Feteasca Alba Alba Valahica 2013 Davino

1 Decembrie. Ziua nationala a Romaniei. “Pe cale de consecinta” deschid un vin romanesc. Dintr-un soi romanesc. O Feteasca Alba. De la Davino, pentru ca era la indemana si pentru ca nu o mai incercasem pana acum: Alba Valahica 2013.

feteasca-alba-alba-valahica-2013-davino

Am racit usor vinul, oricum nu cu mult sub temperatura de afara. Nas timid, ce aduce a flori albe completate de vagi tente minerale, saline. Olfactiv nu are vreo complexitate, e simplu, curat, alb. Asta e si tipicitatea soiului in definitiv. In gust e amplu, matasos, rotund, cu aciditatea bine integrata si o zona de mijloc in care se simte fructul (mar golden), finalul fiind usor citric cu o vaga nota amaruie de sambure de mar. Post-gust e destul de lung, placut, de mar.

O Feteasca Alba cat se poate de tipica, ce probabil provine din struguri de pe o plantatie nu tocmai tanara. Am remarcat amplitudinea acestei Fetesti Albe, fiind probabil aceeasi folosita si in cupajul Revelatio 2013. Nu sunt foarte multe exemplare realizate in acest stil. Ar mai fi Feteasca Alba Ingeri din micul Paris 2011 de la Basilescu (41 lei) sau Feteasca Alba Terra Romana 2013 de la SERVE (53 lei). Toate din Dealu Mare. As fi curios sa le am pe toate trei intr-o degustare comparativa.

Feteasca Alba Alba Valahica 2013 Davino se poate cumpara de pe vindor.ro – 68 de lei sau marvin-wineshop.ro – 70 de lei.

Adaugă un comentariu

*

*