In ajunul Craciunului, cand toata lumea pare cuprinsa de un exces de zel si se apuca sa curete si sa spele toate cotloanele unde s-ar putea aseza praful, mi-am facut si eu de lucru si n-am stat bland pana n-am deschis vreo doua sticle de vin. Stiti cum se intampla in perioada asta: te mai viziteaza un prieten vechi intors de Sarbatori din strainatate, te mai colinda cativa prieteni noi care stiu ca ai ceva vinuri bune, mai apare un vecin ori vreo cunostinta cu cine stie ce treaba… Intamplarea a facut ca ambele vinuri sa fie de la Balla Geza (sau Wine Princess).
Dupa cum probabil ati putut observa, crama aradeana trece printr-o transformare de imagine. In primul rand si-a schimbat denumirea: din Wine Princess in Balla Geza. Lesne de inteles aceasta miscare, avand in vedere faptul ca vinurile din podgoria Minis sunt prezente in multe din magazinele de specialitate si restaurantele din Ungaria. Desigur, si-a schimbat si sigla precum si design-ul etichetelor, care fie vorba intre noi arata mult mai bine acum. In ceea ce priveste etichetele, pe canalele de distributie si vanzare se gasesc ambele variante de etichete, atat cu Wine Princess cat si cu Balla Geza si de aici se pot creea diverse confunzii. Ma rog, cu timpul cred ca se vor clarifica. Ca asa e la vinuri.
Cadarca Stonewine Hill Selection 2009
L-am deschis si l-am turnat in decantor unde a stat vreo 2 ore. I-adevarat, are nevoie de aerisire dar cred ca ii ajunge si o ora. Culoare rosie-rubinie de intesitate scazuta. Nas cu arome de prajitura Zserbo: nuca prajita, glazura de ciocolata, ceva scortisoara si gem de visine (reteta originala e cu gem de caise) sau chiar visinata. Trebuie sa recunosc ca nasul m-a fascinat. Cine a copilarit pe Crisuri, pe Mures ori pe Somes sigur stie cum miroase prajitura Zserbo (sau Jerbo), pe care bunicile o faceau pentru pranzul de duminica sau de marile sarbatori. In gust vinul e subtire, avand o corpolenta sub medie, aciditate buna, fructuozitate, taninuri placute, astringenta agreabila, final usor condimentat. Se simte ca a stat in lemn, dar n-as sti sa spun de care fel si pentru cat timp. Oricum e un vin frumos construit, in care toate elementele se leaga intre ele si se sustin reciproc. Costa undeva pe la 55 lei.
Feteasca Neagra Stonewine Hill Selection 2011
Cu asta n-am mai avut atata rabdare asa ca a ajuns direct in pahar. Si dupa cum s-a prezentat n-avea mare nevoie de aerisire. Culoare rosie-purpurie cu intensitate medie. Nas cu fructe negre de padure bine coapte (mure, afine, coacaze negre) poate si ceva prune uscate, alaturi de care se simt si niste note de ciocolata neagra. Gustul are o corpolenta medie, sustinuta atat de aciditatea placuta, suculenta, cat si de taninurile dulcege, coapte. Final condimentat, de durata medie. Apropos, vinul are 15% vol. alcool pe care numai Geza stie unde l-a ascuns. Mi-a placut, in primul rand pentru ca e una dintre exemplarele de Feteasca Neagra care desi a avut contact cu lemnul urmareste fructul si nu vrea sa para altceva. Costa undeva pe la 60 lei.
Cele doua vinuri fac parte din gama Stonewine, ce curpinde vinuri obtinute din plantatii noi, ce se gasesc pe soluri pietroase de granit si dolomit, pe coamele dealurilor Zarandului, la o altitudine de 450 m, in localitatile Minis si Paulis. Vi le recomand pe ambele, Cadarca Stonewine Hill Selection 2009 pentru o dupa-amiaza de duminica in compania unui prieten caruia ii place sa se-ntinda la povesti, iar Feteasca Neagra Stonewine Hill Selection 2011 pentru o portie de pulpe de rata sau gasca la cuptor, intinse pe un pat de varza rosie cu prune uscate.
S-aveti un Craciun Fericit!