Sagrantino di Montefalco Ugolino 2006 Magnum & 2007, Terre de Trinci

Cat de bine suna Sagrantino di Montefalco! Serios, ajunge doar sa-i pronunti numele si incepi sa-ti si imaginezi ce miros si ce gust ar putea avea un asemenea vin. Cred ca asta e de fapt ingredientul secret al vinurilor italiene: numele lor iti gadila timpanul intr-un mod placut avand in acelasi timp o rezonanta impunatoare. O sa crezi ca ai de-a face cu un mostru de vin inca inainte de a-l deschide, doar citindu-i eticheta.

Sagrantino di Montefalco e un vin mai putin cunoscut, produs in provincia Umbria din soiul local de struguri Sagrantino, ce se cultiva exclusiv in comuna Montefalco si in localitatile invecinate pe o suprafata ce insumeaza 660 ha. E un vin care datorita nivelului ridicat al taninurilor trebuie invechit pentru o perioada de cel putin 30 de luni, din care cel putin 12 luni in butoaie de lemn. Deci s-ar putea sa fie totusi un mic monstru. Am avut ocazia ca intr-un interval de un an de zile sa ma intalnesc de doua ori cu un Sagrantino di Montefalco si coincidenta a facut ca el sa provina de la acelasi producator – Terre de Trinci, fiind vorba si de aceeasi eticheta – Ugolino, insa din doi ani diferiti: un magnum din 2006 si o sticla normala din 2007.

sagrantino-di-montefalco-2006-magnum-terre-di-trinci

Sagrantino di Montefalco Ugolino 2006 Magnum

Nas ce se deschide cu arome florale intense ce aduc a violete, urmate de impresii de fruct rosu copt. Se simt si niste note discrete de gemuri de fructe – semn ca vinul a prins ceva patina. Gust cu aciditate placuta, taninuri catifelate, corp mediu, post gust lung, de fruct rosu. Un vin frumos, de savurat intr-o seara racoroasa de toamna pe prispa.

Sagrantino di Montefalco Ugolino 2007

Nas cu fruct rosu copt, completat de condimente dulci (vanilie, scortisoara, lemn dulce). Gust cu structura, cu taninuri hotarate, aciditate buna, post gust mediu-lung. Foarte bine echilibrat la nivel gustativ, mi s-a parut ca are o forma destul de compacta si cred ca e un vin care are inca potential de crestere.

Daca aveti ocazia sa va intalniti cu un Sagrantino di Montefalco, va recomand sa nu ratati experienta. De altfel vinul nu e exagerat de scump – 17 euro / sticla normala in magazinele on-line de afara.

Adaugă un comentariu

*

*