2009 a fost un an exceptional in Bordeaux. Cramele mediocre au produs vinuri reusite, iar cramele cu renume bun au produs vinuri excelente. Nu degeaba a fost numita “recolta secolului”. I-adevarat si preturile au ajuns la un maxim istoric… Daca vrei sa-ti cumperi un “grand cru classé en 1855” ajungi sa iti faci un credit de nevoi personale. Alternative? La un pret mai mult decat decent iti poti cumpara unul din cele 250 de “cru burgeois”! De exemplu un Chateau Senejac.
Chateau Senejac e unul dintre cele mai cunoscute cru burgeois-uri din Haut-Médoc. Daca n-ati auzit de el nu-i mare bai. N-a fost de vanzare in Lidl. Si oricum, la cate cru burgeois-uri sunt… In fine, Haut-Médoc, malul stang, mult pietris, mult Cabernet Sauvignon, multe chateaux-uri vechi. Senejac e un domeniu ce dateaza din secolul 15 si de-a lungul timpului a trecut prin mainile mai multor familii nobiliare astfel ca intr-un final, in 1999 ajunge in posesia familiei Bignon-Cordier, care il detine si azi. Acestia, proprietari ai mult mai renumitului Chateau Talbot (un quatrième grand cru classé en 1855 din Saint-Julien) modernizeaza crama din punct de vedere tehnologic in incercarea de impune Chateau Senejac ca unul dintre cele mai bune cru burgeois-uri din Médoc.
Domeniul Senejac cuprinde in total 150 de hectare din care 39 de hectare sunt plantate cu vita de vie cu o varsta medie de 35 de ani. Ca fapt divers, vita de vie e cultivata bio-dinamic, incepand cu 2008 de aceeasi echipa condusa de Alfred Tesseron, care se ocupa de mult mai cunoscutul Chateau Pontet-Canet (cinquième grand cru classé en 1855 din Pauillac).
Vinul Chateau Senejac e un “assemblage” de Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc si foarte putin Petit Verdot. Proportiile variaza de la un an la altul, dar fara exceptie Cabernet Sauvignon e majoritar. Ar mai fi de spus ca doar o treime din asamblajul final e maturat in barrique-uri noi de stejar pentru o perioada de 12-15 luni.
Si dupa atatea nume de chateaux-uri si apelatiuni cred ca ar trebui sa va spun si cum a fost vinul… L-am deschis, mi-am turnat un pahar, dupa care i-am pus inapoi dopul si l-am lasat pentru a doua zi. Si ce bine am facut! De la o structura destul de rigida si ferma, cu taninuri barbatesti in prima zi am trecut la un gust dens, concentrat, cu adancime in mijloc, cu taninuri catifelate, usor dulcege. Sa-l tot mesteci! Nas de fructe negre bine coapte (coacaze negre si afine) completate de hint-uri condimentate (scortisoara, cafea). Dar nu aici e spectacolul, asa ca mai iau o gura…
Din pacate 2009 s-a cam terminat, il mai gasiti doar prin unele magazine on-line la un pret dublu (30 de euro) decat cel la care a fost lansat (pana in 15 euro).