Origini: Shiraz 2011 si Cabernet Sauvignon 2011, Budureasca

In cadrul targului Goodwine Bucuresti 2013, organizat in luna noiembrie a acestui an, am avut ocazia sa degust la standul cramei Budureasca cateva vinuri care mi-au atras atentia. E vorba de un Shiraz 2011 si un Cabernet Sauvignon 2011 din gama Origini. Pentru ca am considerat ca merita mai multa atentie le-am incercat din nou, in aceasta vacanta hibernala.

Despre vinurile produse de crama Budureasca am mai scris pe blog de cateva ori. De-a lungul timpului am degustat si mi-au placut in special vinurile lor albe: Fume Blanc 2008, Fume 2009, Tamaioasa Romaneasca 2011 si Tamaioasa Romaneasca Origini 2007. Ar fi de mentionat ca in ultimi ani producatorul din Dealu Mare a trecut prin schimbari majore: a crescut suprafata exploatata, si-a construit o noua crama, si-a schimbat etichetele, si-a inmultit numarul de vinuri si game. Neschimbat se pare ca a ramas doar vinificatorul, in persoana lui Stephen Donelly.

Dar iata cum s-au prezentat vinurile…

shiraz-origini-2011-budureasca

Shiraz Origini 2011
In momentul in care l-am deschis si mi-am pus un pahar vinul avea puternice impresii lemnoase asa ca l-am transvazat intr-un decantor pentru a respira. 3 ore mai tarziu, in pahar, vinul se prezenta cu o culoare rosie-purpurie, stralucitoare, cu intensitate medie. Nasul simtea inca influentele maturarii timp de un an de zile in barrique-uri de stejar si astfel ies in fata notele de cuisoare, lemn afumat si impresia de ceai negru rusesc, fructele negre de padure aflandu-se undeva pe locurile din spate. In schimb, gustul e ceva mai apropiat de impresia de fructuozitate, aciditatea placuta si taninurile marunte amintind de coacaze negre si porumbele coapte. Pe final apare timid si senzatia aceea condimentata, tipica Shirazului. Trebuie sa recunosc ca la degustarea de la targ vinul mi-a lasat o impresie usor diferita – mai salbatic, mai piperat, mai astringent. De data aceasta insa, a iesit lemnul in fata. E un vin care e pe panta ascendenta, isi cauta in continuare linistea si echilibrul, iar aceasta faza cred ca mai dura inca un an. De urmarit. 75 de lei via magazinul online Budureasca.

cabernet-sauvignon-origini-2011-budureasca

Cabernet Sauvignon Origini 2011
L-am deschis, mi-am turnat in pahar si dupa cum s-a prezentat nu avea nevoie de aerisire suplimentara. Culoare rubinie inchisa, intensa, aproape neagra. It must be some powerful stuff! Si intr-adevar e. Nasul aduce a fructe negre supra-coapte (mure, afine, coacaze negre, prune), invaluite de note lemnoase placute, usor vanilate. De aceasta data lemnul e mai putin pregnant, manifestandu-se mult mai agreabil. Gustul e croit pe masura nasului, daca pot sa spun asa. Dupa atacul catifelat, vinul umple gura, etaland o structura buna, cu o corpolenta zdravana, aciditate sustinuta si taninuri rotunde, usor dulcege. Post-gustul e lung, aducand a fructe negre si a condimente iuti. E un Cabernet Sauvignon impunator, cu un bun potential de invechire, care poate sta la discutii cu alde Cabernet Sauvignon Premium 2011 de la Crama Oprisor. De aceasta data impresia buna pe care mi-o lasase de la targ mi-a fost confirmata si de degustarea de acasa. Costa 65 de lei via magazinul online Budureasca.

Adaugă un comentariu

*

*