Degustare LacertA Winery @ Enoteca Millesime, Oradea

Prima degustare de vinuri organizata la Enoteca Millesime din Oradea in acest an a adus in paharele membrilor clubului de vinuri oradean vinurile produse de LacertA Winery. O stiti cu totii, crama aceea din Dealu Mare cu arhitectura futurista, patron austriac si o soparla verde (Lacerta Viridis) ca logo.

Dupa degustarile din urma cu cativa ani, vinurile LacertA mi-au ramas in memorie prin caracterul dominat de folosirea barrique-urilor, in special noi, frantuzesti. Inteleg ca enologul care le realizeaza – Mihai Banita e un fan al jocului cu “lemnul” si de aici aceasta influenta. Insa, adevarul e ca ma asteptam ca lucrurile sa se evolueze la un moment dat si sa apara si vinuri al caror atu sa fie prospetimea fructului. Din partea producatorului a fost prezent sommelierul Bogdan Todor, care a sustinut prezentarea vinurilor si a oferit si cateva informatii noi pentru mine legate de crama din Dealu Mare. De exemplu, am aflat ca LacertA Winery exploateaza plantatii cu vita-de-vie in doua areale viticole – Fintesti (unde e si crama) si Merei, vinurile (chiar si cele dintr-un singur soi) fiind de cele mai multe ori asamblaje sau cupaje intre ambele areale. In fine, iata cum s-au prezentat vinurile.

degustare-lacerta-winery-enoteca-millesime-oradea

Pinot Gris 2012
Culoare sidefata, nas de fruct galben – caisa, note florale si gust cu corp plin, cu aciditate medie, usor amarui – migdalat pe final. E OK, de curiozitate as fi curios sa-l degust si comparativ cu alte Pinoturi Gris de la noi – cred ca sunt vreo 2-3.

Chardonnay Reserva 2011
Culoare galben-pai, nas cu note cerate, vanilate, cu influente lemnoase si tente dulci (miere). Gust cu corp plin, cu aciditate medie si post-gust cu fundal mineral. E un Chardonnay care a integrat foarte bine lemnul, pastrandu-si in acelasi timp caracterul mineral. O sa mai tina cativa ani buni, daca cineva vrea sa-l pastreze. 65 de lei pe winesandmore.ro.

Merlot 2011
Culoare rosie-purpurie, nas de fructe rosii de padure (zmeura, fragute), completate de vagi note ierbal-vegetale. Gust cu corp mediu, cu fruct suculent in mijloc, cu taninuri rotunjite si un final usor amarui. Cred ca e primul vin rosu produs de LacertA Winery dintre cele degustate de mine pana acum, care nu a vazut lemnul si in care se simte fructul ala suculent in mijloc. Si chiar cred ca era nevoie de un astfel de vin in portofoliul cramei.

Shiraz 2012
Nas cu note dulcege de ciocolata cu rom si cappucino. Din pacate nu se prea simt fructele in nas, doar influenta barrique-ului. In gust, regasesc fructul copt si dulce in partea de mijloc si taninurile picante, iuti la final. O alternativa la Shirazurile australiene.

Cabernet Sauvignon Reserva 2011
E un cupaj din 5 Caberneturi Sauvignon, ce a fost maturate 12 luni in 5 tipuri de barique-uri diferite (ca provenienta). De ce 5 barrique-uri? De ce nu? Nu cred ca Mihai Banita se poate plictisi cand vine vorba de joaca cu maturarea vinurilor in barrique-uri si cupajarea lor. Note de fructe negre de padure bine coapte (coacaze negre, afine, porumbele). Gust cu aciditate buna, cu corp plin, dar nu coplesitor, cu o structura destul de robusta, completata de taninuri usor iuti, in partea de final.

Cuvee IX 2012
Cupaj de Cabernet Sauvignon (50%), Merlot (40%), Feteasca Neagra (5%) si Syrah (5%). Nasul e un amalgam de arome de fructe negre si rosii de padure completate de note de cafea, ciocolata negra si condimente picante. Gust cu corp plin, compact, aciditate in pole-position, taninuri picante, polishate si per ansamblu un vin cu cu structura serioasa. S-ar putea sa para obositor dupa cateva pahare, dar asta e stilul. 80 de lei pe winesandmore.ro.

De luat acasa si pastrat pentru mai tarziu ar fi Chardonnay Reseva 2011, Cabernet Sauvignon Reserva 2011 si Cuvee IX 2012. Au potential si cred ca se vor prezenta onorabil si peste cativa ani.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Fünf Eidechsen von LacertA Winery @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*