Tempranillo Cabernet Coto de Hayas 2011, Bodegas Aragonesas

Conform unor studii recente, majoritatea consumatorilor de vin obisnuiesc sa-si rezerve placerea unui pahar de vin nu doar in week-end, ci din ce in ce mai mult la mijlocul saptamanii de lucru. Acest obicei a ajuns sa fie cunoscut in lumea amatorilor de vin din toata lumea ca wine wednesday. Si pana la urma nu e nimic rau in a-ti oferi un moment de relaxare la mijlocul saptamnii si a deschide o sticla de vin alaturi de cativa prieteni. Ceea ce am facut si eu, intr-o seara de miercuri, cand am deschis o sticla de vin rosu: un Tempranillo Cabernet Coto de Hayas 2011 produs de Bodegas Aragonesas in regiunea Campo de Borja din Spania.

Bodegas Aragonesas e un producator de vinuri care e prezent in supermarketurile din Romania, cu gamele Don Ramon (Crianza, Matured Special si Matured) si Mosen Cleto. S-ar putea sa le fi vazut prin Kaufland sau Selgros. Oricum, la cele 3500 de hectare de vie pe care le exploateaza isi permite sa livreze si pentru pietele externe. Ca o particularitate, regiunea Campo de Borja, de unde provine acest vin, e situata in zona central-nordica a Spaniei, are o suprafata de 6815 hectare si e cunoscuta mai degraba pentru productia de struguri din soiul Garnacha.

Tempranillo Cabernet Coto de Hayas 2011 e un cupaj de 85% Tempranillo (din vii cu o varsta de peste 25 de ani) si 15% Cabernet Sauvignon (din vii cu o varsta de peste 10 ani), vinul fiind maturat timp de 3 luni in barrique-uri de stejar american. Asadar e un vin de tip “joven”, aceasta fiind prima treapta a sistemului de clasificari cu denumiri de origine din Spania.

coto-de-hayas-tempranillo-cabernet-2011-bodegas-aragonesas

L-am deschis si l-am lasat sa respire in sticla o oarecare perioada de timp. Sa tot fi fost vreo doua ore. Nu are nevoie nici pe departe de atat, in schimb are nevoie de o decantare, mai ales daca va deranjeaza sedimentele. Culoare de vin rosu tanar, intensa, rubinie. Nas intens, cu arome de fructe rosii coapte (cirese si visine), la care se adauga si usoare tente vanilate. Gustul e suculent, cu aciditate buna, taninuri putin uscate si o corpolenta medie. Alcoolul de 13,5% e bine integrat si per ansamblu vinul e unul cu un echilibru bun. In post-gust ramane impresia usor dulceaga a unui suc de cirese bine coapte.

Mi-a placut? Fara doar si poate. Face parte din acea categorie de vinuri, pe care le-as savura cu placere in fiecare zi, nu doar miercurea, pentru ca sunt proaspete, fructate, lejere, usor de baut si stau foarte bine langa o multime de mancaruri. Prima care-mi vine in minte ar fi banala tocanita din carne de porc cu cartofi inabusiti. Dar merge si la fripturi ceva mai elaborate.

In Romania, vinul e importat de Iberico Mediteranian (cei care de altfel mi-au si trimis sticla, via enTourage) si costa 46.65 de lei.

Adaugă un comentariu

*

*