In toamna lui 2013, pe la finele lunii octombrie, am dat o fuga pana la Aiud, unde aveam stabilita printre altele o vizita la un mic producator de vinuri din localitate: Crama Takács (sau Takács BorPince, dupa cum o stiu majoritatea locuitorilor de etnie maghiara din zona). Pentru ca timpul alocat degustarii vinurilor a fost destul de limitat, si totul s-a desfasurat oarecum pe repede-inainte, am primit spre aprofundare si studiu individual pentru acasa, doua dintre cele mai reusite vinuri ale cramei: Traminer Roz 2012 si Traminer Aromat 2012.
Trebuie sa recunosc ca il invidiez pe d-l Takács Attila (proprietarul si vinificatorul Cramei Takács) pentru faptul ca beneficiaza in realizarea vinurilor de consilierea si experienta unuia dintre fondatorii vinificatiei moderne romanesti si are privilegiul de a degusta vinuri in compania unuia dintre cei mai experimentati degustatori si povestitori de vinuri, in persoana profesorului Csávossy György. De altfel, unul din scopurile vizitei la Aiud a fost intalnirea cu aceasta personalitate marcanta a lumii vinului romanesc si maghiar. Dar despre asta o sa va povestesc alta data…
Inainte de a trece la notele de degutare, cateva lucruri bine de stiut despre Crama Takács. E o crama de familie, infiintata in 2008, in Aiud, ce exploateaza o plantatie cu vita-de-vie avand o suprafata de 22 ha, situata pe Dealul Sancrai, apartinand comunei Ciumbrud. Vinificarea si maturarea vinurilor are loc in cele doua pivnite ale casei, ce adapostesc in total 30 de butoaie de stejar avand capacitati cuprinse intre 120 l si 500 l. Interesante sunt mai ales cateva dintre soiurile de struguri vinificate aici, o parte dintre ele fiind rezultatul muncii de cercetare a prof. Csávossy: Hercule, Amurg, Nausicaa. Pe langa acestea, se regasesc si soiurile de struguri reprezentative pentru aceasta zona: Traminer Aromat, Traminer Roz, Riesling Italian, Riesling de Rhin si Muscat Ottonel.
Traminer Roz 2012
Culoare galben pai spre auriu deschis; nas intens aromat, ce aduce a trandafiri si lychee. Gust cu tente dulcege (vinul e catalogat demisec), cu corp plin, cu un echilibru bunicel intre restul de zahar si aciditate. Post-gustul e placut, cu o usoara nota amaruie-picanta ce trece aproape neobservata.
Traminer Aromat 2012
E vinul vedeta al Cramei Takács. Nas cu o puternica intensitate aromatica, ce acapareaza intreaga incapere o data ce vinul a fost turnat in pahare: dulceata de trandafiri, lychee supra-copti si miere fina poliflora. Gust dulce, plin, corpolent, ce incaleca papilele gustative, ca intr-un final sa lase in urma un post-gust dulce de miere.
Ambele vinuri pastreaza un caracter rustic autentic – nu-i vorba ca vinurile ar fi realizate “dupa ureche”, ci e vorba mai degraba de o abordare traditionala, mai aproape de spiritul manufacturii. Aceste vinuri pastreaza gustul locului (si al soiului) si denota talentul si maiestria vinificatorului, elemente care nu sunt neaparat perfecte sau exacte insa cu siguranta sunt autentice. Cred ca pentru un pasionat de vinuri, e mult mai provocatoare si interesanta descoperirea unor “diamante neslefuite” intr-un colt uitat de tara, decat bifarea pe lista “must drink before die” a unor etichete titrate.
Daca aveti drum prin Aiud, va recomand sa va abateti usor de la traseu si sa faceti o oprire la sediul Cramei Takács, str. Protopop Iosif Pop, nr. 2 (nu-i tare departe de centrul orasului) si sa puneti in desaga barem doua sticle de Traminer Aromat.
Pingback: Deux caves qui méritent d′être visitées | Vins, vignes et vignerons dans le département d’Alba
Pingback: Bibliographie et webographie du groupe 4 | Vins, vignes et vignerons dans le département d’Alba