Iata un vin pe care l-am primit in dar cu ocazia zilei mele de nastere de la prietenul meu, Darius. E un vin unguresc, din regiunea Szeksard, produs de Heimann – crama unei familii de svabi, ce s-a staiblit in regiunea din sudul Ungariei undeva la mijlocul secoului 18. Ca multe alte familii de svabi. Dupa cum ii spune si numele, Birtokbor (in trad. “vinul cramei” sau “vinul domeniului”) e vinul care defineste cel mai bine stilul de vinificare si directia cramei Heimann. L-am deschis in urma cu doua saptamani.
Nas cu arome primare de fructe rosii (coacaze rosii, visine si cirese bine coapte) completate de tot felul de condimente “de Craciun”: scortisoara, vanilie si cuisoare. Gust savuros, cu fruct suculent, cu aciditate buna, corp mediu-plin, cu taninuri condimentat-picante pe final si peste toate cu un alcool (de 14.5%) bine integrat. Post-gost mediu-lung in care se simt foarte bine fructele rosii. E un vin cum nu se poate mai potrivit pentru aceasta perioada a anului.
Birtokbor 2011 e un cupaj de 50% Cabernet Franc, 28% Merlot, 17% Kékfrankos si 5% Syrah. Fermentarea are loc in budane mari, vase din beton si tancuri din inox. Dupa fermentarea malolactica, vinul e maturat in butoaie de stejar de 1000 de litri pentru 20 de luni.
Se gaseste de cumparat la Vinoteka Vura (de pe str. Moscovei, nr. 12, Oradea) dar si on-line pe erdelyi-borok.hu.