Joi seara, pe 13 februarie, am fost invitat la Enoteca Millesime din Oradea, pentru a participa la degustarea mai multor vinuri produse in regiunea Veneto din nordul Italiei, importate in Romania de ProWine Limited din Baia Mare. In fapt, a fost vorba de o serie de 3 spumante Prosecco produse de Giusti si 4 vinuri linistite produse de Case Paolin, ambii producatori fiind situati in arealul viticol Montello – Colli Asolani din regiunea Veneto.
Seara nu a debutat sub cele mai bune auspicii, Ioan Silaghi, reprezentantul importatorului ajungand cu 40 de minute mai tarziu decat ora de incepere a degustarii. Nu cred ca am mai participat pana acum la vreo degustare de vinuri, la care sa intarzie tocmai cel care ar trebui sa le prezinte. Bine ca a venit cu hostese, chiar nu stiu ce ma faceam fara prezenta lor…
Pana sa ajung la notele de degustare ale vinurilor cred ca e necesar sa va prezint cateva ceva despre DOC-ul Montello – Colli Asolani (infiintat in 1975) si despre cei doi producatori – Giusti si Case Paolin. Arealul Montello – Colli Asolani face parte din regiunea viticola Veneto, fiind unul din cele 27 de DOC-uri existente in aceasta regiune. Se afla in provincia Treviso, fiind delimitat de poalele Muntilor Grappa si de raul Piave. Suprafata totala a podgoriei Montello – Colli Asolani e de 1500 de ha si cuprinde 2 areale DOCG: Asolo Prosecco Superiore DOCG (infiintat in 2009) si Montello sau Montello Rosso (Superiore) DOCG (infiintat in 2011). Sunt cultivate cu preponderenta soiurile internationale: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Chardonnay, Merlot, Pinot Blanc, Pinot Grigio dar si cateva soiuri locale: Bianchetta (Arneis), Glera, Manzoni Bianco, Recantina.
In ceea ce priveste zonele de productie a spumantelor Prosecco (produse majoritar din soiul de struguri Glera), as dori sa punctez faptul ca exista doua areale care beneficiaza de titulatura DOCG: Asolo Prosecco Superiore (gestionat de Consorzio dei vini del Montello – Colli Asolani) si Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore (gestionat de Consorzio di Tutela del Prosecco di Conegliano Valdobbiadene), ambele facand parte din Prosecco DOC Treviso, care la randul lui e parte a mult mai largului Prosecco DOC. In plus, mai exista un areal izolat aflat in jurul localitatii Trieste: Prosecco DOC Trieste. Harta de mai jos, preluata de pe site-ul Consorzio dei vini del Montello – Colli Asolani explica mult mai bine aceasta situatie.
Giusti (sau mai corect spus Società Agricola Giusti-Dal Col), a fost infiintata in 2002 de catre Ermenegildo Giusti (un om de afaceri italian, stabilit in Canada si reintors in Italia pentru a investi in domeniul vinului), care a extins un domeniu deja existent, ce a apartinut familiei sotiei sale. In prezent societatea detine 50 de hectare de vita-de-vie, destinate producerii de vinuri spumante, linistite si distilate (grappa). La degustarea de la Enoteca Millesime au fost prezente doar vinurile spumante Prosecco.
Giusti Asolo Prosecco Superiore DOCG Brut
Culoare galben-verzuie, perlatie abundenta, cu perle medii-mici. Nas de fructe citrice, cu tente vegetale placute (fan proaspat cosit), in gust remarcandu-se printr-o aciditate placuta, armonioasa, impresia generela fiind aceea de fluiditate. Zaharul rezidual (10 g/l) e imperceptibil. Post-gustul citric-amarui, ce mi-a amintit de pomelo e unul destul de scurt.
Giusti Asolo Prosecco Superiore DOCG Extra Dry
Culoare galben cu irizatii verzui, cu perlatie generoasa si perle mici. In mod ciudat nasul e complet absent. Gustul e fin, matasos, placut, cu aciditate fina, eleganta. Nu ma deranjeaza nivelul zaharului situat la 15 g/l, care e excelent intregrat in armonia gustului. Retronazal se simt aromele de mar verde si strugure copt. A fost cel mai apreciat spumant al degustarii.
Giusti Asolo Prosecco Superiore DOCG Dry
Culoare galben cu tente verzuri, cu perlatie fina. Nas de fructe dulci, bine coapte. De aceeasta data gustul poarta amprenta celor 25 g de zahar / l, care nu mai sunt atat de bine echilibrate de aciditate, rezultand un gust cu caracter destul de comercial.
