Sambata seara, alaturi de cativa prieteni apropiati stransi in jurul unei mese aniversare, pe care a fost asezata o delicioasa friptura de gasca la cuptor servita cu chutney de gutui si cartofi copti, am deschis o sticla de Domaine Ceptura Rouge 2009 Davino.
Domaine Ceptura Rouge e un asamblaj de Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot, produs incepand cu 2004 de catre Unicom Production in centrul viticol Ceptura, regiunea Dealu Mare. 50% din vin a fost maturat pentru o perioada de 10 luni in baricuri de stejar romanesc.
L-am deschis si transvazat in decantor cu mai bine 3 ore inainte de a ajunge in pahare. De fapt vinul a fost pus la aerisit in momentul in care pieptul si pulpele de gasca au intrat la cuptor, urmand sa fie servite deodata.
Culoare inchisa rosie-rubinie in pahar. In nas dintre toate fructele negre si rosii care parca se inghesuie sa se afirme, in fata ies prunele uscate, imbracate intr-o mantie de ciocolata neagra cu multa cacao la activ. E surprinzator cum dintre toate coacazele, afinele, visinele si ce alte fructe mai pot fi detectate in nas dominant a iesit tocmai caracterul Fetestii Negre. Daca pieptul rumen de gasca asezat in centrul mesei nu mi-ar fi lasat gura apa m-as mai fi oprit cateva minute si asupra condimentelor care incepeau sa-mi innebuneasca narile. Asa ca am luat o gura de vin. Atac condimentat: piper, chilli, continuat de o corpolenta voluptoasa, sustinuta de aciditate si tainuri compacte care iti umplu gura, ca mai apoi sa lase in urma un post-gust picant, intens si lung. S-a potrivit de minune cu carnea de gasca si cu chutney-ul dulce-acrisor-picant de gutui.
Aceasta a fost a treia intalnire cu acest vin. Prima data l-am vazut in februarie 2012, cand era doar un infant, in cadrul unei degustari verticale de Domaine Ceptura Rouge organizate la Restaurantul Graf din Oradea. Apoi, un an mai tarziu, cand incepuse sa spuna lucrurilor pe nume, in cadrul degustarii Davino organizata la Enoteca Millesime din Oradea. Sper sa am ocazia sa-l mai vad macar o data, probabil candva dupa 2015, cand isi va dezvolta buchetul la sticla. Ar reprezenta o experienta completa. Asa cum se prezinta acum, il puteti savura atat in compania unor preparate cu carne rosie, cat si de unul singur in vreo dupa-amiaza noroasa de duminica.
De cumparat, il mai gasiti pe vinescu.ro si pe vindor.ro la pretul de 96, respectiv 97 de lei, care cred ca sunt cele mai bune preturi din on-line, in conditiile in care prin alte parti a depasit de mult 120 lei.
Pingback: Domaine Ceptura Rouge 2011 Davino | Printre Vinuri