8 vinuri rosii din Bordeaux via Lidl

Impreuna cu o mana de prieteni, cu care am format un fel Secret Wine Society, am hotarat sa luam aproape toate vinurile rosii de Bordeaux pe care le-am gasit pe rafturile magazinului Lidl, sa le deschidem si sa le degustam. Deodata. Pe toate. Ceea ce s-a si intamplat intr-o seara de joi…

Vinurile cumparate si preturile de achizitie au fost urmatoarele:

Chateau Seguin 2012 – Blaye Cotes de Bordeaux; 29.03 lei
Chateau de la Riviere, La Garde 2012 – Fronsac; 48.39 lei
Chateau Segue Longue Monnier 2012 – Medoc; 38.71 lei
Chateau Venus 2011 – Graves; 38.71 lei
Chateau Semeillan Mazeau 2010 – Listrac Medoc; 33.87 lei
Chateau Brillette, Haut Brillete 2010  – Moulis en Medoc; 58.07 lei
Chateau de Camensac, La Closerie de Camensac 2007 – Haut-Medoc; 48.39 lei
Chateau Hautes Graves Beaulieu 2010 – Pomerol; 77.43 lei

8-bordeaux-lidl

Pentru o mai buna orientare in spatiul viti-vinicol bordolez (in total sunt vreo 38 de subregiuni si 57 de apelatiuni) va invit sa folositi cu incredere harta de mai jos realizata de winefolly.com. Dupa cum se poate observa selectia din Lidl a cuprins vinuri atat de pe malul drept (Blaye, Fronsac, Pomerol) cat si de pe malul stang (Medoc, Graves, Listrac-Medoc, Moulis, Haut-Medoc) a estuarului Gironde.

Nu stiu cati dintre cei care cititi aceste randuri stiti care e treaba cu sistemul de clasificare din 1855, cum functioneaza sistemul de clasificari din Saint-Emillion si Graves sau ce e un Cru Bourgeois… Daca nu stiti, nu-i nici o rusine, lasati-mi un comentariu la articolul asta si promit sa scriu un articol despre cum stau lucrurile cu sistemele de calsificari din Bordeaux.

In principiu ce ar trebui sa stiti despre vinurile rosii din Bordeaux e ca aproape indiferent de unde provin (malul drept sau malul stang) ele sunt asamblaje de Cabernet Sauvignon si Merlot. Ocazional apar in amestec si alte soiuri precum Cabernet Franc, Petit Verdot, Carmenere sau Malbec. Malul stang e cunoscut pentru asamblajele cu ceva mai mult Cabernet Sauvignon, iar cele de pe malul drept pentru faptul ca sunt aproape exclusiv produse din Merlot. Anii de productie sunt foarte importanti, in special cand vine vorba de producatori mici care nu au suficiente resurse financiare pentru a face o buna selectie a strugurilor sau pentru a interveni cu diferinte tratamente pentru a preveni aparitia diferitor boli. 2005, 2009 si 2010 fiind cele mai aclamate recolte din ultimii 10 ani in Bordeaux.

Referitor la modul in care Lild isi gestioneaza stocurile si preturile vinurilor, e foarte posibil ca in urmatoarea perioada vinurile de mai jos sa se ieftineasca (hooray!) si treptat sa dispara de pe raft (unele definitiv, fara sa le mai vedem ever!).

Chateau Seguin 2012 – Blaye Cotes de Bordeaux
Un vin produs de Alliance Bourg, o asociatie a mai multor cooperative situate pe malul drept al Gironde, localizate in jurul localitatilor Pugnac, Tauriac, Lansac si d’Aubie. Chateau Seguin, e o marca detinuta de doamna Jocelyne Denechaud (de fapt Seguin e numele strazii ce duce catre parcelele cu vii si nu numele vreunui chateau), in calitate de “proprietaire recoltant”, domeniul viticol al acesteia cu o suprafata de 21 ha, aflandu-se in localitatea Cezac, parte a AOC Blaye, Cotes de Blayes. Vinul e un asamblaj de Merlot 70%, Cabernet Sauvignon 30%, maturat in butoaie de stejar. Un vin destul de generic, fara vreo calitate anume (poate doar aceea ca nu are defecte), lipsit de identitate sau de orice fel de carisma. 2012 n-a fost chiar un an reusit, iar Blaye nu e vreo apelatiune cu vreun renume asa ca nu ma asteptam sa livreze mare lucru. Slab si foarte scump la 29 de lei.

