Degustare spumante Jidvei @ Enoteca Millesime, Oradea

Vineri, 11 octombrie, am fost invitat la Enoteca Millesime din Oradea pentru a participa la prezentarea si degustarea mai multor vinuri spumante produse de Jidvei. Dupa cum probabil majoritatea stiti, gigantul din Podisul Transilvaniei produce si vinuri spumante obtinute dupa metoda traditionala. Care vinuri spumante poarta urmatoarele denumiri comerciale (game): Margaritar, Jidvei si Romantine.

Ceea ce probabil nu stiti, este ca incepand cu anul viitor Jidvei SRL isi va putea eticheta vinurile (atat cele linistite cat si cele spumante) cu DOC Jidvei si nu cum era obligat pana acum cu DOC Tarnave Jidvei. Nu se putea ca Jidveiul sa ramana in urma celor de la Murfatlar Romania SA, Cotnari SA sau Cramele Recas SA care au acelasi nume de producator cu arealul DOC in care se afla. Tot la capitolul noutati am aflat ca in primavara lui 2014 se pregateste lansarea ice wine-ului obtinut din Neuburger.

degustare-spumante-jidvei-enoteca-millesime

Revenind la degustare, lista a continut 5 pozitii dupa cum urmeaza:

Margaritar Alb

Obtinut din Feteasca Regala, Pinot Gris si Pinot Noir (vinificat in alb). Zahar rezidual de 36 g/l. Culoare galben-pai cu reflexii aurii, bule abundente, nas de mere supracoapte (si oxidate), plus niste note usor drojdioase. Gust popular, dulceag, cu aciditate frizzante, finalul lasand in gura impresia de fructe dulci.

Margaritar Roze

Obtinut din Feteasca Regala, Pinot Gris si Pinot Noir (vinificat in rosu). Zahar rezidual de 36 g/l. Culoare roze intensa, bule din belsug, nas de fructe rosii cu ciresele in rolul principal. Gust cu impresii dulcege, cu prospetime de scurta durata si post-gust dulceag de fruct. S-a prezentat mai bine decat varianta precedenta in alb.

Jidvei Extra Dry

Obtinut din Chardonnay, Pinot Gris si Pinot Noir (vinificat in alb). Zahar rezidual de 24 g/l. Culoare deschisa, galben-verzuie, cu perlare fina, intensa, nas de drojdii si autoliza. Gust bine structurat, expansiv, cu aciditate evidentiata de dioxidul de carbon si cu fructuozitate dulce pe final.

Romantine Brut

Obtinut din Chardonnay, Pinot Gris si Pinot Noir (vinificat in alb). Zahar rezidual de 10 g/l. Culoare deschisa, tente verzui, perlatie fina si de durata. Nasul nu are o aromatica foarte atragatoare, aducand doar a drojdie si a vagi note citrice. Gustul insa e din cu totul alta clasa: elegant, fin, subtire, proaspat, cu o persistenta citrica in post-gust. Din punctul meu de vedere a fost cel mai bun spumant al serii.

Jidvei Extra Brut

Obtinut din Chardonnay, Pinot Gris si Pinot Noir (vinificat in alb). Zahar rezidual de 2 g/l. Culoare deschisa, perlatie fina. Nas fin de drojdii. Gustul are structura buna, cu aciditatea in prim plan, insa e lipsit de finete, iar persistenta si intensitatea sunt slabe si de scurta durata.

Chiar daca nu a fost prezent in aceasta degustare – Romantine Extra Brut, spumant prezentat anterior in cadrul degustarii organizate de Jidvei la Enoteca Millesime candva in luna februarie a acestui an, mi-a ramas in memorie ca unul dintre cele mai reusite spumante ale producatorului transilvanean.

Recomandarea mea in ceea ce priveste spumantele produse de Jidvei se rezuma la cele doua spumante albe (pentru ca am inteles ca mai exista si un Rose) – Brut si Extra Brut din gama Romantine. Costa in jur de 50 de lei si macar din curiozitate merita sa le incercati cel putin o data.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. October 22, 2013 @ 04:10

    Cum ai descrie nasul de autoliza?

    (fa un review pe deasupra, ai sarit niste litere)

    • October 22, 2013 @ 08:59

      Miros de drojdie in evolutie, de maia care fermenteaza. Let me explain… Am incercat la un moment dat sa fac maia “salbatica” pentru paine din faina de secara si apa, si pe parcursul unei saptamani intregi trebuie sa hranesti si sa hidratezi maiaua care creste si scade. Felul in care miroase maiaua in evolutie e mirosul de autoliza.

Adaugă un comentariu

*

*