Verticala 2008-2013 Cabernet Sauvignon Eticheta Rosie, Crama Oprisor

Degustarile verticale ale vinurilor premium romanesti se intampla destul de rar. Cand vine vorba de vinurile de la Crama Oprisor numarul de astfel de evenimente desfasurate pana acum pot fi numarate pe degetele de la o mana. Astfel ca atunci cand un prieten te invita la o degustare verticala de 6 ani (2008 – 2013) de Cabernet Sauvignon Eticheta Rosie de la Crama Oprisor nu ai cum sa refuzi.

Nu stiu daca ati remarcat, dar pana acum singurele degustari verticale organizate si sustinute de crame au fost Prince Matei de la Vinarte, Sauvginon Blanc si Cabernet Sauvignon de la Stirbey, Cuvee Amaury si Cuvee Charlotte de la SERVE si Domaine Ceptura Rouge de la Davino. In rest, degustarile verticale cu vinuri romanesti au fost organizate de catre iubitorii sau colectionarii de vinuri. Cea de fata nu face exceptie.

Asadar… marti seara, un grup cvasi-secret de wine enthusiasts & wine lovers s-a reunit la Enoteca Millesime din Oradea, in vederea participarii la degustarea eveniment – o verticala 6 ani de Cabernet Sauvignon Eticheta Rosie de la Crama Oprisor.

La momentul lansarii lor pe piata am incercat diferiti ani ai acestui vin: 2010, 2011, iar in vara acestui an am deschis o sticla de 2009. De fiecare data, vinul a demonstrat ca are potential de evolutie la sticla si ca merita tinut inca niste ani pana va ajunge la forma maxima. Ca si stil e un Cabernet Sauvignon realizat in stilul Lumii Noi, care se deschide destul de repede in note de fructe coapte (sau supra-coapte), cu taninuri dulcege, finis picant, alcool destul de sus (peste 14%). Ar mai fi de spus ca prima editie a acestui vin a aparut in 2007, vinul fiind realizat de Liviu Grigorica prin asamblarea mai multor probe de Cabernet Sauvignon, maturate in diferite barrique-uri, diferite perioade de timp. Parcela de pe care provin strugurii pentru acest vin a fost plantata in 2001.

cabernet-sauvignon-sherpium-2009-crama-oprisor

In deschidere a fost servit un vin alb, un Cabernet Sauvignon Sherpium 2009 – primul Cabernet Sauvignon vinificat in alb la Crama Oprisor. A fost la momentul lansarii lui o editie limitata – imbuteliat intr-o sticla cu forma stranie, ce aducea cu cea a unei lampe cu petrol. O gaselnita de marketing care nu cred ca a prins foarte bine, dar la momentul lansarii am apucat sa-l gust si sa scriu de bine despre el. Nu credeam ca aveam sa-l revad si sa-l degust 6 ani mai tarziu. Desigur, vinul a evoluat, buchetul dezvaluind note de miere, ceara, zahar ars. Gustul e plin, matasos, placut, “smooth”, cu o fructuozitate placuta in partea de mijloc (are inca aciditate), finalul fiind unul fin, delicat, mediu ca durata.

cabernet-sauvignon-eticheta-rosie-2008-2013-crama-oprisor

Degustarea a continuat cu servirea in ordine invers cronologica (de la cel mai tanar 2013 – la cel mai batran 2008) a verticalei de Cabernet Sauvignon Eticheta Rosie. Toate vinurile au fost deschise cu doua ore inainte de a fi servite, fara sa a fi transvazate in decantor.

2013 Cabernet Sauvignon Eticheta Rosie, Crama Oprisor
25200 sticle, AbV: 14.5%, Z: 3.92 g/l, AcT: 5.45
Note de violete, lemn frumos integrat, fructe rosii, se simte ca e un vin proaspat; gust cu aciditate buna, taninuri foarte bine integrate, corp mediu; finish mediu ca lungime.
* un vin destul de generic, e cat se poate de abordabil inca de pe acum, mult mai abordabil decat s-au prezentat editiile anterioare la momentul lansarii.

2012 Cabernet Sauvignon Eticheta Rosie, Crama Oprisor
14372 sticle, AbV: 14.5%, Z: 3.65 g/l, AcT: 5.40
Nas concentrat, fruct negru, visina putreda, lemn, ciocolata neagra, cacao, vagi note iodate; gust corp mediu, aciditate buna, taninuri dulcege, post-gust placut, lung.
* un vin bun, dar care se pare ca evolueaza un pic prea devreme, prea repede.

