GoodWine 2013 @ Romexpo, Bucuresti

Inainte sa va povestesc cum a fost la GoodWine, trebuie sa va confesez un lucru. Pana la editia aceasta, din noiembrie 2013, nu mai fusesem la vreun Goodwine “de toamna”. I-adevarat, reusisem sa ajung la mai multe editii “de primavara” insa la editiile “de toamna”, considerate a fi cele principale, nu fusesem prezent inca. Oricum, dupa cum mi-a fost dat sa observ cu aceasta ultima vizita, nu exista vreo diferenta majora intre ce se intampla in lunile martie/aprilie, respectiv noiembrie/decembrie.

Ajuns joi seara in capitala, am inceput ziua de vineri cu ganduri marete: de a degusta si nota cat mai multe din vinurile prezente la GoodWine. Dupa ce am observat cum zboara timpul notand doar ce degustasem la Avincis si Agricola Stirbey, mi-am zis ca asa nu se mai poate si o sa trec la deja consacrata schema: swril, smell, taste, spit. Chiar si asa nu am reusit sa trec pe la toate standurile din targ, pentru ca mai importanta decat experienta sutelor de vinuri degustate in cele trei zile (cu putin efort cred ca in doua zile de targ se pot degusta in jur de 200 de vinuri) e partea aceea de socializare, get-2-gether, catching-up. O sa trec succint in revista standurile pe la care am trecut, punctand highlight-urile.

Avincis
La albe noutatea e Feteasca Regala & Pinot Gris 2012 – care mi se pare un vin si mai reusit decat predecesorul rau, iar la rosii a fost lansat mult asteptatul Pinot Noir 2011 – fructuos, light, finut, delicat, un Pinot Noir destul de reusit.

Agricola Stirbey
Cot la cot cu Vali Ceafalau, serviti fiind de catre Oliver Bauer am incercat o gramada de bunatati: Feteasca Regala Rezerva 2011 (wow!), Cuvee Genius Loci 2011 (un cupaj de Negru de Dragasani si Novac, catifelat si fructuos) si Merlot 2009 “Pasune” (un vin experiment cu 17% vol. alcool, foarte bine integrat).

Vinarte
Sauvignon Blanc Cuvee D’Exelence 2012 si Soare 2009 au dovedit inca o data (daca mai era nevoie) ca vinurile celor de la Vinarte te pot surprinde cat se poate de placut. Nu am participat la verticala de Prince Matei, organizata la standul Vinarte, insa mi-am facut update-ul si am incercat Prince Matei 2009 (un exemplar care are toate elementele necesare atingerii notorietatii fratilor sai mai mari: 2001 si 2006).

S.E.R.V.E.
Terra Romana Rose 2013 e “as good as always”, cat despre restul vinurilor din gama Terra Romana, mi-au lasat impresii surprinzator de placute atat Chardonnay-ul cat si Cabernet Sauvignon-ul. S-ar putea sa revin asupra lor. In alta ordine de idei, in gama Cuvee-urilor se pare ca vor apare cateva noutati, cel mai probabil la primavara.

Heinrig Distribution
Cei de la Heinrig au fost prezenti la targ strict cu vinuri produse de celebra casa italiana Marchesi Antinori. Probabil ca ei se vor ocupa de distributia acestor vinuri, din moment ce nu le-am mai gasit in portofoliul celor de la Halewood. M-a surprins placut Conte della Vipera 2011, un Sauvignon Blanc facut in Puglia dar si Santa Cristina 2012, un IGT Toscana (cu 60% Sangiovese si 40%  Cabernet Sauvignon, Merlot si Syrah) care prin hyper-marketurile din Austria e mai tot timpul la oferta 1+1 si care astfel, la 5 euro/sticla ar fi un best-buy.

Vitis Metamorfosis
Anul acesta, Vitis Metamorfosis – proiectul lui Antinori in Romania s-a desprins definitiv de parintele adoptiv Halewood si a inceput o viata independenta. La targ au venit cu mai multe mostre de vinuri neimbuteliate inca si fara o destinatie foarte precisa asupra gamelor din care urmeaza sa faca parte. In plus a fost prezentata si o mini-verticala Cantus Primus Cabernet Sauvignon (2007, 2008, 2009) foarte interesanta, care ar trebui urmarita si completata in viitor.

vitis-metamorfosis

Cramele Halewood
La standul Cramelor Halewood am degustat mai toata gama titanilor: Pinot Noir Kronos 2010, Feteasca Neagra Hyperion Adrian Vineyard 2010, Shiraz Neptunus 2011 si Viognier Rhea 2011, Chardonnay Theia 2012, remarcandu-se Feteasca Neagra si Viognier-ul. De urmarit si incercat si pe viitor.

Crama Budureasca
Se intampla lucruri tot mai interesante la Budureasca: Syrah 2011 si Cabernet Sauvignon 2011 din gama Origini au fost highlight-urile degustarii de la stand. O sa le mai reiau si intr-un post viitor pentru ca merita mai multa atentie. In plus am incercat si un cupaj de Chardonnay cu Tamaioasa Romaneasca: Oro Manisa 2012, foarte interesant din punct de vedere aromatic si cu un gust ce se va slefui vreo doi ani la sticla.

Crama Oprisor
De aceasta data n-am mai trecut cu paharul prin Smerenie, Passarowitz, Nenumita sau Cutia Paleologu ci m-am rezumat doar la I Ispita 2011, daca tot se facuse atata valva in jurul ei. Oricum o mai degustasem si inainte.

