2014 #GrammaWines + o mica verticala de Feteasca Regala @ Enoteca Millesime, Oradea

La sfarsitul lunii mai, cand am fost la Iasi si am degustat mare parte din vinurile Gramma nu am apucat sa scriu nici o nota de degustare. Au fost mai importanti oamenii noi, locurile vizitate si atmosfera creata decat aromele si senzatiile vinurilor. Din fericire, ocazia de a le redegusta s-a ivit saptamana trecuta cand aflu ca Marian Olteanu urmeaza sa ajunga in Oradea. Si cum nu poti sa vii in orasul de pe Crisul Repede, fara sa treci pe la Enoteca Millesime, s-au intamplat si doua degustari in doua seri consecutive cu membrii clubului de pe strada Roman Ciorogariu nr. 49.

Asa ca iata vinurile intr-o ordine care a diferit usor fata de ordinea de degustare.

gramma-wines-2014

Aligote 2014 – nas ceva mai retinut initial, se deschide usor inspre tonuri vegetal-minerale, nu foarte catchy din punct de vedere aromatic, dar destul de tipice pentru Aligote; gust cu aciditate bine arcuita, persistenta, cu un bun echilibru gustativ, usor amarui pe final.

Cuvee Visan 2014 – un vin realizat prin fermentarea laolalta a musturilor de Feteasca Alba, Feteasca Regala si Aligote, ce se pare ca i-a conferit o complexitate aromatica interesanta in care predomina notele de flori albe si diverse fructe coapte; gustul surprinde prin armonie, avand aciditatea Fetestii Regale, corpul Fetestii Albe si finalul elegant, usor amarui al Aligoteului.

Cuvee Visan Rose 2014 – catalogat ca vin de masa de fapt, intrucat provine din “impuritatile” de soiuri rosii (o proportie necunoscuta de Cabernet Sauvigon, Merlot, Feteasca Neagra, Babeasca Neagra si cine mai stie ce) aflate majoritar in parcela de Feteasca Regala; nas nu foarte expansiv, aduce in cel mai bun caz cu fragute si zmeura, gustul are o aciditate bine evidentiata, dar altfel destul de consistent in mijloc, se termina intr-un final usor amarui. Nu e tocmai un rose light, dar e o aparitie interesanta in panoplia de rose-uri romanesti.

Feteasca Regala 2014 – un vin care vibreaza de prospetime, atat la nivel olfactiv cat si gustativ; impresia dominanta fiind aceea de mere verzi, de ceai verde si lime; aciditatea e inca destul de naravasa, dar nu pot sa spun ca ma deranjeaza acest lucru. Va fi foarte interesant de vazut peste cativa ani.

 

My favourite: #FeteascaRegala 2012 #grammawines w/ @grammawines @jido_gabriel @kaschuta @dariustulbure

A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

Feteasca Regala 2012 – un vin cu o culoare palida, usor sidefata, in al carui nas care se simte inca destul de bine caracterul de soi al Fetestii Regale; o data cu trecerea timpului, aciditatea s-a erodat putin, rotunjindu-si colturile si facand vinul mult mai agreabil. Altfel, am descoperit o profunzime neasteptata in gust, surprinzatoare atat pentru varsta vinului cat si pentru soiul din care e produs.

 

Oldies but goldies. 2009 #feteascaregala #grammawines in #oradea

A photo posted by Bogdan Bocse (@printrevinuri) on

Feteasca Regala 2009 – vin cu evidente semne de evolutie, culoare galben-pai destul de intensa, cu un buchet de sticla prezent, ce se manifesta prin note de miere, migdale si pandispan; gustul e inca viu, aciditatea e in parametri normali, cu tensiunea nu sta foarte bine, dar avand in vedere varsta nu cred ca se pot emite pretentii.

Cuvee Visan Rosu 2014 – o proba dintr-un vas de inox, diferita de ce avusesem ocazia sa degustam la Iasi in urma cu doua luni, cand am incercat probele din barique; un vin rosu proaspat, olfactiv destul de intens, aduce a fructe rosii, gustativ prezentandu-se destul de crud, aciditatea si taninurile nefiind inca integrate in corpul vinului; din cate am inteles de la Marian, aceasta fractie “cruda” va fi cupajata (asamblata) cu fractia “barrique-ata” pentru a obtine vinul final.

degustare-gramma-wines-enoteca-millesime-oradea

Cel mai probabil anul viitor, portofoliul Gramma va fi aproape complet: 3 albe, un rose si un rosu. Lipsesc un spumant (din Feteasca Regala si/sau Aligote) si un vin dulce. Toate la timpul lor…

Adaugă un comentariu

*

*