Chardonnay Barrique 2011, Familia Hetei

Rar gasesc un Chardonnay care sa-mi placa. Si asta pentru ca mai toate vinurile obtinute din acest soi nu scapa fara sa ajunga in vreo forma sau alta in contact cu lemnul. Exista desigur o motivatie pentru acest lucru, altfel nu s-ar deda o gramada de vinificatori la asa ceva. Doar ca eu nu-s un fan al vinurilor albe barrique-ate in general si-atunci intelegeti de ce gasesc cu greu un Chardonnay care sa-mi placa. Doar ca din cand in cand mai incerc marea cu degetul si deschid macar de curiozitate cate o sticla, asa cum a fost si cazul celei de fata: Chardonnay Barrique 2011 produse de Familia Hetei, din Beltiug, Satu-Mare.

chardonnay-barrique-2011-familia-hetei

Intalnisem vinul la sfarsitul lunii mai, in cadrul unei degustari organizate de Familia Hetei la Enoteca Millesime din Oradea si il retinusem ca un vin aflat in perioada tranzitiei: lemnul nu era inca integrat si parca de fiecare data cand iti bagai nasul in pahar, te trezeai cu o doaga peste fata. Patru luni mai tarziu situatia se prezinta in felul urmator: in nas nu se mai simte lemnul verde ci deja vorbim de tente vanilate, dominate de aromele de fructe exotice: ananas si banane; in gust lupta dintre taninurile lemnoase si aciditatea ridicata nu s-a sfarsit si daca esti curios cine e favoritul exista riscul sa o incasezi: atacul lemnos loveste primul dupa care cand te astepti ca gustul sa se inmoaie te ia la rost aciditatea.

Cine-l are prin casa, sa-l mai tina barem pana la primavara. Dupa gustul meu si daca as avea unde sa-l pastrez nu l-as deschide mai devreme de toamna anului viitor. Dar cine isi permite si vrea sa-i noteze evolutia poate sa deschida cate o sticla tot din 4 in 4 luni.

De cumparat, Chardonnay Barrique 2011 se gaseste pe site-ul producatorului, la pretul de 42 de lei.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Cool climate, cool people, cool wines: Familia Hetei | www.provin.ro - Pentru si despre vin... cu pasiune si venin

Adaugă un comentariu

*

*