Casa de vinuri Cotnari
Tot un singur vin am incercat si de la Casa de vinu Cotnari: recent lansata Feteasca Neagra Domenii Cotnari 2011, un rosu fructuos atat in nas cat si in gust, cu un echilibru al gustului destul de bun si per ansamblu un vin corect facut. Am sa revin asupra lui in viitorul apropiat.

Wine Princess / Balla Geza
Crama din Minis / Paulis trece printr-un proces de rebranding: imagine noua, etichete noi, abordari enologice noi. Daca la capitolul imagine si etichete lucrurile se vad cu ochiul liber, in ceea ce priveste realizarea vinurilor am aflat ca vor ramane vinificate separat doar cateva soiuri: Furmint, Cadarca, Burgund Mare, Cabernet Franc, Feteasca Neagra, restul (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir) intrand in diverse combinatii in cupaje, precum recent lansatul Cuvee Diorit de Minis 2011. Una peste alta, vinurile rosii ale lui Balla Geza nu se dezmint si livreaza in continuare aceeasi concentratie de taninuri, aciditate si corpolenta cu care ne-a obisnuit. Pont: Burgund Mare 2006 Premium, de cumparat de pe unde s-o mai gasi si de tinut inca vreo 3-4 ani.

wine-princess-balla-geza

Nomibo
Nu ma mai intalnisem pana acum cu vinurile produse de Asaf Lev si o data ce le-am degustat am inteles de ce. In primul rand nu cred ca pot face parte din categoria vinurilor comerciale: aciditate volatila mare, alcool peste 15%, ci sunt mai degraba experimente enologice.

Liliac
Mi-a placut abordarea celor de la Liliac cand au creat anul trecut conceptul pentru Young Liliac. Varianta din 2013 are o eticheta la fel de jucausa, iar vinul e un cupaj din Feteasca Alba si Pinot Gris, care se duce pe gat cu o viteza de speriat. Am testat si laudatul Sauvignon Blanc 2012 si nu e de mirare de ce vazut ca unul dintre cele mai bune Sauvignon Blanc-uri de la noi: mai multe arome florale / fructuoase si mai putine note ierbale, verzi, intepatoare. Nectar de Transilvania 2011 e in continuare un vin cu un echilibru fantastic intre aciditate si restul de zahar si daca cineva a spart pusculita pentru a-l pune la pastrat n-a facut o alegere proasta.

Crama Borha
Viva Espana! Cred ca a fost standul la care am alocat cel mai mult timp dintre toate standurile targului. Nu-i vorba, venisera cu o gramada de vinuri, ba ma mult si cu reprezentanti ai producatorilor pe care ii importa. Cu paharul de degustare in mana, am infruntat cu curaj alde Gran Reserva 2006 de la Vinia Pedrosa si Reserva 2008 de la Fuentespina (ambele din Ribera del Duero) dar si vinuri mai fructate precum Garnacha 2012, Borsao sau proaspatul Verdejo 2012, Protos. Nu pot sa nu mentionez si un Rioja cu un foarte bun echilibru intre fruct si lemn: Predicador 2011 de la Bodega Contador.

Vinimondo
La standul celor de la Vinimondo am poposit de mai multe ori si o sa intelegeti de ce: Prosecco Villa Sandi, Champagne Billecart-Salmon, Le Volte dell’Ornelaia 2010 si suprinzatorul Montessu Isola dei Nuraghi, Agricola Punica. E foarte placut sa te intalnesti cu astfel de vinuri si spumante, insa e pacat ca la targuri nu ai posibilitatea de a le urmari in evolutie mai mult de 5 minute.

goodwine-2013

Barza Alba
Am incheiat lungul sir al vinurilor cu un distilat de vin (divin) moldovenesc de 40 de ani, produs de Barza Alba: Dragos Voda. Complexitatea aromatica a acestor produse e suprinzatoare, cu atat mai mult cu cat ea se datoreaza aproape in mod exclusiv lemnului in care au fost maturate. De savurat intr-o dupa-amiaza linistita de duminica.

In ceea ce priveste organizarea, paharul de degustare a fost inclus in pret si in plus au aparut si cateva evenimente organizate de catre unii expozanti fie la stand, fie separat intr-un spatiu pus la dispozitie in incinta pavilionului. E un plus fata de editiile precedente si poate ca treptat, cu doua editii pe an vom ajunge la un moment dat sa avem un targ decent. Ne vedem peste un an, Goodwine!

3 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. December 6, 2013 @ 21:43

    Imi pare foarte rau ca nu ati reusit sa ne vizitati standul Premium Drinks de la GoodWine. Dar vina este numai a noastra! … erati pe lista noastra de prioritati. Am trecut de cateva ori pe la standul Revistei Millesime, mereu in fuga si mult prea de dimineata poate 🙂 fiindca nu v-am intalnit. Cu siguranta daca ne-am fi intalnit am fi spus impreuna: Viva Oradea si Viva Portugal.
    Sper sa ne intalnim pana la Vinvest sau GoodWine varianta Primavara. Doamne Ajuta si felicitari maxime pentru articolul pe care l-am gasit foarte interesant.

  2. Pingback: Origini: Shiraz 2011 si Cabernet Sauvignon 2011, Budureasca | Printre Vinuri

  3. Pingback: Degustare de vinuri Vinimondo si prezentare Winefit One @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*