Stone Hills 2013, Palivou Estate

Se intampla lucruri tot mai interensate in Grecia! Si nu ma refer doar la faptul ca elenii si-au ales de curand un prim-ministru de extrema stanga, care le-a promis “marea cu sarea”. Ci la vinuri. Dupa excursia Greek Wine Trip din toamna anului trecut, am ramas foarte placut impresionat de soiurile si vinurile grecesti, dar si de modul in care unele crame grecesti au ales sa se dezvolte si sa isi construiasca afacerea. Asa ca sa nu va mire daca din cand o sa mai deschid o sticla de vin grecesc si o sa va povestesc despre ce am descoperit dupa ce mi-am turnat un pahar. Azi despre Stone Hills 2013, un cupaj alb, de Malagousia si Chardonnay, produs de Palivou Estate.

stone-hills-2013-palivou-estate

Adevarul e ca n-am inteles mare lucru de pe eticheta principala (It’s all Greek to me! – vorba americanului). Nici aplicatia Vivino – acest Shazzam al etichetelor de vin – nu mi-a fost de prea mare ajutor in a identifica cine si ce. Si daca nu exista o eticheta secundara realizata de importator, scrisa cu caractere latine si tradusa in limba romana probabil habar nu aveam despre ce vin e vorba. Asta in conditiile in care grecii zic ca e unul dintre cele mai bune vinuri albe ale lor.

Vinul provine din regiunea Nemea aflata in zona nordica a peninsulei Peloponez, iar crama care il produce, Palivou Estate e unul dintre cei mai mari producatori din zona. Ca sa va faceti o idee – exploateaza aproape 40 de hectare de vita-de-vie. In ceea ce priveste soiurile de struguri din care e realizat vinul, Malagousia nu e chiar acasa in Nemea, regiunea fiind cunoscuta in special pentru soiul rosu Agiorgitiko. Totusi, cei de la Palivou Estate au avut incredere in Malagousia, un soi aflat pe cale de disparitie in urma cu cativa ani si l-au plantat alaturi de Chardonnay pe un deal pietros cu destul de multe elemente calcaroase. De aici si numele vinului: Stone Hills. Iata cum s-a prezentat.

Nas in care distingi caracterul Chardonnay-ul proaspat, nebaricat, de fruct galben copt printre aromele proaspete, citrice ale Malagousiei. Poate si ceva inflexiuni ierbal-vegetale, din cand in cand. Gustativ, vinul are o evolutie foarte interesanta, e echilibrat, savuros si plin in acelasi timp, lasand in urma o prospetime usor citrica. Ceea ce il face destul de versatil in privinta asocierilor culinare. Iar cand vine vorba de Grecia, asocieri culinare inseamna fructe de mare, caracatite si alti pesti de factura mediteraneana.

Stone Hills 2013 de la Palivou Estate se poate comanda on-line de pe newgreekwine.ro la pretul de 61 de lei.

Adaugă un comentariu

*

*