Desigur va veti intreba cat costa aceste spumante? Pretul nu se incadreaza in intervalul de 40-50 de lei la care se gasesc astfel de produse pe rafturile magazinelor specializate si nici macar in intervalul 70-80 lei in care pana acum am vazut ca s-a situat doar Foss Marai. Ei bine, pretul unei sticle de Prosecco de la Giusti sare de 100 de lei! Pe care sincer nu stiu cine l-ar plati…
Trecand la vinurile linistite, acestea au provenit din partea producatorului Case Paolin. O afacere de familie (apartinand fam. Pozzobon), cu experienta in cultivarea vitei-de-vie veche de 300 de ani. Daca la inceput acestia lucrau via in arenda, la inceputul secolului trecut, unul din membri familiei – Emilio Pozzobon decide sa duca aceasta practica la nivelul urmator si infiinteaza crama Case Paolin in orasul Volpago del Montello. In prezent crama e administrata de catre cei trei fii ai lui Emilio: Diego, Adelino si Mirco.
Manzoni Bianco Santi Angelli 2011, IGT Venezie
Vinul e obtinut din soiul de struguri Mazoni Bianco (recoltati de pe plaiul Santi Angelli apartinand centrului viticol Volpago del Montello), acesta fiind o incrucisare intre Pinot Blanc si Riesling de Rin, realizata de catre un anume prof. Luigi Manzoni in anii ’30. Se pare ca e un soi destul de raspandit in DOC-ul Montello – Colli Asolani, fiind folosit de mai multi producatori. Vinul are o culoare galbena-aurie cu tente verzui, destul de intensa, nasul delicat facand trimiteri vagi catre arome florale (flori de camp) completate de tente minerale. Gustul e plin, cu aciditate buna, cu rotunjimi si corp si per total cu un echilibru placut. Finalul mediu ca lungime e citric-amarui, avand usor o tenta polifenolica. Chiar daca aparent vinul da impresia ca ar fi avut contact cu lemnul (in butoaie de mari dimensiuni), de fapt a suferit un contact prelungit cu drojdiile insotit de batonaj.
Cabernet 2012, IGT Veneto
Cupaj de Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon, avand o culoare rosie-rubinie stralucitoare, tanara, usor stravezie. Nasul abunda in arome de fructe rosii – cirese, visine amare, coacaze rosii, gustul fiind relativ subtirel, construit in jurului unei aciditati fructuoase, cu taninuri marunte, nederanjante. Final usor amarui si post-gust mediu ca intensitate.
Rosso del Milio 2010, DOC Rosso Montello
Vinul realizat in cinstea fondatorului cramei, Milio Pozzobon, e un cupaj de Carmenere si Merlot, maturat in butoaie de 2000 de litri pentru 12-18 luni, urmat de o perioada la sticla pentru alte 6 luni. Culoare rosie-rubinie, usor stravezie si un nas cu arome ce amintesc de fructe rosii (coarne, coacaze rosii, cirese) si condimente dulci (scortisoara). Gustul are o structura buna, cu aciditate fructuoasa si taninuri dulcege, uscate si usor picante.
San Carlo 2008, DOC Rosso Superiore Montello
Cupaj de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot, de pe plaiul San Carlo (un single-vineyard asadar) apartinand centrului viticol Volpago del Montello. Dupa vinificarea individuala a soiurilor, se realizeaza cupajul, care e maturat in barrique-uri frantuzesti de 225 l pentru o perioada de 12-14 luni, dupa care trece in budane de 2500 de litri pentru o maturare ulterioara de 6 luni, iar mai apoi sunt finisate printr-o perioada de linistire la sticla tot de 6 luni, inainte de a fi comercializate. Nas de fructe negre supra-coapte (coacaze negre, mure si afine) alaturi de note condimentate de vanilie, scortisoara si piper. Gustul e impunator, cu corp bine reliefat, rotund, cu taninuri picante, aciditate buna si alcool (de 14%) foarte bine integrat. Un vin care are o tinuta buna, insa ma asteptam sa fie ceva mai proaspat pentru un vin de 6 ani, care emite ceva pretentii.
Nu stiu cum si-au facut cei de la Prowine Limited calculele care au stat in spatele stabilirii preturilor acestor vinuri (si sincer nici nu ma intereseaza) insa ele nu au fost gandite pentru a concura cu vinurile din Romania (de atlfel multe dintre ele supra-evaluate). In cel mai bun caz, daca ar costa jumatate din pretul cerut, vinurile acestea ar avea sansa sa fie bagate in seama si eventual listate in restaurante… Dar, fiecare isi construieste reputatia si afacerea cum crede mai bine.