Yianakohori 2011 Last Vintage, Kir-Yianni

Dintre toate vinurile rosii degustate pe terasa cramei Kir-Yianni, anul trecut, cu o ocazia excursiei Greek Wine Trip, Yianakohori 2011 – asamblaj de Merlot (60%) si Xinomavro (40%), a fost preferatul meu. Mi-a amintesc si acum de ce l-am preferat in detrimentul mult mai galonatelor Ramnista sau Diaporos, vinuri excelente de altfel. Era suculent! In plus a mers excelent cu toate cele pregatite pentru masa de pranz. Ca sa nu mai spun ca panorama ce se deschidea in fata ochilor de pe terasa cramei Kir-Yianni, a avut aportul ei la amplificarea momentelor hedonistice. Dar oare imi va lasa aceeasi impresie si cand il beau acasa, in fotoliu? I was about to find out.

But 1st of all… In ceea ce priveste servirea acestui vin, am procedat usor diferit fata de ceea ce obisnuiam sa fac de obicei. L-am deschis, mi-am turnat in pahar pana vinul a ajuns la nivelul umerilor sticlei si-am pus inapoi dopul. L-am redeschis a doua zi. Nu stiu daca tehnica asta de aerare a vinului are vreun nume sau daca intr-adevar reprezinta o tehnica. Poate ma ajuta vreunul dintre somelieri. Mie mi-au placut rezultatele obtinute si cred ca voi mai repede “procedura” si pe viitor.

yianakohori-2011-kir-yianni

So, here it is… Nas de fructe negre proaspete completate de note condimentate. Gust cu adancime, cu fruct proaspat in mijloc, suculent si delicios, flancat de taninuri coapte, serioase si sustinut de aciditate. E genul de vin din care parca iti vine sa musti! E lung in post-gust si lasa in urma o frumoasa senzatie de fruct proaspat. Love it! Lipsea doar panorama cu dealurile din Naoussa!

2011 e ultima recolta in care asamblajul de Merlot si Xinomavro denumit Yianakohori (dupa numele localitatii in care se afla crama) va iesi pe piata, dupa 20 de ani de la lansare.  Incepand cu 2012, vinul se va numit Ktima Kir-Yianni.

Pretul de raft e undeva pe la 10-12 euro pentru o sticla. Eu zic ca isi merita banii.

Adaugă un comentariu

*

*