Degustarea de joia trecuta (22 octombrie, pentru a avea un reper mai exact) de la Enoteca Millesime a adus in paharele winelover-ilor oradeni cateva dintre vinurile cramei LacertA Winery (stiti voi, crama aia cu soparla pe eticheta si patroni din Austria). Si chiar daca era pentru a doua oara in acest an cand crama buzoiana sustinea o degustare de vinuri la Enoteca Millesime din Oradea, surprizele nu au lipsit nici de aceasta data, fiind prezentate fünf Eidechsen (adica 5 soparle) von LacertA Winery.
Amfitrion al evenimentului a fost Bogdan Raul Todor, reprezentantul regional al cramei, somelier cu norma intreaga, clujean in timpul liber.
Degustarea a debutat cu un Sauvignon Blanc 2014, fresh si rece, fara maturare in vase lemn (sau mai rau, in barrique) asa cum ne-am fi asteptat din partea enologului Mihai Banita. Cu nasul in pahar as fi putut jura ca am de a face cu un Sauvignon Blanc de Noua Zeelanda. Gustul are aciditate, e zemos de-a binelea, imi lasa gura apa dupa prima inghititura, de ajung sa ma intreb daca nu cumva e vreo combinatie la mijloc, ca asa Sauvignon Blanc “verde” de Dealu Mare nu am mai baut pana acum. O surpriza placuta!
Urmatorul alb a fost Cuvee X 2013: un asamblaj de Chardonnay (maturat pentru 6 luni in barrique-uri noi de stejar din Franta), Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling de Rin si Feteasca Alba. Nas complex cu fructe galbene coapte (para, ananas, corcoduse) in prim plan, impresii florale (flori de salcam), dublate de note de lemn dulce si toast. Toate astea se manifesta treptat, pe masura ce vinul din pahar ia contact cu aerul si nu dintr-o data, ca la balamuc. In gust e plin, cu o structura construita pe aciditate si corp care il va mentine in viata inca niste ani buni. Amatorii de albe mature mai pot adauga la colectie inca o eticheta.
A urmat un Shiraz 2013, de pe o plantatie de vita-de-vie de 1,4 ha din 2005, maturat pentru 12 luni in barrique-uri frantuzesti cu nivel de prajire M+ la prima si a doua folosire. Geeky enough? Un Shiraz ce aduce a Lumea Noua, poate nu chiar cu un Aussie veritabil, dar cam asta e directia: fructe negre coapte, ciocolata neagra, rom, diverse condimente dulci, corp carnos, cu aciditate buna si taninuri spicy pe final. Cele 14.8% vol. alcool se simt pe gat, vinul e inca destul de crud, iar o perioada suplimentara la sticla (sa zicem 183 de zile?) ii vor fi benefice.
Ultimele doua vinuri rosii: Cabernet Sauvignon Rezerva 2011 si Cuvee IX 2012 nu a reprezentat noutati absolute fiind degustate si in primavara acestui an. Vinurile s-au prezentat conform asteptarilor, livrand consistenta si structura pe care le asteptam si confirmand si cu aceasta ocazie ca se numara printre cele mai bune vinuri rosii din Dealu Mare.