Barbera d’Asti Mora di Sassi 2006, Malgra

Am inceput sa intru in contact cu vinurile italiene din zona Piemont (it. Piemonte), la inceputul anului trecut, facand cunostinta initial cu renumitele Barolo si Barbaresco, vinuri obtinute din cunoscutul soi de strugure Nebbiolo. Dupa care, anul acesta, am facut cunostinta si cu cel mai popular vin al Piemontului: Barbera, obtinut din soiul de strugure cu acelasi nume.

Si cand spun popular ma refer la faptul ca Barbera e cel mai plantat soi de sturgure al regiunii Piemont. Ca si tipicitate, da vinuri cu arome de mure negre si rosii, zmeura, cirese si afine, ce etaleaza o buna structura in gust, conturata de aciditate si taninuri, fiind recomandate a fi maturate in butoaie de stejar. Respectand modelul italian, exista mai multe DOC-uri si DOCG-uri care reglementeaza productia de vinuri obtinute din Barbera.

barbera-d-asti-mora-di-sassi-2006-malgra

Vinul pe care l-am incercat, produs de Malgra, provine din DOC-ul (incepand cu 2008 transformat in DOCG) Barbera d’Asti, mai exact din subzona Nizza Monferrato. In fapt e vorba despre o Barbera d’Asti Superiore, de pe plaiul Mora di Sassi, ce cuprinde vii cu o varsta de 25 ani, cu un randament de maxim 6 tone la hectar. Barbera d’Asti Mora di Sassi 2006 a fost fermentat in barrique-uri noi, in care ulterior e maturat timp de 12 luni.

Culoare rosie purpurie intensa, de vin tanar, fara urme de evolutie. Nasul incepe initial cu arome de coacaze si visine coapte, dupa care in scena intra si tentele de frunze uscate, piele tabacita si tabac. In timp, devine tot mai complex: tuse de cacao, ciocolata cu rom, visinata. Gustul debuteaza catifelat, moale, placut, ajungand in partea a doua in zona fructului (cirese, visine, rodie), mijlocul fiind sustinut de o aciditate proaspata si taninuri placute, ca intr-un final sa se incheie picant si prelung. Ce am apreciat in mod deosebit la gustul acestui vin a fost faptul ca are un corp mediu, frumos reliefat, care tine laolalta aciditatea si taninurile, astfel incat per ansamblu rezultatul e ehilibrat si armonios.

Barbera d’Asti Mora di Sassi 2006 costa 92 de lei pe vinibuoni.ro.

Adaugă un comentariu

*

*