2011 Cabernet Sauvignon Eticheta Rosie, Crama Oprisor
15256 sticle, AbV: 14.5%, Z: 3.90 g/l, AcT: 5.20
Nas compact, concentrat de fruct negru copt (coacaze negre si afine), lemn prajit, ciocolata neagra cu cacao; gust cu corp plin, extractiv, aciditate si taninuri in forta, insa in acelasti timp catifelat, rotund, multistratificat; post-gust lung.
* asa trebuie sa arate un Cabernet Sauvignon!

2010 Cabernet Sauvignon Eticheta Rosie, Crama Oprisor
9998 sticle,  AbV: 14.0%, Z: 3.95 g/l, AcT: 5.10
Nas compartiv ca spectru aromatic cu cel din 2011, la care se adauga note de visine si dulceata de capsuni, varii condimente; gustul are un corp mediu (ceva mai subtire decat 2011), aciditate buna, taninuri prezente; post-gust mediu.
* se tine inca destul de bine, vinul cu cel mai complex nas din intreaga seara.

2009 Cabernet Sauvignon Eticheta Rosie, Crama Oprisor
9997 sticle,  AbV: 13.5%, Z: 3.25 g/l, AcT: 5.30
Nas cu arome de fructe negre coapte, note dulcege de barrique, prezentand de altfel si semne de evolutie; gust cu corp mediu, cu aciditate prezenta, cu taninuri vii, insa aflat pe o usoara panta descendenta.
* s-a prezentat intr-o forma mult mai evoluata decat sticla pe care am incercat-o eu in vara.

2008 Cabernet Sauvignon Eticheta Rosie, Crama Oprisor
5496 sticle,  AbV: 13.5%, Z: 3.30 g/l, AcT: 5.05
Nas concentrat, fructe negre, fructe rosii, cacao si ciocolta din plin, condimente iuti; gust cu corp plin, amplu, impetuos, aciditate si taninuri cat se poate de “alive and kicking”, picanterii pe final si un post-gust cu o remanenta considerabila. Wow!
* cel mai bun vin al serii, un Cabernet Sauvignon de referinta.

Daca ar fi sa fac o ordonare in functie de preferintele proprii aceastea ar arata in felul urmator: 2008, 2011, 2010, 2012, 2009, 2013. E greu de crezut ca veti mai gasi pe undeva 2008, dar cred ca sunt sanse sa mai dati peste un 2011 sau un 2010. Din pacate 2007 cred ca a disparut complet, nu stiu daca se mai gaseste pe undeva.

Nu pot sa nu remarc evolutia numarului de sticle, de la 5496 in 2008 la 25200 in 2013. De aproape 5 ori mai mult. Inteleg ca e un vin pe care piata il cere si il consuma, insa acest lucru nu ar trebui sa fie facut in detrimentul calitatii.

degustare-verticala-cabernet-sauvignon-eticheta-rosie-2008-2013-crama-oprisor

In incheiere, pentru a avea si un Cabernet Sauvignon din 2007 a fost servit un Soare de la Vinarte, care asa cum ma asteptam a facut nota discordanta cu ceea ce tocmai degustasem. Mult mai putin expresiv, inchis, auster, destul de agresiv in gust – aciditatea mult iesita in fata. Cu siguranta ar fi avut nevoie de o cu totul alta forma de servire – aerisire in decantor sau eventual sa fi deschis sticla cu o zi inainte. E cu totul alt stil de vinificare.


Serban, stiu ca ai sa citesti aceste randuri, asa ca tin sa-ti multumesc public pentru organizarea acestei degustari! Bravo!

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Marius Cavasdan
    November 10, 2015 @ 17:25

    De acord cu constatarea din final. Numarul sticlelor a cam “explodat”.
    Soare este intr-adevar un alt stil. Tin minte un blind intre Soare 2009 si Oprisor 2009. Per total Oprisor a iesit invingator, clar datorita stilului mai modern. Oricum Soare rulez! 🙂

  2. Pingback: Despre Cabernet Sauvignon-ul din Romania. Si nu numai… | www.provin.ro - Pentru si despre vin...

Adaugă un comentariu

*

*