Sauvignon Blanc Edition Limitee 2012 Davino

S-ar putea sa para bizar, dar am observat ca am perioade, in special toamna, cand dezvolt o anumita aversiune pentru vinurile obtinute din Sauvignon Blanc. Sunt asa zile cand… pur si simplu nu-mi plac. Nici aromele ierbale, nici cele dulcege de flori soc si nici gustul usor intepator. N-am o explicatie de ce se-ntampla asta, da’ vorba ardeleanului: Pățăști! In schimb, pe finalul lunii aprilie cand se mai incalzeste, e musai sa am in firigider cel putin o sticla de S.B.. Mai ales in zilele alea cand esti atat de obosit-nervos-frustat ca nu-ti doresti decat sa-ti inchizi telefonul, sa ajungi acasa, sa-ti pui un pahar de Sauvignon Blanc rece, sa te asezi in fotoliu si sa iti lasi simturile sa cada prada “primaverii” din pahar. Acestea fiind scrise, va dati seama ce sentimente m-au cuprins cand, in urma cu o saptamana, am decis sa deschid o sticla de Sauvignon Blanc Edition Limitee 2012 Davino. Daca sunt intr-una dintre zilele alea si nu-mi place de fel?

sauvignon-blanc-edition-limitee-2012-davino

Bine racit, “ca de la frigider” deschid sticla si torn in pahar. Nas exotic de fructe galbene: ananas, pere si carambola. Se simte si socul sau mai degraba socata. Miroase a copt, a fructe coapte, a toamna. M-a prins. Imi place. In gust, atacul e fructat, cu impresii de fructe dulci, insa aciditatea sub medie il face sa para rotunjor. In rest, toate elementele sunt la locul lor, imbinandu-se armonios, fara ca vreunul din ele sa iasa in evidenta in mod deranjant. Post-gustul e curat, proaspat, citric, de lamaie coapta. N-are nici o urma amaruie, care-i stirbeasca evolutia de durata medie. Splendid.

Chiar daca sunt in perioada in care nu-mi cade bine Sauvignon Blanc-ul, acest Sauvignon Blanc Edition Limitee 2012 Davino m-a nimerit. Poate pentru ca difera destul de mult de SB-urile de la noi. De exemplu nu e atat de mineral ca SB-ul de la Stirbey si nici atat de floral ca cel de la Liliac. OK, e o bomba de fruct in nas, dar in gust se simte mana fina a unui artizan – nimic din ce e prezent acolo nu e la voia intamplarii.

Din pacate nu am gasit on-line fisa tehnica a variantei din 2012, insa judecand dupa detaliile prezentate in fisa pentru varianta din 2011, tind sa cred ca provenienta strugurilor a fost aceeasi (peste 70% din strugurii folositi vin din plantatii cu o vechime de aproape 30 de ani), la fel ca si tehnica de vinificare (maceratie peliculara de scurta durata – 3 ore, fermentatie cu drojdii selectionate pentru SB la temperaturi de 10-12 grade – 3 saptamani si battonage – 5 saptamani).

Era sa uit dar, nu cred ca Davino / Unicom Production mai au nevoie de prezentare. Detalii despre cine sunt si ce fac gasiti pe www.davino.ro.

P.S. Eticheta contine o “mica” greseala. Stiti care?

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Domaine Ceptura Blanc 2012 Davino | Printre Vinuri

  2. Pingback: Sauvignon Blanc Edition Limitee 2013 Davino | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*