Chateau de la Riviere, La Garde 2012 – Fronsac
Sticla de vin avea o problema cu contra-eticheta, fiind lipite prin suprapunere doua contra-etichete, cea vizibila continand informatiile gresite – Chateau Mazeris 2012 AOC Canon-Fronsac, cand de fapt e vorba de un vin imbuteliat de Chateau de la Riviere AOC Fronsac. Blazonul de pe eticheta principala confirmand acelasi lucru. Nu am reusit sa gasesc foarte multe informatii despre acest vin, intrucat nu e vinul principal al Chateau de la Riviere, presupun ca e vorba tot de un asamblaj dominat de Merlot. Mai bun decat anteriorul, insa nu e vreo revelatie, un nas in care pe langa fructele rosii se simt si ceva condimente + ceva mai multa structura in gust. Mediocru si foarte scump la 48 lei. Mult mai interesant decat vinul mi s-a parut intriga tesuta in jurul acestui domeniu din Fronsac. Chateau de la Riviere se afla in prezent in proprietatea unui holding chinezesc, al carui fost proprietar, miliardarul Lam Kok a murit in decembrie 2013 intr-un accident de elicopter, alaturi de James Gregoire, cel de cel de la care cumparase castelul si domeniul viticol din Fronsac, la cateva zile dupa parafarea afacerii de 30 de milioane de dolari. In tragicul accident si-au mai pierdut viata fiului lui Lam Kok precum si Peng Wang, viitorul director comercial al cramei. Anterior lui James Gregoire, Chateau de la Riviere a fost detinut de Jean Leprince care a murit intr-un accident aviatic in 2002.

Chateau Segue Longue Monnier 2012 – Medoc
Chateau Segue Longue Monnier nu e la prima aparitie in Lidl, vinul din 2010 (un an exceptional) fiind bine primit de catre colegii de breasla – George si Dan. Teoretic ar fi vorba de un Cru Burgeois (doar ca in 2012 n-a primit clasificarea respectiva), din Medoc, care face agricultura bio, certificata. Vinul e un asamblaj de Cabernet Sauvignon 55%, Merlot 33%, Cabernet Franc 8% si Petit Verdot 4%, maturat 18 luni in barrique. Nasul pare interesant, aducand usor a fruct supra-copt si note vanilate. Din pacate 2012 a fost un an dificil, in care Cabernetul Sauvignon nu a ajuns la maturitate si acest lucru se simte in special in gust, in care isi fac prezenta taninurile verzi, necoapte dar si o aciditate usor malica, deranajnta. Mediocru si foarte scump la 38 de lei.

Chateau Venus 2011 – Graves
Chateau Venus e un domeniu viticol cu o suprafata de 7.5 h plantat in proportie de 70% cu Merlot, restul de 30% fiind Cabernet Sauvignon. Lui Hamish Anderson de la The Telegraph i-a placut vinul asta de vreme ce l-a si recomandat. Din pacate nu ii impartasesc aceeasi convingere. Sau am avut o sticla cu probleme. Vinul se deschide in arome florale destul de intense: violete, crini de camp dupa care vireaza intr-o zona foarte ciudata, care vireaza intr-o zona foarte ciudata, vegetal-animala. Unul dintre prietenii alaturi de care am degustat aceste vinuri a opinat ca ar putea fi vorba de brettanomyces. In orice caz, vinul nu e foarte placut nici de mirosit, nici de baut. Slab si exorbitant la 38 de lei.

Château Sémeillan Mazeau 2010 – Haut Medoc
Château Sémeillan e un domeniu vechi (de prin secolul 18-lea) din Listrac-Medoc, clasficat ca si Cru Bourgeois in 1923, ma rog si in continuare, doar ca taman in 2010 nu s-a calificat pentru a primi aceasta clasificare. In prezent domeniul este condus de familia Jandier, care mai detine si micul domeniu Chateau Jandier. Cele 14 ale hectare ale domeniului Sémeillan Mazeau sunt plantate in proportii egale cu Cabernet Sauvignon (50 %) si Merlot (50 %). Probabil si vinul respecta acelasi raport intre cele doua soiuri, acesta fiind maturat in butoaie de stejar timp de 18 luni, dintre care 30% sunt barrique-uri noi. Nas cu arome de fructe rosii si fructe negre, completate de note vanilie si ciocolata. Gustul e unul care are in centru fructul copt, corpul fiind rotunjor, cu taninuri destul de bine infipte si final mediu. Bun si de cumparat la 33 de lei.

