pe palat timp indelungat. Cuvee Guy de Poix e un vin cat se poate de frumos lucrat, serios, vertical, bine structurat care promite si o perioada lunga de invechire.

Din pacate doar 4356 de sticle produse, nu stiu cate dintre ele mai sunt disponibile in momentul de fata, chiar daca pretul sare de 130 de lei la cele mai multe magazine on-line.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. dumitru adrian daniel
    January 18, 2016 @ 20:29

    Mai sunt …..in colectie😁😋

Adaugă un comentariu

*

*