#WinesofTransylvania ziua 1 – La Salina, Sarea-n Bucate

14:11. Dupa exact trei ore de mers si 200 de km, scoteam din contact cheile masinii pe care tocmai o parcasem in apropierea cramei La Salina. E prima oprire din turneul #WinesofTransylvania, ce are ca destinatii cele mai cunoscute crame din Transilvania dar si cateva atractii turistice inedite.

Nu stiu cati dintre voi ati avut ocazia sa va intalniti cu vinurile produse de crama La Salina din Turda – eu am apucat sa le gust in primavara acestui an, in cadrul festivalului WineUp, atunci cand au si fost lansate, iar prima impresie a fost una pozitiva. Motiv pentru care am si hotarat sa includem crama in tura noastra. So here we are! Dar cum nici o vizita la crama nu poate fi facuta pe stomacul gol am hotarat ca pranzul sa il luam la restaurantul Sarea-n Bucate. Restaurant care de altfel se afla sub aceeasi palarie administrativa cu crama La Salina, ambele fiind localizate in imediata vecinatate a Salinei Turda, de unde si denumirile celor doua amplasamente.

Our #WinesofTransylvania tour starts here. #sareanbucate #turda

A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

De cand pornisem din Oradea si de fapt de cand stabilisem ca vom ajunge la Turda, mintea imi statea la un singur lucru: the legen-fuckin-wait-for-it-dary “Friptura de Turda”. Adica fleica de porc (aka kaiser aka pancetta aka partea aia de pe burta porcului, unde straturile de carne se alterneaza cu straturile de grasime formand curcubeul-carnivorilor) gatita in untura incinsa. Nu va intrebati cate calorii are, care e continutul de grasimi saturate / nesaturate, cu cat o sa va creasca nivelul colesterolului in sange, ganditi-va doar ca e delicioasa. And yes you’re gonna run more than those 5K to burn it! De altfel meniul restaurantului Sarea-n Bucate cuprinde o gramada de preparate traditionale, “gatite in spiritul locului”, mare parte cu ingrediente provenite din gradina proprie, aflata la cativa zeci de metri de restaurant. Musai sa-ncercati si papanasii cu branza dar si sucul de mere (din livada proprie aflata in satul Dragu, jud. Salaj)!

The famous #fripturadeTurda @ #sareanbucate. #followme to discover the #WinesofTransylvania A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

 

Cu burtile pline ne-am rostogolit spre crama La Salina, aflata la cateva sute de metri de restaurant. Aici ne astepta Mihai Maxim, fratele vinificatorului Ovidiu Maxim, alaturi de care am degustat vinurile din gama ISSA si care ne-a prezentat crama. So… 70 de hectare de teren, din care 32 ha plantate cu vita-de-vie aflata pe rod in anul 3, majoritare fiind soiurile albe: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling de Rin, Muscat Ottonel, Neuburger, dar si cateva rosii: Pinot Noir si Feteasca Neagra.

la-salina-terraces

Terraces in the vineyards of Crama #LaSalina. #WinesofTransylvania
A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

Evening walk in the vineyards of Crama #LaSalina. #WinesofTransylvania A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

 

Crama e de fapt o hala cu structura metalica, spatiul ce adaposteste vasele din inox folosite pentru fermentarea si pastrarea vinurilor fiind climatizat cu ajutorul unor chillere. See that white building in the photo above? That’s it! Dupa cum era si normal, avand in vedere varsta plantatiilor dar si faptul ca e vorba de o crama newbie, metodele de vinificare sunt cele reductive, care pun in valoarea prospetimea aromelor. Inainte sa va spun cum s-au prezentat vinurile degustate, ar mai fi de adaugat ca intreaga investitie – crama, restaurant si centru de echitatie (deschis de curand) apartine unor oameni de afaceri clujeni (Simion Mureșan și Claudiu Șugar) a caror bussines principal il consitutie productia de energie.

#SauvignonBlanc Issa 2014 by Crama #LaSalina, #Turda. Tasting the #WinesofTransylvania A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

Sauvignon Blanc ISSA 2014

Nas cu aromatica interesanta, ce aduce pe langa tipicele flori de soc si note de pere busuioace. Gust cu tipicitate de Sauvignon Blanc, cu aciditate buna, usor grippy.

Chardonnay ISSA 2014

Nas tipic ce aduce a fructe galbene coapte (para, banane, ananas) si note citrice. Gust cu aciditate buna, placuta, corp mediu, putin amarui pe final, post-gust citric. Mi-a placut, e un Chardonnay proaspat, care a acompaniat cu succes preparatele culinare incercate la restaurantul Sarea-n Bucate. 

A very young 2014 #PinotNoir by Crama #LaSalina. The first red wine of the #WinesofTransylvania tour. A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

Pinot Noir ISSA 2014

Nas cu note predominante de lemn afumat, secondate de arome de fructe rosii (cirese, visine, coacaze). Gust in care se simte influenta lemnului (vinul a fost maturat pentru o perioada de 8 luni in barrique-uri noi), aciditatea e destul de scazuta, corpul subtire, iar post-gustul e usor amarui. Mi se pare un vin fortat, care nu se preta la maturarea in barrique. In schimb varianta rose a acestui Pinot Noir a fost foarte reusita, motiv pentru care s-a si epuizat, cel putin la crama nu mai era disponibil.

vinuri-gama-issa-la-salina

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Marcel Iorga
    September 8, 2015 @ 10:18

    Despre rose… nimic, nimic?
    🙁

    • September 8, 2015 @ 15:19

      D-le Marcel Iorga, ultima fraza a articolului este: “In schimb varianta rose a acestui Pinot Noir a fost foarte reusita, motiv pentru care s-a si epuizat, cel putin la crama nu mai era disponibil.” Daca l-ar mai fi avut la crama si reuseam sa-l degust scriam mai pe larg si despre el. 🙂

Adaugă un comentariu

*

*