Chateau Brillette, Haut Brillete 2010 – Moulis en Medoc
Chateau Brillette e un Cru Bourgeois din Moulis, ce apartine din 1975 familiei Flageul. Avand o suprafata 40 de hectare, domeniul viticol cuprinde 48% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 9% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot. Haut Brillete este al doilea vin al casei, maturat 12 luni in butoaie de stejar frantuzesc, dintre care 30% sunt barrique-uri noi. Nas cu arome de fructe negre uscate si ceva note lemnoase. Gust cu corp plin, bine legat, cu aciditate fructata si cu taninuri spicy pe final. Mi-a placut destul de mult. Foarte bune si ok ca pret la 58 de lei.

Chateau de Camensac, La Closerie de Camensac 2007 – Haut-Medoc
Chateau de Camensac e un Cinquième Cru conform clasificarii din 1855! La fel ca mult mai cunoscutul Château Pontet-Canet din Pauillac. Domeniul viticol al Chateau de Camensac are o suprafata 75 de hectare – 60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, densitatea plantelor fiind de peste 10000 unitati / ha. La Closerie de Camensac e al doilea vin al domeniului, un asamblaj de Cabernet Sauvignon si Merlot cel mai probabil respectand proportiile din vie, maturat pentru 12 luni in barriqueuri frantuzesti. Culoare rosie-purpurie, fara margini caramizii, cu toate ca vinul are cel putin 8 ani, dintre care cine stie cati petrecuti pe rafturile din Lidl. Nas nu foarte intens, cu arome de fructe negre si fructe rosii, completat de impresii de lemn ars. Gustul e un pachet consistent, destul de dens, aproape masticabil, cu tot ce crezi ca ar trebui sa ai un Bordeaux rosu cat de cat serios – taninuri hotarate, aciditate, fruct negru, adancime, post-gust lung. A fost vinul meu preferat din intreaga serie. Foarte bun si de cumparat la 48 de lei.

Chateau Hautes Graves Beaulieu 2010 – Pomerol
Chateau Hautes Graves Beaulieu e un domeniu destul de mic – 4 ha, ce apartine casei Maison Blanche, aflata in proprietatea familiei Despagne. Agricultura biologica, vinificatie fara drojdii selectionate, filtrari sau alte metode invazive. Un asamblaj de 95% Merlot si 5% Cabernet Franc, maturat 12 luni in barrrique-uri de stejar. Aerisit 5-6 ore, nu ca ar fi avut nevoie de atat, dar nasul era cat se poate de inchis, vinul mirosind a pivnita (e adevarat a pivnita curata, fara mucegaiuri), fara urme de fruct. Nu acelasi lucru se poate spune despre gust: serios, cu note de fruct negru uscat, structurat, destul de taninos si de lung in post-gust. Mi-a placut gustul, nu mi-a placut mirosul. Am sentimente amestecate referitoare la acest vin. L-as mai cumpara o data din curiozitate. La 77 de lei nu e chiar ieftin, dar daca as sti ca n-ar avea problema din mirosul, ar fi un pret cat de cat ok.

Recomandarile mele sunt: Chateau de CamensacLa Closerie de Camensac 2007, Chateau BrilletteHaut Brillete 2010 si Château Sémeillan Mazeau 2010. Poate si Chateau Hautes Graves Beaulieu 2010 daca as sti sigur ca prind o sticla fara probleme. Indiferent pe care dintre ele alegeti sa le cumparati, vinurile trebuie aerisite in decantor cel putin o ora, sau lasate in sticla cu dopul pus peste noapte si consumate a doua zi. E posibil ca in perioada urmatoare preturile acestor vinuri sa scada asa ca daca gasiti oricare dintre cele 4 vinuri recomandate mai sus la reducere eu zic ca merita sa le incercati.

Adaugă un comentariu

*

*