La masa de Craciun, pe care s-a aflat la loc de cinste un piept de gasca bine rumenit, dar si niste porcarii home-made, am deschis printre altele, o sticla de Chateau Potensac 2008. De fapt, am deschis-o din ajun si am lasat vinul sa respire “in sticla” pana a doua zi la pranz, cand l-am si servit. Pentru cei care nu au la indemana un index al chateaux-urilor din Bordeaux si nici nu stau foarte bine cu orientarea in spatiul viti-vinicol bordolez, aflati ca Chateau Potensac este un Cru Bourgeois Exceptionnel din Medoc (malul stang al Girondei, mai la nord asa), detinut de familia Delon, aceeasi care are in proprietate si mult mai cunoscutul Château Léoville Las Cases (un deuxième cru conform clasificarii din 1855), situat in Saint-Julien (tot malul stang).
Domeniul Potensac are o suprafata de 84 de hectare, pe care sunt plantate urmatoarele soiuri de struguri: Cabernet Sauvignon 35%, Merlot 46%, Cabernet Franc 16%, Carménère 2% si Petit Verdot 1%. Viile au varste de aprox. 40 de ani, dar se gasesc si cateva parcele de Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc cu varste de 80 de ani. Ca fapt divers, densitatea plantelor e de 7700 buc. / hectar. In ceea ce priveste tipul de sol pe care sunt cultivalte viile, am gasit pe site-ul Chateau Potensac o harta pe care o reproduc mai jos.
Revenind la vin, Chateau Pontesac 2008 e un asamblaj avand urmatoarele proportii: 42% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon si 18% Cabernet Franc. Am gasit dupa cateva cautari fisa tehnica a acestui vin pe care va invit s-o consultati. N-o sa descoperiti cate luni a stat vinul in barrique, in schimb veti gasi prezentarea anului viticol, insotit de mai multe grafice, ce surprind variatille de temperatura si cantitatea de precipitatii, precum si perioadele in inflorire, coacere si recoltare, comparativ cu alti ani. Pretty smart, huh?
Asadar, dupa mai bine de 12 ore de aerisire in sticla, l-am turnat in pahar. Nas a la bordolaise, cu ceva mai multe fructe negre, si mai putine fructe rosii, condimente interesante (susan negru) si ciocolata neagra. In gust e proaspat, parca nici n-au trecut 7 ani peste el, aroma de fruct negru e prezenta inca de la inceput, atacul e sustinut, corpul mediu spre plin, bine legat, in partea a doua a gustului isi fac aparitia taninurile prezente, barbatesti, bine proportionate in raport cu aciditatea si corpul. Final intens, mediu spre lung. A mers bine cu pieptul de gasca, dar cred ca un muschi de vita medium-rare pe un gratar incins ar fi asocierea ideala.
Robert Parker i-a dat 90-92 de puncte si un potential de invechire de aproape 20 de ani. Nu cred ca se inseala prea tare.
Chateau Potensac 2008 inca se mai gaseste in diferite magazine on-line de-afara la preturi ce se invart in jurul valorii de 20 euro. Merita!