In cele ce urmeaza am sa va spun povestea unui vin pe care nu l-am baut. Inca. Nu pentru ca ar avea un pret exorbitant – e totusi 126 de euro / sticla, ci pentru ca se gaseste doar intr-un singur restaurant din lume: Ice Q din statiunea austriaca Solden. La drept vorbing, nu e chiar in statiune, restaurantul fiind cocotat in varful muntelui, undeva la cota +3048. Unde se ajunge fara prea mare efort, dupa ce schimbi 2 randuri de telecabine. Si un avion + o cursa de la aeroportul din Munchen. Lucru pe care de altfel l-am facut anul trecut, impreuna cu echipa de blogeri uber-fantastici #Auskia. Asa ca, o data ajuns la Ice Q, in varful muntelui, dupa ce imi limpezesc gandurile cu un pahar de sampanie Ruinart arunc o privire inspre frigiderul de vinuri…
Zaresc aceleasi etichete ca peste tot: Chateau Margaux, Cheval Blanc, Chateau Latour, Domaine Romanee Conti. Mai trebuia sa dau cu ochii si de un Petrus… N-a fost cazul, scapasera de el in urma cu vreo doua saptamani. Asadar, pe langa aceste vinuri comune, banale si plictisitoare, care se gasesc in frigiderul oricarei carciumi care serveste snitel si apfelstrudel dau cu ochii si de o eticheta noua, pe care nu o mai vazusem pana atunci: Pino 3000. Si nici ceea ce a urmat nu mai vazusem pana atunci…
Pino 3000 e unul dintre cele mai provocatoare experimente enologice despre care am auzit pana acum. Trei crame, din trei tari vecine: Weingut Paul Achs – Austria, Cantina Produttori San Paolo – Italia si Weingut Dr. Heger – Germania au fost puse de acord sa lucreze la asamblarea unui singur vin. Un Pinot Noir. Asa a rezultat un cupaj multi-national din cele mai bine Pinoturi Noir de la cele trei crame. Rezultatul, e maturat in butoaie de stejar, unde altundeva decat la cota +3048. Adica in cadrul unei micro-pivnite climatizate (cu temperatura si umiditate controlata), special construita in interiorul restaurantului Ice Q.
La momentul vizitei noastre acolo (aprilie 2014), Pino 3000 din 2011 se afla inca in butoaie, urmand sa fie cupajat si imbuteliat in perioada urmatoare. Avand in vedere canitatea foarte mica existenta – doar 6 barrique-uri, vinul se comercializeaza dupa sistemul en-primeur, fiecare cumparator putand comanda o cutie de 12 sticle. Sau direct in restaurantul Ice Q la pahar sau la sticla.
P.S.
In alta ordine de idei, e in plina desfasurare sezonul 2 al serialului de comedie #Auskia pe youtube. Cand va plictisiti la birou ajunge sa urmariti hashtag-ul #auskia pe twitter, facebook si instagram si v-apuca instant dorul de duca.