6 vinuri en-primeur de la Crama Voievodului – Intervitt

Cand am auzit ca enologul Gabi Lacureanu a plecat de la Crama Basilescu la Crama Voievodului – Intervitt mi-am zis: “Sunt foarte curios ce vinuri va reusi sa scoata de acolo! Zimnicea e cu totul altceva decat e Urlati si Ceptura. Daca va reusi sa faca din rahat, bici si sa si pocneasca, atunci asta ar fi o performanta!” Pentru ca, nu are rost sa va ascund, nu am acordat prea mult credit producatorilor din zona Terasele Dunarii, poate si pentru ca majoritatea sunt orientati spre cantitate si volume de milioane de litri: Intervitt (370 ha), Senator (800 ha), Domeniile Ostrov (1400 ha). In plus, de fiecare data cand i-am vazut la targurile de profil nu am fost atras in nici un fel sa le degust vinurile. Traiam cu o preconceptie, intarita si de modul defectuos in care cramele respective isi comunica produsele pe piata. Si probabil, la fel ca mine sunt multi.

Nu degeaba la sfarsitul lunii decembrie, mai multi bloggeri de vin au primit din partea lui Gabi Lacureanu, un colet continand nu mai putin de 6 vinuri, toate din recolta lui 2013. Sunt indreptatit sa cred ca Gabi era constient de reticenta cu care majoritatea dintre noi, bloggeri si consumatori de vin privim vinurile produse de Intervitt si prin prisma faptului ca pot numara pe degete de cate ori s-a scris despre vinurile de la Crama Voievodului in blogosfera.

Cele 6 vinuri realizate de Gabi Lacureanu la Crama Voievodului – Intervitt din recolta lui 2013 pe care le-am primit spre degustare sunt: Cramposie Selectionata, Feteasca Regala, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Chardonnay si un Roze (din Pinot Noir). Nu stiu daca are rost sa intru in detalii referitoare la notele de degustare ale acestor vinuri, care pana vor ajunge in sticle cel mai probabil vor trece printr-o serie de procese de stabilizare, filtrare care invariabil vor aduce anumite modificari vinurilor – intesitate a aromelor, consistenta a gustului.

cramposie-selectionata-feteasca-regala-chardonnay-2013-intervitt

As vrea insa sa punctez vinurile care mi-au placut: Cramposie Selectionata, Roze, Feteasca Regala si Chardonnay. Dupa cum le sta bine in aceasta faza a evolutiei, vinurile sunt caracterizate de arome proaspete, florale si fructuoase si de foarte multa prospetime in gust. Rieslingul Italian si Sauvignonul Blanc nu au fost pe gustul meu dar dupa cum punctam mai sus, lucrurile se pot schimba pana la momentul imbutelierii.

pinot-noir-roze-riesling-italian-sauvignon-blanc-2013-intervitt

Apreciez efortul lui Gabi Lacureanu de a trimite sample-uri din vinuri en-primeur mai multor bloggeri in incercarea de a atrage atentia asupra directiei spre care se indreapta noile vinuri de la Intervitt. Ma bucur ca cineva a reusit sa inteleaga rolul de comunicatori al bloggerilor de vin.

In concluzie, potential si promisiuni exista! Poate nu pentru vinuri mari, dar cu siguranta pentru vinuri bune. Ramane de vazut la ce pret si sub ce brand vor ajunge aceste vinuri pe piata. Din cate am inteles, Gabi Lacureanu se intoarce ca enolog in Dealu Mare la o crama noua, ramanand sa colaboreze cu cei de la Intervitt din postura de consultant.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Marea surpriza de la “En primeur”-ul Crama Voievodului…by Gabi Lacureanu | www.provin.ro - Pentru si despre vin... cu pasiune si venin

Adaugă un comentariu

*

*