#WinesofTransylvania ziua 2 – Domeniile Boieru

A doua zi a turei #WinesofTransylvania a debutat in forta, cu un mic dejun cat se poate de ardelenesc, gatit in spiritul locului de restaurantul Sarea-n Bucate, de la care nu au lipsit ingredientele esentiale precum slanina, carnatii, branza de burduf, ratota sau zacusca. Ai fi zis ca ne pregateam sa trecem Carpatii si nu stiam ce ne asteapta dincolo de ei. De fapt planul pentru cea de-a doua zi era sa ajungem nu mai departe de Ciumbrud, la Domeniile Boieru, adica la o ora de mers cu masina, candva in jurul pranzului.

Doar ca ploaia mocaneasca si cerul gri nu prea ne faceau dor de duca, asa ca am mai zabovit pe dealurile Durgaului si am vizitat celebra Salina Turda. Spre rusinea mea nu mai fusesem la Salina Turda pana acum. “Destul de rau!” ar putea comenta unii si nu pot decat sa le dau dreptate. Atmosfera de film science-fiction e cat se poate de reala mai ales daca te numeri printre primii vizitatori ai salinei si locul nu e inca foarte aglomerat. Altfel, sunt o gramada de activitati la care puteti sa luati parte, iar daca mergeti impreuna cu cei mici, terenurile de minigolf, minibowling, caruselul si locul de joaca pentru copii reprezinta tot atatea atractii.

Asadar, conform planului, in jurul pranzului am ajuns in zona Ciumbrudului. Si pentru ca eram in inima Ardealului, afara ploua marunt si deci nu era nici o graba, am dat un ocol si castelului Kemeny / Banffy din Sancrai, restaurant recent.

  Kemeny Castle, 2 weeks ago, when we were in #Transylvania. #WinesofTransylvania A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

Desigur intr-o zi cu ceva mai mult soare si mai putin nori arata asa.

castelul-sancrai-dupa-restaurare

Nu mai fusesem de ceva vreme la Domeniile Boieru si am ramas placut suprins sa descopar ca intre timp langa crama de pe malul Muresului a aparut si o pensiune-restaurant – Casa Domeniile Vinului, ce dispune de 10 camere duble, sala de evenimente, sauna si jacuzzi.

casa-domeniile-vinului-ciumbrud

Ne-am intalnit aici cu enologul Florin Danoaie, dar cu si colegul sau Bogdan Moga, cel care coordoneaza vanzarile la nivel national. Din cate am inteles de la cei doi, investitiile in facilitati destinate eno-turismului vor continua si in urmatorii ani, Casa Domeniile Vinului urmand sa devina un resort destinat relaxarii. Pentru ce poate fi mai sexy decat un pahar de Traminer usor frizzante si/sau usor demisec pe marginea unei piscine with a view?

‘Neața!

A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

  Casa Domeniile Vinului looks like the #WhiteHouse. #WinesofTransylvania A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

Domeniile Boieru au in exploatare 200 de ha de vita-de-vie, plantate intr-o proportie majoritara cu soiuri albe: Riesling Italian, Riesling de Rin, Sauvignon BlancFeteasca RegalaFeteasca Alba, Chardonnay, Pinot Gris, Traminer, Muscat Ottonel, la care se adauga si doua soiuri rosii: Pinot Noir si Feteasca Neagra.

Majoritatea plantatiilor sunt relativ tinere, vinurile avand asa cum e si normal, un stil de vinificare modern, cu accent pe intensitatea aromelor si prospetimea gustului.

vinuri-albe-domeniile-boieru

Rhein Riesling 2014 by #DomeniileBoieru opens our wine tasting this evening. #WinesofTransylvania

A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

 

Rhein Riesling 2014

Nas cu arome intense de fructe exotice, note usor migdalate si vagi tente de apa de trandafiri. E un Riesling diferit. Nu prea aduce cu notele citrice + fagure de miere si nici cu cele minerale, neavand nici izul de hidrocarburi pe care il intalesti la multe Rieslinguri, de oriunde ar veni ele. Gustul e marcat de o aciditate placuta, frutty, insa se termina repede si brusc. Per ansamblu e un vin ok, corect, dar ii lipseste tipicitatea de Riesling de Rin.

Dry Muscat 2014 Nas cu arome tipice de Muscat, destul de intense, ce tind sa devina obositoare o data ce vinul ia in tempertura. In gust, vinul are pacatul Muscaturilor seci (aciditate ceva mai scazuta), per total insa rezultand un echilibru gustativ decent. Post-gust scurt. Cei care prefera un Dry Muscat vor fi dezamagiti de ce vor gasi in sticla, doar ca vinul nu-i tocmai pe gustul meu. Sauvignon Blanc 2014 Din cate am inteles acest Sauvignon Blanc demisec se bucura de o oarecare popularitate in randul amatorilor de vinuri. Ceea ce e foarte bine, pentru ca eu n-am reperat decat vagi arome de soc si de mere golden si un gust in care zaharul rezidual e un pic prea evident, echilibrul gustativ avand de suferit. Mi-e dor de un Sauvignon Blanc de la Domeniile Boieru facut ca-n 2010 cand puteai sa pariezi ca in pahar e de fapt socata.

This is quite pretty: 2014 #Traminer semidry by #DomeniileBoieru. #WinesofTransylvania A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

Traminer 2014
De la vinul acesta aveam niste asteptari pentru ca e un fel de trademark a cramei. Si intr-adevar n-a dezamagit. Nas cu tipicitate de lychee si trandafiri, gust echilibrat, restul de zahar fiind contrabalansat de o aciditate fructuoasa si sustinut de un corp rotund. Post-gust usor migdalat. Cu siguranta vinul meu preferat de la Domeniile Boieru.

Muscat Ottonel 2014
Now we are talking! Nas fin, elegant, cu arome tipice de muscat ce ies in evidente treptat. Mai putin alcool – 11.8%, mai mult zahar rezidual (demisec) si iata ca lucrurile arata diferit. Zaharul rezidual e parte integranta a intregului ansamblu, aciditatea sustine zona de mijloc, post-gustul fiind citric-amarui, placut. Mi-a placut mult mai mult decat varianta dry.

pinot-noir-2014-feteasca-neagra-2014-domeniile-boieru

Pinot Noir 2014
Desigur exista si un Pinot Noir rose 2014, pe care l-am baut la masa de pranz si care mi-a placut mai mult decat varianta “rosie”. Ambele vinuri au in mare aceleasi atribute: nas de fructe rosii, note dulcege, gust cu aciditate bine arcuita, corp subire, insa ele se pliaza mult mai bine pe varianta rose, care are si argumentul prospetimii aromelor si a finetei gustului.

Feteasca Neagra 2014
E prima Feteasca Neagra de Ciumbrud, primul an de recolta, fara maturare in lemn, asadar o Feteasca Neagra destul de cruda a carei spectru aromatic e compus din clasicele fructe negre proaspat zdrobite, la care se adauga si o interesanta nota dulceaga de migdali. Gust subtire, aciditate ok, alcool cam mare (14.8%), post-gust scurt.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. October 11, 2015 @ 13:46

    Cat de fain arata zona! Si chiar sunt si curioasa de gustul vinului. Am participat la cateva degustari neoficiale pe la cunostinte care voiau sa-si deschida crame si cu timpul am devenit si eu pasionata.

Adaugă un comentariu

*

*